Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Δομημένα ομόλογα. Η καταστροφή θα ήταν μη αναστρέψιμη.

Έλαβα το ακόλουθο κείμενο από Olympiada olympia.gr το οποίο και αναδημοσιεύω λόγω της διεθνούς οικονομικής κρισιμότητας και για να καταδείξω μετ’ εμφάσεως ότι κάποιοι δε δίσταζαν να προξενήσουν κοινωνική καταστροφή προκειμένου να εισπράξουν τις άνομες και ανήθικες προμήθειες τους. Όταν και εάν εκδικαστεί η υπόθεση οι υπεύθυνοι θα πρέπει να καταδικαστούν ισόβια και να τους δημευτεί η περιουσία τους, και κατά το πρότυπο των πρωτείων της 21ης Απριλίου 1967.

ΣΓΣ

Τελευταία στιγμή γλίτωσαν τον όλεθρο τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω αναστροφής της συμφωνίας αγοράς δομημένων ομολόγων. Όπως εξηγήσαμε εδώ, τα εν λόγω τραπεζικά προϊόντα εδιακινούντο υποσχόμενα μεγάλες αποδόσεις, αλλά το κυριότερο, έδιναν εξωφρενικές προμήθειες στους διακινητές. Αυτές οι προμήθειες και ο απροκάλυπτος τρόπος διαμοίρασης ήταν και η αιτία αποκάλυψης του σκανδάλου.

Τα δομημένα ομόλογα φέρουν τον πιστωτικό κίνδυνο του εκδότη τους. Οι εκδότες των εν λόγω ομολόγων δεν είναι μόνο το δημόσιο αλλά μπορεί να είναι διεθνείς φορείς ή επιχειρήσεις υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Επιχειρήσεις σαν αυτές που βλέπουμε να καταβαραθρώνονται σήμερα συμπαρασύροντας ιδιώτες και οικονομίες.

Έτσι ακριβώς θα εκμηδενίζοντο και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γεγονός που θα προξενούσε οικονομικό και κοινωνικό χάος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κοινωνικού κράτους. Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι εάν δε γινόταν η αναστροφή της αγοράς, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για συντάξεις, επιδόματα κλπ.

Μη λησμονούμε ότι οι υπόλογοι διακινητές των ομολόγων, τις πρώτες ημέρες της αποκάλυψης του σκανδάλου, πρότειναν να συνεχιστεί η διακράτηση με αντάλλαγμα την αποκατάσταση του απωλεσθέντος κεφαλαίου τη δεδομένη συγκυρία. Ομιλούμε λοιπόν για πρωτοφανή επιμονή ξεφορτώματος των καταστροφικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, όχι σε βάρος του δημοσίου, αλλά του Έλληνα εργαζόμενου - ασφαλισμένου.

Ο κύριος Αλογοσκούφης, ευφημίζοντας το ποιόν αυτών των ανθρώπων, τους αποκάλεσε "άπληστους χρηματιστές". Όχι λοιπόν. Αυτά τα κτήνοι, για μερικά εκατομμύρια, δε δίστασαν να υποθηκεύσουν τις τύχες του Ελληνικού λαού στο βωμό της διεθνούς κερδοσκοπίας. Αυτή η ενέργεια θα επέφερε, χωρίς υπερβολή, την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Η καταστροφή θα ήταν μη αναστρέψιμη.

Ευτυχώς λόγω της επιμονής όλων αυτών που ξεσκέπασαν την ανήθικη συναλλαγή, γλιτώσαμε από έναν εφιάλτη. Αυτοί οι κύριοι που δε δίστασαν να προξενήσουν κοινωνική καταστροφή για να γεμίσουν τους λογαριασμούς τους, πως πρέπει άραγε να τιμωρηθούν;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου