Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Citigroup: Μόνο λίγες ημέρες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία χώρας

Μόνο λίγες ημέρες ή το πολύ εβδομάδες, μένουν για την Ευρώπη για να κάνει κάτι να αποφύγει το πρώτο default στην ευρωζώνη, προειδοποιεί o επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, κ. Willem Buiter.

Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος, ο κίνδυνος χρεοκοπίας στην ευρωζώνη είναι άμεσος και η Ευρώπη έχει ελάχιστα χρονικά περιθώριο. Ο χρόνος τελειώνει, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και υποστηριζει ότι έχουμε ίσως μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, που μπορεί να είναι εβδομάδες, ακόμη και μέρες, προτού υπάρξει πραγματικός κίνδυνος μίας μη απαραίτητης κατά τα άλλα χρεοκοπίας χώρας, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. Κάτι που θα αποτελούσε μια χρηματοοικονομική καταστροφή, η οποία θα παρέσυρε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και την Βόρεια Αμερική. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουν τώρα, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ μπορεί να προχώρησε σε σημαντικές αγορές ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι traders, ωστόσο σύμφωνα με τον Buiter αυτή η κίνηση δεν είναι αρκετή, καθώς η ΕΚΤ δεν τολμά να αγοράσει κρατικό χρέος απευθείας στην αγορά.

Όπως σημειώνει, οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι το να αγοράσουν οι κεντρικές τράπεζες χρέος κατευθείαν από την αγορά, αποτελεί μία μορφή… ύβρεως - σαν να υβρίζει κάποιος μέσα σε εκκλησία!

Ο κ. Buiter προσθέτει πως όσο δεν αυξάνεται το μέγεθος του EFSF, η ΕΚΤ αποτελεί το μόνο μέσο βοήθειας για την κρίση της ευρωζώνης. Όσο και να θέλουν να αποφεύγουν να δράσουν πιο επιθετικά και πιο άμεσα και δεν το κάνουν τόσο πιο γρήγορα θα έλθει και το τέλος της ευρωζώνης.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σχολιάζει, η ΕΚΤ είναι μία κεντρική τράπεζα η οποία προτιμά να πολεμήσει και με τα δύο της χέρια, τα οποία όμως είναι δεμένα πίσω από την πλάτη. Αρκεί λοιπόν να αφήσει το ένα μόνο της χέρι, και αυτό θα ήταν αρκετό.
Κέρδος online 17/11/2011 14:26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου