Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ομήρου: “Η ανεύρεση υδρογονανθράκων εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ”


 

8, November 2012 - 11:06
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε σήμερα πως οι εξελίξεις στην Κύπρο με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εξυπηρετούν ακριβώς το στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε την ανάγκη για άσκηση εντονότερων πιέσεων προς την Τουρκία ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Ομήρου μιλούσε στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Διάσκεψη που διοργανώνει η ΔΕΟΚ με θέμα « Νέες και Καλύτερες Θέσεις Εργασίας: Η ενεργειακή Πολιτική ως Οδηγός για Ανάπτυξη και για Καλύτερες Θέσεις Εργασίας στη Νότιο- Ανατολική Ευρωπαϊκή Περιοχή και στη Λεκάνη της Μεσογείου».
Όπως ανέφερε «η διασφάλιση ‘διαρκούς, ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας στην Ευρώπη` αποτελεί μείζον στοίχημα, με πολλαπλούς στόχους, αλλά και προκλήσεις» και πρόσθεσε ότι «για την Κύπρο, ο τομέας της ενέργειας, αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας», αφού βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου σε ενεργειακές εισαγωγές για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και μεταφορών.
«Τα θετικά  αποτελέσματα στις σχετικές έρευνες εντός της Αποκλειστικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου μπορούν να οδηγήσουν, τόσο στην ικανοποίηση των δικών της ενεργειακών αναγκών όσο και στην συμβολή της χώρας στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της συγκυρίας αυτής, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Κύπρο, τις γειτονικές της χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της περιοχής και κατ΄επέκταση της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας για το Κυπριακό αναφέρθηκε στις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής τμήματος του εδάφους της Κύπρου.
Σημείωσε τη συνεπή προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού, η οποία προσκρούει, πρόσθεσε, στην πάγια και κορυφούμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, με απώτερο στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Απολαμβάνοντας την ανεκτικότητα και, ενίοτε, την ενθάρρυνση ορισμένων κύκλων της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές και επιθετικές της ενέργειες σε βάρος της Κύπρου με αφορμή την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυρίαρχων δικαιωμάτων της για διερεύνηση και εξόρυξη ενδεχομένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, για να υπογραμμίσει ότι τα κυρίαρχα αυτά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πηγάζουν από και ευθυγραμμίζονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.
Σημείωσε τη στήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών μελών της, καθώς και των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το σαφές μήνυμα ότι η άσκησή τους δεν σχετίζεται και δεν πρέπει να επηρεάζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αυστηρότερης αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα των αλαζονικών τακτικών και εκβιασμών της Τουρκίας, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι ως Κύπρος αναμένουμε άσκηση εντονότερων πιέσεων προς την Τουρκία ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη σύναψη της παράνομης και άκυρης «συμφωνίας» της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για οριοθέτηση της δήθεν Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης, τονίζοντας ότι είναι εξ υπαρχής άκυρη και θεωρείται ως ουδέποτε υπάρξασα, όπως προκύπτει από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964, 541 του 1983 και 550 του 1984, που καθόρισαν ως μοναδικό υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου την Κυπριακή Δημοκρατία.
Περαιτέρω, η λεγόμενη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους συγκρούεται ευθέως με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 την οποίων πεισμόνως αρνείται να κυρώσει η Τουρκία, είπε ο κ. Ομήρου.
Ανέφερε ακόμα πως η έωλη προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως εκπροσωπούσα τους Τουρκοκυπρίους διεκδικώντας δικαίωμα συγκυριαρχίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά βάναυση παραβίαση των πάγιων Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
«Τέτοιες ενέργειες αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή και συνιστούν απειλή κατά της ενεργειακής ασφάλειας και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπέδειξε, προσθέτοντας πως είναι απόλυτα αναγκαίο, πρωτίστως για λόγους αξιοπιστίας, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα στην προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών της, μη προσφέροντας οιεσδήποτε διευκολύνσεις και εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Σημείωσε επίσης ότι μέσα από δύο ομόφωνα ψηφίσματά της το 2008 και 2011, η Βουλή εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει στην ανέγερση πυρηνικής μονάδας στο Άκκιουγιου, απευθύνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, όπως ασκήσουν την επιρροή τους για ματαίωση των σχεδίων της Τουρκίας, ιδιαίτερα δε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει υπό παρακολούθηση το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην «Αραβική Άνοιξη» αλλά και στο Παλαιστινιακό, λέγοντας ότι η ευόδωση των διεθνών προσπαθειών για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για επίλυση του συνιστά βασική προϋπόθεση για την επικράτηση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία, ευρισκόμενη στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρώντας φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές της χώρες, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου και στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μέσης Ανατολής.
Το στόχο αυτό, πρόσθεσε, προωθεί ιδιαίτερα στο πλαίσιο άσκησης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι «η ουσιαστική αναδιαμόρφωση  του κυπριακού ενεργειακού ισοζυγίου  προς όφελος της πράσινης ενέργειας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε, έχει αδειοδοτηθεί αριθμός αιολικών πάρκων και έχουν παραχωρηθεί σημαντικά ποσά σε κρατικές χορηγίες για σκοπούς επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου