Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη» προειδοποιούν οι New York Times


Ο ασθενής πεθαίνει...

Να πάψει να εμμένει σε μέτρα λιτότητας καλούν την καγκελάριο Μέρκελ η New York Times
Να πάψει να εμμένει σε μέτρα λιτότητας καλούν την καγκελάριο Μέρκελ η New York Times   (Φωτογραφία:  Reuters )
Όλα τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι το πικρό φάρμακο της λιτότητας σκοτώνει τον ασθενή, υπογραμμίζει σε κύριο άρθο της η εφημερίδα New York Times καλώντας την καγκελάριο Μέρκελ να επιτρέψει στους πιο αδύναμους κρίκους των έκδοση ομολόγων με στήριξη της Ευρωζώνης. Ο αληθινός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η αύξηση κινημάτων τύπου Πέντε Αστέρων γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης περιγράφοντας το πιθανό σκηνικό «καταστροφής»...

Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρει ότι για περισσότερα από δύο χρόνια οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν πιέσεις για ένα συνδυασμό δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, υποσχόμενοι ότι τα εν λόγω μέτρα θα λειτουργήσουν ως τονωτική ένεση για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών τους δυσχερειών, ωστόσο όλα τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι το πικρό αυτό φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή.

Στο άρθρο προστίθεται προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού ότι το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας εξέδωσε απόφαση κατά της περικοπής μισθών και συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων, οι διαδηλωτές στην Ισπανία διαμαρτύρονται έξω από τα σπίτια βουλευτών ζητώντας καλύτερη μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων που καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους, ενώ την ίδια στιγμή εξοργισμένοι Ιταλοί τάχθηκαν σε τόσο μεγάλο ποσοστό υπέρ ενός κινήματος που δηλώνει ότι είναι «κατά της πολιτικής», που η χώρα δεν έχει σχηματίσει ακόμη νέα κυβέρνηση, περίπου έναν μήνα μετά τις εθνικές εκλογές.

Το ποσοστό ανεργίας στην Πορτογαλία αυξήθηκε στο 18% από 12.7% το 2011, συνεχίζει το άρθρο. Αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις εξελίξεις, τονίζεται, ήταν ομάδες όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το οποίο αρνήθηκε να στηρίξει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στο σχηματισμό κυβέρνησης και έχει καλέσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Επίσης, η σύνταξη των Times διατυπώνει την άποψη ότι ο αληθινός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι τα κινήματα αυτού του είδους θα αυξηθούν και τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι ηγέτες σε χώρες με δοκιμαζόμενες οικονομίες θα βλέπουν όλο και λιγότερη αξία στην παραμονή εντός ευρωζώνης.

Με τη σειρά της, όπως υπογραμμίζεται, η έξοδος χωρών από το ευρώ θα προκαλέσει διάχυτο πανικό σ' ολόκληρη την Ευρώπη και απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ σε κυβερνήσεις, τράπεζες και επενδυτές στη Γερμανία και άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεγάλος θα ήταν ο αντίκτυπος στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό που θα βοηθούσε θα ήταν ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ να πάψει να εμμένει σε μέτρα λιτότητας και αντ' αυτού να συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας για παράδειγμα σε ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με τη στήριξη της ευρωζώνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου