Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Θα πρέπει να δούμε τα γεγονότα στις σωστές τους διαστάσεις χωρίς ωραιοποιημένες μάσκες και να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο λογαριασμός του 1946-49 δεν έχει κλείσει. Τα αυγά του φιδιού αφού τα επωάσαμε καλά-καλά ελπίζοντας σε ουτοπίες και χίμαιρες, σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε τη διπλωματική μας απραξία, αφέλεια και επιπολαιότητα. Για μια ακόμη φορά εύκολα πεισμένοι στους άσπονδους συμμάχους μας, οι οποίοι κρατούσαν τα Σκόπια σαν άσσο στο μανίκι τους, σήμερα μας τον κουνάνε απειλητικά και μας ζητάνε και τα ... ρέστα μας.

Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα νομίζω ότι δεν υπάρχει ομαλή επιστροφή.

ΣΓΣ


20080603 Νέα πρόκληση των Σκοπίων

Ανησυχία και προβληματισμός στην Αθήνα για τα τεκταινόμενα στην ΠΓΔΜ

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 03/06/08 18:40

Προηγούμενο άρθρο:

Προβληματισμός στην Αθήνα μετά τα επεισόδια στην ΠΓΔΜ (2/6/2008)

Δείτε το βίντεο...

Τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας για τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΠΓΔΜ, τις προηγούμενες ημέρες, και για το «δημοκρατικό έλλειμμα» που καταγράφηκε στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την ώρα που η γειτονική χώρα αρνείτο τη διέλευση ελληνικής δύναμης για το Κόσσοβο..

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό το δημοκρατικό έλλειμμα που καταγράφηκε κατά την διάρκεια των προχθεσινών εκλογών στα Σκόπια. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή όλες τις εκθέσεις των παρατηρητών των εκλογών» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας:

«Λυπούμαστε ειλικρινά για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Από κει και πέρα αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και θα τοποθετηθούμε».

Για το ίδιο θέμα ερωτήθηκε και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα τα Σκόπια να βρουν το δρόμο της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες εταίρων και συμμάχων, μετά τα αιματηρά επεισόδια στην ΠΓΔΜ, παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, όπως σημείωσε, εκφράζει την κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «παρακολουθεί και αξιολογεί με ιδιαίτερη προσοχή και προβληματισμό τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «απέφυγε να εμπλακεί στη λογική δηλώσεων ακραίου πολλές φορές εθνικισμού που υιοθετήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα».

Ο κ. Κουμουτσάκος είχε επισημάνει, επίσης, ότι η Αθήνα συμμερίζεται «τις διαπιστώσεις της διεθνούς κοινότητας για τα επεισόδια, τις ανωμαλίες και, τελικά, για το δημοκρατικό έλλειμμα που σημάδεψε την διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών», αλλά «από κει και πέρα, η Ελλάδα αναμένει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που θα έχει σχηματισθεί στα Σκόπια, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Νέα πρόκληση των Σκοπίων

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψαν τη διέλευση ελληνικής φάλαγγας 50 οχημάτων με 140 άνδρες που επρόκειτο να αντικαταστήσει αντίστοιχο τμήμα της Ελληνικής Δύναμης στο Κόσοβο.

Οι τελωνιακές αρχές της ΠΓΔΜ επικαλέστηκαν ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν είχαν διαβατήρια και ως εκ τούτου δεν επέτρεψαν τη διελευσή τους μέσα από τη χώρα τους.

Για το θέμα ενημερώθηκαν η KFOR και το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο επειδή δεν βρισκόταν λύση στο πρόβλημα με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ η ελληνική φάλαγγα επέστρεψε στο Πολύκαστρο. Από το ΓΕΕΘΑ έγινε επίσης γνωστό ότι ακόμα και τη Δευτέρα η διέλευση Ελλήνων στρατιωτικών προς το Κοσόβο γινόταν κανονικά και οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν είχαν επικαλεσθεί ποτέ θέμα διαβατηρίων.

Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι η απαγόρευση από τις αρχές της ΠΓΔΜ της διέλευσης τμήματος της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου, από τα σύνορα της ΠΓΔΜ με προορισμό το Κόσοβο, όπου συμβάλλει στην εκπλήρωση της σημαντικής για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα αποστολής της Συμμαχίας, έγινε κατά παράβαση της συμφωνημένης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και οκτώ χρόνια.

«Επιστρατεύθηκαν προφάσεις και αβάσιμες δικαιολογίες. Κατόπιν οδηγιών της υπουργού των Εξωτερικών η μεν Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής στα Σκόπια θα προβεί στις δέουσες ενέργειες στο υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η δε Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα ενημερώσει τη Συμμαχία για την αντιπαραγωγική αυτή στάση των αρχών της ΠΓΔΜ» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε κατ' αρχήν ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο δεν θα έχει συνέχεια.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ περνάνε μια δύσκολη περίοδο και πως το σημερινό περιστατικό κινείται στον απόηχο του ελληνικού βέτο στο Βουκουρέστι και βρίσκεται στο τέλος της εκλογικής περιόδου, την οποία διανύει η γειτονική χώρα, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε εκλογικές περιφέρειες.

Συνεχίζεται η αδιαλλαξία

Την ίδια ώρα, στη γραμμή της αδιαλλαξίας εμμένει η γειτονική χώρα. Σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Μπέτα», ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει πως η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν εξαρτάται μόνο από τη χώρα του αλλά και από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, θεωρητικά, μπορεί να επιμείνει στο βέτο για την είσοδο της 'Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια, ως μέλος της συμμαχίας» αναφέρει, σημειώνοντας πως η Αθήνα «μπορεί να θέτει συνεχώς νέους όρους, αλλά εμείς δεν θα αποδεχθούμε λύση που θα βλάπτει την εθνική μας ταυτότητα».

Σε ερώτηση εάν η αυτοδυναμία που εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του ανοίγει το δρόμο για επίλυση, σύντομα, του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε: «Το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί από ένα κόμμα, αλλά θα αποτελέσει κοινή πλατφόρμα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης».

Πιο σκληρή γραμμή κράτησε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος σε συνέντευξή του στη σλαβομακεδονική και αλβανική υπηρεσία του ραδιοφώνου του BBC και σε ερώτηση αν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας μέχρι την 9η Ιουλίου και έτσι μπορέσε η ΠΓΔΜ να υπογράψει με την Κροατία και την Αλβανία το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, απάντησε:

«Αν η Αθήνα αποδεχτεί την πραγματικότητα την οποία συχνά αμφισβητεί, σχετικά με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού έθνους, το οποίο ομιλεί μακεδονική γλώσσα, θα διευκολύνει τη δυνατότητα προόδου για την εξεύρεση λύσης. Όμως, αν συνεχίσει να αρνείται το δικαίωμα του εθνικού μας αυτοπροσδιορισμού, θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την από κοινού αναζήτηση λύσης. Δυστυχώς, οι πράξεις τους δεν μας διαβεβαιώνουν ούτε δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Αθήνα έχει κίνητρο για μια λογική λύση».

http://groups.google.com/group/n1035skopia-fyrom?lnk=iggc

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=906363

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου