Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

ΗΠΑ η διπλωματία της "Άγριας Δύσης"

Εκτιμώ ότι οι ΗΠΑ μέσα στο πνεύμα της "Άγριας Δύσης" που τους διέπει και μετά από τις ελληνικές ορθές επιλογές (Βέτο, ενεργειακοί αγωγοί κλπ) θα προβαίνουν όλο και και συχνότερα σε παρόμοιας φύσεως προκλητικές και αντιδεοντολογικές διπλωματικές κινήσεις.
Το θέμα είναι κατά πόσον εμείς οι Έλληνες θα εξακολουθούμε να κρατάμε την ίδια υπερήφανη σθεναρή στάση.
ΣΓΣ

20080530 Το παρασκήνιο της νέας ελληνοαμερικανικής έντασης

Της Δωρας Αντωνιου

Θέμα συνέπειας και αξιοπιστίας της ελληνικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν η απόφαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρο Μαλλιά, να αποχωρήσει από τη σύνοδο της «Πρωτοβουλίας κατά της Διασποράς Οπλων Μαζικής Καταστροφής», μετά την επιμονή των ΗΠΑ να μετάσχει η ΠΓΔΜ στις εργασίες ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για εσφαλμένη κίνηση της Ουάσιγκτον, που φαίνεται να παίρνει το μέρος της μιας από τις δύο πλευρές, ενώ η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται. Της αποχώρησης της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε προηγηθεί επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αριστείδη Αγαθοκλή, με τον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τόμας Κάντριμαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγαθοκλής εξήγησε στον κ. Κάντριμαν την ελληνική θέση για το θέμα. Ο κ. Αγαθοκλής σημείωσε συγκεκριμένα ότι εφόσον πρόκειται για πολυμερή πρωτοβουλία, αυτή διέπεται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που ορίζουν τη διεθνή ονομασία της γειτονικής χώρας. Η απάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν ότι οι ΗΠΑ, ως διοργανωτές της συνόδου, επέλεξαν να καλέσουν τις χώρες με βάση το όνομα με το οποίο τις αναγνωρίζουν. Μάλιστα, προτάθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία να προβεί σε κάποια δήλωση των θέσεων και των ενστάσεών της στην αρχή των εργασιών της συνόδου. Δόθηκε όμως η απάντηση ότι εφόσον οι ΗΠΑ εμμείνουν στην απόφασή τους και η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ προσέλθει υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει, όπως και έγινε. Το ίδιο έπραξε και η αντιπροσωπεία της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια, όπου η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται σήμερα, κορυφώνεται η αντιπαράθεση. Χθες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (SDSM) κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι πήγε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι έχοντας αποδεχθεί αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και έχοντας υιοθετήσει ως λύση το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια». Ο κ. Γκρούεφσκι επιτέθηκε στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αρνούμενος ότι τούτο συνέβη.

Εν τω μεταξύ, σοβαρές παρατυπίες στην προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ αναφέρονται σε έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από αρκετά βίαια περιστατικά, επιθέσεις εναντίον προεκλογικών κέντρων και άλλα συμβάντα, με κορυφαίο την ένοπλη επίθεση κατά του επικεφαλής του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι. Οπως αναφέρεται επίσης, η προεκλογική εκστρατεία από τα μεγάλα κόμματα άρχισε πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ καταγράφεται επιλεκτική προβολή τόσο από δημόσια, όσο και από ιδιωτικά ΜΜΕ, των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε σχέση με το νομικό πλαίσιο για τη διενέργεια των εκλογών, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ αναφέρουν ότι εμπεριέχει αντιφάσεις και δεν είναι σαφές σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η διατύπωση ενστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου