Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Γενικευμένος αντιλαϊκός πόλεμος παντού

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Μεγαλώνουν τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης, με βύθιση της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και άλλων που ακολουθούν
Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του ότι ο αντιλαϊκός πόλεμος είναι γενικευμένος στο πλαίσιο της συγχρονισμένης κρίσης και απαντιέται μόνο με πόλεμο
Νέα βάρβαρα μέτρα ενάντια στο λαό, προαναγγέλλουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων, στο φόντο της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας και της κρίσης που βαθαίνει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ το 2012.
Συγκεκριμένα, εκτιμά πλέον πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε 1,6% εφέτος και 0,3% το 2011. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν 2% και για τις δύο χρονιές. Για τις ΗΠΑ, προβλέπει επέκταση 1,7% το 2011 και 1,8% το 2012, από 2,6% και 3,1% αντίστοιχα που προέβλεπε τον περασμένο Μάιο. Το 2013, η Ευρωζώνη θα επεκταθεί κατά 1,5% και οι ΗΠΑ κατά 2,5%. Το κρατικό χρέος το 2013 θα αυξηθεί στο 97,6% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 108,7% στις ΗΠΑ και στο 227,6% στην Ιαπωνία.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Ιταλία βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση, επιβεβαιώνοντας τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης. Ο δανεισμός της ιταλικής κυβέρνησης σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ, με το χρέος να αγγίζει το 1,9 τρισ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για την Ισπανία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται τελικά να παρουσιάσει το λεγόμενο«διάταγμα για την ανάπτυξη» την ερχόμενη βδομάδα, με νέα αντιλαϊκά μέτρα και ανατροπές, κύρια στις εργασιακές σχέσεις.
Ο Μπερλουσκόνι επιστρατεύει το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με τη συμμετοχή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που ευθύνονται για το χτύπημα δικαιωμάτων των εργαζομένων και μάλιστα θα αξιοποιήσει πρόταση νόμου του γερουσιαστή του «αντιπολιτευόμενου» «Δημοκρατικού Κόμματος» Πιέτρο Ικίνο, για την «ευελφάλεια» (flexιcurity), δηλαδή το παραπέρα ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Την ίδια στιγμή, η επίσημη ανεργία ανέρχεται στο 8,3% και στο 29,3% στους νέους ηλικίας από 15 έως 24 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε ότι θα προτείνει ορισμένες «τροποποιήσεις» στο λεγόμενο «πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας». Από την ιβηροαμερικανική σύνοδο κορυφής στην Παραγουάη υποστήριξε πως η χώρα του ίσως αναζητήσει «επιπλέον βοήθεια από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ» κατά τη συνάντηση που θα γίνει το Νοέμβρη με εκπροσώπους της τρόικας στη Λισαβόνα. Αρνήθηκε, ωστόσο, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες δημοσιεύματος της εφημερίδας «Expresso» πως πιθανά να ζητηθούν επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ευρώ στο δάνειο των 78 δισ. που έχει ήδη λάβει.
Νωρίτερα, ο Κοέλιο είχε περιγράψει το 2012 ως την «πιο δύσκολη» χρονιά της τριετίας του μνημονίου, ενώ χαρακτήρισε «δύσκολο» και «απαιτητικό» τον προϋπολογισμό που θα ξεκινήσει να συζητιέται τις επόμενες μέρες, προδιαγράφοντας κλιμάκωση των μέτρων ενάντια στα λαϊκά στρώματα, που ήδη έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται και περικόπτονται δικαιώματα και κατακτήσεις, για να διασωθεί από την κρίση το κεφάλαιο.
«Κινεζοποίηση» μισθών και δικαιωμάτων
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και να «παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της», σε αντάλλαγμα για τη νέα «βοήθεια», σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν και άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, θα μπορούσαν να επιλύσουν τα προβλήματά τους επίσης με ένα «κούρεμα» του χρέους τους, ο Β. Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης». Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας «θα είναι το αποτέλεσμα δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως και της μείωσης του χρέους», δηλαδή αλλεπάλληλων μέτρων που κάνουν ολοένα και πιο φτηνή την εργατική δύναμη.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός δεν αποκλείει να μετεξελιχθεί η χρεοκοπία σε ανεξέλεγκτη, καθώς «λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Αποκαλυπτική εξάλλου της «κινεζοποίησης» μισθών και δικαιωμάτων που απεργάζονται για την Ελλάδα η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην ΕΕ, είναι η επισήμανση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η ΕΕ θα ήταν ανοιχτή στη δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών»σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, «ως ένα μέσο βελτίωσης των επιχειρηματικών συνθηκών στη χώρα». Σε γραπτή του απάντηση προς ερώτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως οι ζώνες, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν εμπορικά προνόμια, αποτελούν μια «ενδιαφέρουσα ιδέα» που ενδέχεται να βοηθήσει τη χώρα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.
«Πιστεύουμε ότι είναι μία ιδέα, την οποία θα εξετάσουν οι ελληνικές αρχές εφόσον θέλουν να προχωρήσουν με τέτοιες πρωτοβουλίες. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση το αποφασίσει, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές την πιθανότητα να εφαρμοσθούν στην πράξη αυτές οι ιδέες», προσθέτει, ομολογώντας τα χειρότερα που περιμένουν το λαό αν δεν τους ανατρέψει. «Μία ειδική οικονομική ζώνη θα απαιτούσε την προσεκτική εξέταση πολιτικών, ρυθμιστικών, φορολογικών και επιχειρηματικών παραγόντων», προσθέτει ο ίδιος, αναπαράγοντας μία προς μία τις αξιώσεις του κεφαλαίου.
Ενόψει της συνεδρίαση των G 20 στις 3 και 4 Νοέμβρη στις Κάννες, ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες «να δράσουν αποφασιστικά». Ενόψει της συνεδρίασης των G 20, o πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζo απευθύνουν κοινή επιστολή προς τους ηγέτες της Ομάδας και ζητούν κοινή δράση «υπέρ της παγκόσμιας ανάκαμψης και της ισορροπημένης ανάπτυξης».
Παζάρια με τις τράπεζες
Από χτες συνεχίζεται και το παζάρι σχετικά με τους όρους ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου,Τσαρλς Νταλάρα, να δηλώνει ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα. Πάντως, δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε ελληνικά ομόλογα.
Ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Allianz είπε ότι θα αποδεχτεί την απομείωση κατά 50% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και η εταιρεία προχώρησε σε απομείωση 54% που πέρασε στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Η ασφαλιστική βιομηχανία κατείχε 24 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους στα τέλη του 2010, ωστόσο το ποσοστό της έκθεσής τους δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο αυτό των τραπεζών, οι οποίες υποχρεώθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στο πλαίσιο των τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν.
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου εκτιμά πως οι συζητήσεις με τους ιδιώτες θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου. «Οι επαφές με ιδιώτες επενδυτές που θα ξεκινήσουν για το PSI θα διαρκέσουν 2 έως 3 βδομάδες. Θα υπάρξουν διάφορες επιλογές που θα προταθούν προς τους ιδιώτες, μία θα μπορούσε να είναι να πάρουν 70% σε ομόλογα και 30% σε μετρητά», είπε. Στόχος είναι η ανταλλαγή των ομολόγων να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2012.
Τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, θα αποστείλει τη νέα επιστολή του προς τους ομολόγους του σε 57 χώρες (όπως έγινε με το PSI της 21ης Ιουλίου), όπου θα αναφέρονται οι επιλογές που προτείνονται στους ομολογιούχους για το νέο πρόγραμμα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει πρόταση για την ανταλλαγή ομολόγων (έχει γίνει αποδεκτή από το IIF), στην οποία υπάρχουν δύο επιλογές: Η πρώτη, προβλέπει την έκδοση νέων 20ετών ομολόγων (χωρίς εγγυήσεις) στο 20% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων και μετρητά στο 22,5% και η δεύτερη την έκδοση νέων 20ετών ομολόγων (χωρίς εγγυήσεις) στο 70% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων. Κρίσιμο σημείο είναι το κουπόνι.
Στο μεταξύ, παρέμβαση για την οικονομία, ενόψει της Συνόδου των G-20 έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε άρθρο του στους Financial Times, δείχνοντας το δρόμο της ανάπτυξης του εμπορίου με την Κίνα και την Ινδία, ενώ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκβρίσκεται στο Πεκίνο σε αναζήτηση κεφαλαίων για την ενίσχυση του Ταμείου.
Ερωτήματα προκαλεί, τέλος, δημοσίευμα του περιοδικού Forbes με τίτλο «αληθινή λύση για την Ελλάδα ένα στρατιωτικό πραξικόπημα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντί η Γερμανία να προσπαθεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα που θα «έλυνε το πρόγραμμα», καθώς «εάν υπάρξει στρατιωτική δικτατορία, η Ελλάδα θα έπρεπε αυτόματα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση και έτσι οτιδήποτε συμβεί στην οικονομία θα είναι απλά πρόβλημά της».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6519520&publDate=1/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου