Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Επειδή το παρόν βήμα είναι ανοικτό σ' όλες τις απόψεις ακολουθεί η άποψη του κ. Παντελή Οικονόμου.
ΣΓΣ

http://mail.google.com/mail/?account_id=sotsot36%40gmail.com

Από τον Παντελή Οικονόμου, εκπρόσωπο των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ( αριστερή> πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ ) έγινε η ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της FYROM :
Θεωρώ αναγκαίο να υπενθυμίσω ότι η επίσημη θέση με την οποία η χώρα μας προσέρχεται στην διαδικασία της διαμεσολάβησης την οποία προωθεί ο Ο.Η.Ε. είναι ότι δεν δεχόμαστε ονομασία του γειτονικού μας κράτους η οποία να περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να υπογραμμίσω ότι :
1. Ενδεχόμενο ναυάγιο της προσπάθειας διαμεσολάβησης ακυρώνει κάθε σκέψη την οποία ενδεχομένως δεχτήκαμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, ως απόδειξη θετικής αντιμετώπισης εκ μέρους μας κάθε πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και ενδιαφέροντος για την επίτευξη σταθερότητας στα Βαλκάνια.
2. Η προσπάθεια της FYROM να αποφύγει την τήρηση της ενδιάμεσης συμφωνίας, σε συνδυασμό με την εμμονή της σε αλυτρωτικά ιδεολογήματα, επιλογές και πρωτοβουλίες, όπως και η απροθυμία της παλαιότερα να αποδεχθεί την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( πακέτο Πινέϊρο ) ως βάση συζήτησης για την διευθέτηση της διμερούς διαφοράς μεταξύ μας, αποτελούν αμάχητα τεκμήρια για τις επιδιώξεις και την αντίληψη της για τα διεθνή πράγματα, αλλά και την θεώρηση της για τις διμερείς μας σχέσεις. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι, καθ ' όσον αφορά την εθνική μας ασφάλεια, εξελίξεις οι οποίες θα την απομείωναν, απορρίπτονται απολύτως.
3. Υποστηρίζω σταθερά, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ότι άλλες σύνθετες ονομασίες υποδηλώνουν αλυτρωτισμό εκ μέρους της FYROM και άλλες όχι. Όπως επίσης ότι απόδειξη εμμονής της σε διεκδικήσεις θα αποτελούσε η ( μη ) λύση της διπλής ονομασίας. Η οποία διπλή ονομασία, ακριβώς για τον λόγο αυτό, δεν είναι αποδεκτή.
4. Εαν η προσπάθεια διαμεσολάβησης δεν καρποφορήσει, λόγω στρεψοδικίας της γείτονος, είναι απαραίτητο να διαμηνυθεί ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι επαναφορά της κατάστασης στο status quo ante, αλλά σε περιβάλλον δυσμενέστερο για την ίδια. Το οποίο, ενδεχομένως, δεν περιορίζεται στην αρνησικυρία εκ μερους μας για την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου