Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Λεφτά για το λαό χαρίστηκαν σε ιδρύματα πρώην | Newsbomb.gr

Μέχρι και από τα κοινοτικά κονδύλια της ΕΕ για την Ελλάδα δινόντουσαν λεφτά στα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών, για τις ανάγκες λειτουργίας των ιδρυμάτων και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, που από χρόνο σε χρόνο αβγάτιζαν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Λεφτά για το λαό χαρίστηκαν σε ιδρύματα πρώην

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Αλλά και από τα ταμεία του υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομικών, της Βουλής, από τα έσοδα των Κρατικών Λαχείων και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας μοιραζόντουσαν μέχρι το 2009 μεγάλα χρηματικά ποσά για τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών.
Και για όλο αυτό το χορό των εκατομμυρίων δεν γινόταν ποτέ διαχειριστικός έλεγχος.
Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου είχε παραδεχτεί στη Βουλή ότι τα ιδρύματα αυτά (Ελ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σημίτη) λάμβαναν τις ετήσιες επιχορηγήσεις καταθέτοντας μόνο προϋπολογιστικές μελέτες.
Όταν το 2010 τους ζητήθηκε να προσκομίσουν και απολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με την ίδια την κ. Διαμαντοπούλου διαπιστώθηκε ότι «στην πλειονότητά τους τα ιδρύματα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν μέσω αποθεμάτων και εύλογων περικοπών στις βασικές τους ανάγκες». Από τότε το θέμα παρέμεινε απλώς στη διαπίστωση. Και σε μία εποχή που από τους απλούς πολίτες απαιτείται μέχρι και η αναδρομική επιστροφή του εφάπαξ, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει έλεγχο του δημοσίου χρήματος που έχουν εισπράξει τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών.
Τα ιδρύματα αυτά έχουν επίσης το δικαίωμα συμμετοχής σε κοινοτικά προγράμματα, στα οποία το 80% της χρηματοδότησης καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 20% από εθνικούς πόρους.
Για τη συμμετοχή τους σε αυτά το ίδρυμα καταθέτει σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο ή στη βουλή και το υπουργείο επιλέγει τότε μέσω διαγωνισμού τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή τους φορείς που θα υλοποιήσουν το έργο. Με τον τρόπο αυτό, κοινοτικά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ περνούν μέσω των ιδρυμάτων των πρώην πρωθυπουργών σε ιδιώτες με τις ευλογίες των εκάστοτε υπουργών. Ούτε για το ζήτημα αυτό υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία καθώς τα ιδρύματα αυτά «απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας». Και ο χορός καλά κρατεί μεταξύ ημετέρων, εργολάβων.
Παράλληλα, σε αρκετά από τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών έχουν παραχωρηθεί με τη μεσολάβηση αρμόδιων υπουργών (Β. Βενιζέλου, Γ. Βουλγαράκη και άλλων) δωρεάν δημόσια ακίνητα και γη τόσο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (στο ίδρυμα Μητσοτάκη) όσο και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο Ξενία της Αχαΐας στο ίδρυμα Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Αλλά γι' αυτές τις δύο εξαιρετικά αποκαλυπτικές υποθέσεις αποκλειστικό ρεπορτάζ στο newsbomb.gr τη Δευτέρα.
Διαβάστε επίσης:
Χαρίζουν Ελλάδα και σε πεθαμένους πρωθυπουργούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου