Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ΣΕΡΒΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΗ

Επεισόδια με έναν νεκρό στη Σερβία

22/02/2008, 08:42
Απαράδεκτες και λυπηρές ενέργειες εξτρεμιστών χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, τις επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών και επιχειρήσεων που σημειώθηκαν χθες στο Βελιγράδι.
"Πλήτουν την εικόνα της Σερβίας στο εξωτερικό, δεν εκπροσωπούν τα αισθήματα του σερβικού λαού", είπε ο Γέρεμιτς σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ.
"Η σερβική κυβέρνηση είναι ανένδοτη. Οι βίαιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές στους δρόμους του Βελιγραδίου ή οπουδήποτε αλλού στη Σερβία", πρόσθεσε.
Διαδηλωτές πυρπόλησαν χθες το βράδυ την αμερικανική πρεσβεία μετά τη μεγάλη συγκέντρωση για το Κόσοβο, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας της σερβίας, και στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 200.000 άτομα.
Στο κτήριο της πρεσβείας βρέθηκε ένα απανθρακωμένο πτώμα. Εκπρόσωπος της πρεσβείας ανέφερε ότι δεν ανήκει σε μέλος της διπλωματικής αποστολής. Από τις ταραχές τραυματίστηκα νπερισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 αστυνομικοί. Για την επίθεση διαμαρτυρήθηκαν επίσημα οι ΗΠΑ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι εναντίον πρεσβειών και υπενθύμισε την αρχή του απαραβίαστου που διέπει τις διπλωματικές αποστολές.
"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τις επιθέσεις του πλήθους εναντίον πρεσβειών στο Βελιγράδι που προκάλεσαν ζημιές στα κτήρια και έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό", δήλωσε ο πρεσβευτής του Παναμά, Ρικάρντο Αλμπέρτο Αρίας, που προεδρεύει του Σώματος. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές.
Τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι καταδίκασε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες να δείξουν "αυτοσυγκράτηση".
"Οι ταραχές είναι εντελώς απαράδεκτες, κάνουμε έκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και επίδειξη υπευθυνότητας", είπε η εκπρόσωπος του Σολάνα, Κριστίνα Γκάλατς.
Δημοψήφισμα ζητούν οι Σέρβοι της Βοσνίας
Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) αποφάσισε ότι η σερβοβοσνιακή πολιτική οντότητα έχει το "δικαίωμα" να αποσχιστεί από τη Βοσνία, εφόσον ο ΟΗΕ και η πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
"Εάν ένας σημαντικός αριθμός μελών των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου (...) το κοινοβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για την αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού στο οποίο περιλαμβάνεται και η απόσχιση", αναφέρεται η απόφαση που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το κοινοβούλιο.
"Σε μια τέτοια κατάσταση η Σερβική Δημοκρατία εκτιμά ότι έχει το δικαίωμα να οργανώσει δημοψήφισμα για να αποφασιστεί το κρατικό καθεστώς της", καταλήγει το κείμενο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος αναμένεται να είναι συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου