Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Γραπτές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση ζητεί η Ευρωζώνη - 7/11/2011 10:34:00 μμ

ΥΠΟΙΚ: Αμέσως μετά στην Αθήνα η τρόικα

Γραπτές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση ζητεί η Ευρωζώνη

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011 22:34
Τελευταία Ενημέρωση : 08/11/2011 00:14
Η νέα ελληνική κυβέρνηση μόλις συγκροτηθεί θα πρέπει να εκφράσει γραπτώς την ξεκάθαρη προσήλωσή της στο δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν (δεξιά). Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση μόλις συγκροτηθεί θα πρέπει να εκφράσει γραπτώς την ξεκάθαρη προσήλωσή της στο δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν. Πρόσθεσε πως η έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας θα μπορούσε να εκταμιευθεί εντός του Νοεμβρίου, αν η νέα κυβέρνηση εκφράσει μια τέτοιου είδους δέσμευση.

Αμέσως μετά, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι όπως διαφάνηκε από τη συνεδρίαση, η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, «εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας».

Τόνισε παράλληλα ότι το Eurogroup υποδέχτηκε «πολύ θερμά» τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση «με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου».

Πρόσθεσε επίσης ότι το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) «στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι η θετική απόφαση που ελήφθη στις 26 Οκτωβρίου σχετικά με την έκτη δόση δεν έχει εγκαταλειφθεί. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, η απόφαση παραμένει σε ισχύ και η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν αποδεκτοί όλοι οι όροι που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πρόγραμμα.

Ανέφερε ακόμη πως θα μπορούσε να γίνει τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση της έκτης δόσης πριν τις 29 Νοεμβρίου. «Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόθεση της Ελλάδας να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και υπογράμμισε τη σημασία της υπερκομματικής στήριξης στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου