Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΩΣ ΤΗΝ Β. ΚΟΡΕΑ: Διαμάχες που πυροδοτούν έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο!



Διάφορα σενάρια έντασης μεταξύ των χωρών , παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο, απειλώντας να βυθίσουν την ανθρωπότητα σε ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο. Το πρώτο μέτωπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πυρκαγιά πλανητικής κλίμακας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Άπω Ανατολή, με
μεγαλύτερη ακρίβεια στη Βόρεια Κορέα, εναντίον του νότιου γείτονά της, και στις διαφορές μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας σχετικά με το αρχιπέλαγος.

Όπως ανακοινώθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, η χώρα θα αρχίσει «αμέσως» στρατιωτικές ενέργειες.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την πραγματοποίηση του εορτασμού στην Πιονγιάνγκ για τα 101 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της, Kim Il-sung. Ο εορτασμός ξεκίνησε με πομπές τα μεσάνυχτα από τον Kim Jong-un, τον εγγονό του και σημερινό ηγέτη της χώρας που του έκανε αφιέρωμα στο μαυσωλείο του, το Παλάτι του Ήλιου του Κουμσούσαν στη Βόρειοκορεατική πρωτεύουσα.
Οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι λένε ότι δεν πρόκειται να δεχθούν "έναν ταπεινωτικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες," οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει την "εχθρική" πολιτική και τις πυρηνικές απειλές.

«Δεν είμαστε εναντίον του διαλόγου, αλλά δεν μπορούμε να καθίσουμε πρόσωπο με πρόσωπο στο τραπέζι για έναν ταπεινωτικό διάλογο με το άλλο μέρος, το οποίο κραδαίνει μια πυρηνική απειλή", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βορειοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει το πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγές του βόρειοκορεάτικου πρακτορείου, KCNA.


Στις 14 Απριλίου, ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Ανώτατου Λαϊκού Κόμματος της Βόρειας Κορέας Kim Yong-nam, δήλωσε ότι οι "ανίκητες αμυντικές δυνάμεις» της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των "πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής", δίνουν το έναυσμα για έναν «συνολικό αγώνα εναντίον των ΗΠΑ, ενεργώντας σύμφωνα με ένα σενάριο εν καιρώ πολέμου. "

Στις 15 Απριλίου ο στρατός της Βόρειας Κορέας, εξέδωσε ένα "τελεσίγραφο", με το οποίο καλεί τη Σεούλ να ζητήσει συγγνώμη για όλες τις δραστηριότητές της εναντίον του Βορρά.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άλλη αντιπαράθεση. Τρία κινέζικα πλοία εισήλθαν τον Μάρτιο στα χωρικά ύδατα των νησιών Σενκάκου (Diaoyu, σύμφωνα με την Κίνα), για τα οποία υπάρχει διαμάχη , στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, σύμφωνα με τον ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK. Κινέζικα περιπολικά σκάφη εμφανίζονται συχνά στα νερά του αρχιπελάγους του Σενκάκου που ελέγχεται από την Ιαπωνία, γεγονός που προφανώς προκαλεί αρνητική αντίδραση στο Τόκιο.


Η εδαφική διαμάχη για τα ακατοίκητα νησιά, που στο βάθος της θάλασσάς τους θα μπορούσαν να υπάρχουν υδρογονάνθρακες, επιδεινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την απόκτηση των τριών νησιών από την Ιαπωνία παραχωρώντας τα σε ιδιώτες με ιαπωνική ιθαγένεια.


Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ 
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας, Yang Yujun είπε ότι οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με την αποστολή περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή ενισχύοντας τις εταιρικές σχέσεις τους με τις χώρες της περιοχής.


Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την σαραντασέλιδη ετήσια έκθεση που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας. Το έγγραφο δείχνει ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει «πολλαπλές και σύνθετες απειλές» όσον αφορά την ασφάλειά του.

"Ορισμένες χώρες που ενισχύονται από τους στρατιωτικούς τους συμμάχους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, επεκτείνοντας τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, συχνά καθιστούν πιο τεταμένη την κατάσταση εκεί», ανέφερε Yujin.
.
"Ορισμένες ενέργειες γίνονται για την επισήμανση θεμάτων στη στρατιωτική ατζέντα, για την έκθεση της στρατιωτικής δύναμης και την ενίσχυση των συμμαχιών. Δεν έχουν καμία σχέση με τις προκλήσεις της εποχής και δεν ευνοούν την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Κίνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Ωστόσο, η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία.
Ο στρατός και το ναυτικό της Κίνας, σταμάτησαν στις αρχές Απριλίου τις ναυτικές ασκήσεις τους στα δυτικά του Ειρηνικού. Πλησιάζοντας στα νησιά κοντά στις ακτές της Μαλαισίας, ο ασιατικός γίγαντας εκδήλωσε την έκπληξή του και την οργή του σε διάφορες κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Σε αυτό το πλαίσιο των εντάσεων στην Άπω Ανατολή, τείνουν να ενεργοποιηθούν ξανά οι διαμάχες μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, και αποτελούν το δεύτερο πιθανό μέτωπο για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ιράν κάνει συνεχώς όλο και πιο δριμείς δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι μια επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα οδηγήσει σε Παγκόσμιο Πόλεμο.


"Το Ιράν δεν θα μείνει ασυγκίνητο απέναντι σε μια τέτοια επίθεση. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα βίας που θα οδηγήσει σε Γ 'Παγκόσμιο Πόλεμο ", δήλωσε ο Ali Ahani ,ο Ιρανός πρεσβευτής στη Γαλλία.

"Μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, με σκοπό την καταστροφή των επιστημονικών και των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα ήταν παράλογη. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και ανεξέλεγκτες », είπε ο διπλωμάτης σε ιρανικό κανάλι.

Αυτή η ρητορική συμπίπτει με τις δηλώσεις που έκανε η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία απειλεί επίσης με πυρηνική επίθεση τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή της Ασίας, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας.

Το περασμένο Σάββατο, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ταξίαρχος Μασούντ Jazayeri, επιβεβαίωσε ότι το Ιράν θα υποστηρίξει τη Βόρεια Κορέα στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Mehr News, ο Jazayeri κατηγόρησε την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Την τελευταία εβδομάδα το ιρανικό κανάλι PressTV παρουσίασε τον Φίνιαν Κούνιγκαμ, εμπειρογνώμονα σε διεθνή ζητήματα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε επίθεση από τις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της εναντίον του Ιράν "θα έδινε έδαφος σε έναν πόλεμο σε όλη την περιοχή που θα ανέτρεπε τους πυλώνες της δυτικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής και θα προκαλούσε την κατάρρευση του Κράτους του Ισραήλ, και την η ανατροπή της Βουλής των Σαούντ (της βασιλικής δυναστείας στη Σαουδική Αραβία) και των άλλων δικτατοριών πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο ».

Ο Μαρκ Ντάνκοφ, πρώην υποψήφιος της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε στις αρχές του Απριλίου, ότι οι ΗΠΑ πολύ σύντομα μπορεί να βρεθούν σε « κατάσταση χωρίς προοπτική νίκης» εξαιτίας του ότι πρέπει να αγωνιστούν σε δύο μέτωπα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, ο Μπένι Γκαντζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να επιτεθεί στο Ιράν μόνος του, χωρίς εξωτερική βοήθεια

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, με την ευκαιρία της 65ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, Ο Γκαντζ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν χωρίς την υποστήριξη άλλων χωρών όπως των ΗΠΑ.

«Ναι, απολύτως», ήταν η απάντησή του. "Έχουμε τα σχέδιά μας και τις προβλέψεις μας ... αν έρθει η ώρα, θα πάρουμε μια απόφαση", πρόσθεσε.
Τα λόγια του ταιριάζουν με τη δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αυτό το μήνα, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει την τύχη του στα χέρια των άλλων χωρών, ακόμα και αν πρόκειται για τους «καλύτερους φίλους του» απέναντι στην ιρανική πυρηνική απειλή
Το Τελ Αβίβ έχει απειλήσει επανειλημμένα την Τεχεράνη με ένα στρατιωτικό πλήγμα, εάν το Ιράν διασχίσει την «κόκκινη γραμμή» του εμπλουτισμού του σε ουράνιο για να κατασκευάσει , σύμφωνα με τις υποψίες του Ισραήλ και άλλων δυτικών χωρών, πυρηνικό εξοπλισμό.

Το Ιράν, που έχει γίνει αντικείμενο μιας σειράς διεθνών κυρώσεων, αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι χρειάζεται το πρόγραμμα για την ειρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ιατρική έρευνα.


Ταυτόχρονα, πιστεύεται ότι το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που έχει πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, αν και το Τελ Αβίβ ποτέ δεν το έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως το έχει αρνηθεί.

Στις 21 Μαρτίου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεσμεύθηκεότι το Ιράν θα θάψει το Τελ Αβίβ αν το Ισραήλ ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας του, μια δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας με την ευκαιρία του ιρανικού Νέου Έτους.

urgente24

Απόδοση: Θωμαή Στεφανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου