Οι δηλώσεις Σόιμπλε για διασώσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη στα πρότυπα της Κύπρου, η δυσφορία της Ουάσινγκτον και του ΔΝΤ για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από τη Γερμανία σκιαγραφούν μια συγκρουσιακή εικόνα. Παράλληλα αν συνυπολογιστούν οι παραινέσεις Σόιμπλε σε Ντράγκι για νομισματικό περιορισμό και η αποκαθήλωση του δόγματος των θεωρητικών της λιτότητας, συνθέτουν ένα ευμετάβλητο σκηνικό.
Στην Ελλάδα η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδείξει πολιτική βούληση στις αποκρατικοποιήσεις, με στόχο να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια φαίνεται ότι προσκρούει σε μεγάλα επιχειρηματικά και θεσμικά εμπόδια. Εντάσεις υποβόσκουν και στο θέμα των απολύσεων ΔΥ καθώς και στη διαχείριση του κρατικού μηχανισμού, σημείο που προσκρούουν και οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση του Δημοσίου.
Παράλληλα το σκληρό πόκερ για την πολιτική κυριαρχία που παίζεται τόσο μεταξύ της τριμερούς κυβέρνησης, όσο και στην αντιπολίτευση δημιουργεί αίσθηση αναβρασμού στο πολιτικό σκηνικό. Κάτω από αυτό το πρίσμα αρκετοί πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι ο αντίκτυπος που θα έχουν μικρές και περιφερειακές εκρήξεις μπορεί να πολλαπλασιαστεί οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση.
Ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις διαδραματίζει και η Ιταλία, όπου η επανεκλογή Ναπολιτάνο “αγόρασε” πολιτικό χρόνο για τη χώρα αλλά οι αντιξοότητες και τα εμπόδια φαίνονται ανυπέρβλητα ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει.
Deutsche Bank και Μπαρόζο
Δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν την ένταση στην ατμόσφαιρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, διακρίνοντας κίνδυνο αλυσιδωτών εκρήξεων στην Ευρωζώνη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτροπή της κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και έκθεση της Deutsche Bank η οποία αναδεικνύει ως κορυφαίο πρόβλημα την ανεργία, αιτία η οποία έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις κυβερνήσεις που αποτυγχάνουν να την αντιμετωπίσουν.
«Αυτό που ξεκίνησε ως τυπική κυκλική ψήφος απόρριψης των κυβερνήσεων σε περίοδο ύφεσης φαίνεται πως κινδυνεύει να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερο, εάν η αιτία της κρίσης -που είναι κυρίως η ανεργία- διατηρηθεί. Και, βεβαίως, οι οιωνοί αναφορικά με την ανεργία δεν είναι καλοί», αναφέρει η Deutsche Bank. Στην έκθεση τα ποσοστά της ανεργίας νέων στην περιφέρεια χαρακτηρίζονται μη αποδεκτά.
«Ο χρόνος μετράει αντίστροφα στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η ανεργία ακόμη δεν έχει κορυφωθεί», αναφέρει η Deutsche Bank. Οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι από το 2008, έχουν αλλάξει όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εκτός από τρεις: της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. «Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη» επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Από την πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν, επιχειρώντας να ανασκευάσει το ρημαγμένο γόητρο του κράτους των Βρυξελλών αποδίδει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη διαρκή λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξηγήσουν στον λαό γιατί δεν σεβάστηκαν τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα την άνοδο της ανεργίας στην Ελλάδα, διαμήνυσε από το βήμα εκδήλωσης think tank στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η ανεργία στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές της χώρας δεν σεβάστηκαν τις Συνθήκες. Να το εξηγήσουν αυτό στον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πραγματικός κίνδυνος του κατακερματισμού της ευρωζώνης προέρχεται από το να αγνοούμε τις ανησυχίες των πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, από το βήμα του συνεδρίου.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε το γεγονός ότι η απειλή της πόλωσης αποτελεί αληθινή δοκιμασία για την ευρωζώνη.
«Η οικονομική κρίση έχει τονίσει τις αδυναμίες και αντιφάσεις στον θεσμικό σχεδιασμό μας και από τότε, βήμα προς βήμα, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», τόνισε ο Μπαρόσο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου