Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Ελληνική πρωτιά στην καλλιέργεια... κομπίνας

Το αμπέλι είναι τελείως ξέφραγο;

Ο κολασμός των αρμοδίων είναι άγνωστος;

Αν ένας διαχειριστής, μιας οποιασδήποτε επιχείρησης, κάνει κάτι παρόμοιο τότε θα διωχθεί για απιστία.

Πρόσφατα, δυο υψηλόβαθμα στελέχη της City Bank απεβλήθησαν επειδή χειρίστηκαν λανθασμένα τις καταθέσεις των πελατών τους.

Οι ταγοί μας είναι στο απυρόβλητο; Ή επαποτίθενται στην κρίση του παντοδύναμου και πάντα απληροφόρητου ή παραπληροφορημένου λαού; (Αυτό ισχυρίστηκε ο κ. Κεφαλογιάννης [πρωθυπουργικός σύμβουλος] μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, για ηθική αυτουργία).

Αυτές είναι ερωτήσεις αφελούς (κατά Δημ. Ψαθά).

ΣΓΣ

Ελληνική πρωτιά στην καλλιέργεια... κομπίνας

 

Μαύρα είναι τα κοινοτικά... «χαμπέρια» για το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα ενώ, απ’ ό,τι φαίνεται, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα εξακολουθήσουν να βάζουν το χέρι «βαθιά στην τσέπη» για να πληρώνουν τα πρόστιμα που επιβάλλει η Κομισιόν επειδή οι κυβερνήσεις της χώρας, από το 1999 μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να πραγματοποιούν καθυστερημένους και αναξιόπιστους ελέγχους, με απουσία ελαιοκομικού μητρώου και μη σωστή λειτουργία του συστήματος καταγραφής ζώων.

Δράστης της εκμαίευσης των σχετικών διαβεβαιώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, που είχε ρωτήσει την αρμόδια κοινοτική επίτροπο για τη Γεωργία Μαριάν Φίσλερ Μπόελ ποιο ήταν το ύψος των δημοσιονομικών διορθώσεων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, τις αιτίες επιβολής τους, καθώς και την πρόοδο των ελληνικών αρχών για την ορθή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Και η επίτροπος τα «ξέρασε» όλα κάνοντας, μία ακόμη φορά, την Ελλάδα... «ρόμπα» σ’ ό,τι αφορά τόσο την κουτοπονηριά της στον έλεγχο της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων όσο και την αδυναμία της να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των αγροτών και των πανταχόθεν βαλλόμενων Ελλήνων φορολογουμένων.

Χοντρικά η επίτροπος είπε ότι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η Ελλάδα, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, για κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων από το 1999 μέχρι σήμερα. Επιπλέον έχει ήδη δρομολογηθεί από την Κομισιόν η διαδικασία παρακράτησης του 10% των κοινοτικών πόρων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες για στρεμματικές ενισχύσεις και μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.

Προβαίνοντας στις αναγκαίες διευκρινίσεις η Μπόελ αναφέρει ότι, όσον αφορά το συνολικό ύψος των προστίμων που καταλογίστηκαν από το 1999 μέχρι σήμερα, «η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, με συνολικό ποσό ύψους περίπου 1.104,73 εκατομμυρίων ευρώ».

Από τους επίσημους πίνακες της Κομισιόν προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Είναι όμως μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανά φορολογούμενο, λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης πληθυσμιακής διαφοράς με τις δυο αυτές χώρες.

Η Δανή επίτροπος επισημαίνει ακόμη τους παραγωγικούς τομείς που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ο τομέας "στρεμματικές ενισχύσεις / αροτραίες καλλιέργειες" καταλαμβάνει την πρώτη σειρά με ποσό 412,85 εκατ. ευρώ, με επόμενο τον τομέα "ελαιόλαδο, έλαια και λίπη" με ποσό 283,82 εκατ. ευρώ. Οι πριμοδοτήσεις ζώων καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με ποσό 193,59 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αιτίες της απώλειας των κοινοτικών πόρων έχουν να κάνουν με καθυστερημένους και αναξιόπιστους ελέγχους, με απουσία ελαιοκομικού μητρώου καθώς και με τη μη σωστή λειτουργία του συστήματος καταγραφής ζώων.

Εξαιρετικά απαισιόδοξη εμφανίζεται η αρμόδια επίτροπος σε ό,τι αφορά το μέλλον των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα και υπενθυμίζει πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, της 16ης Ιουλίου 2008, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν το 10% των επιδοτήσεών τους εξ αιτίας της συνεχιζόμενης ανικανότητας των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε ένα αξιόπιστο σύστημα πληρωμών και ελέγχου.

Υπενθυμίζεται πως στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία μείωσης κατά 10% των πληρωμών προς την Ελλάδα σε σχέση με τα μέτρα γεωργικών στρεμματικών ενισχύσεων και τα μέτρα ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων στο εθνικό σύστημα ελέγχου. Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως το υφιστάμενο ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ), το οποίο είναι αναποτελεσματικό λόγω παρωχημένων και ανακριβών δεδομένων.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης που καταρτίστηκε την άνοιξη του 2006 να δημιουργήσουν ένα νέο λειτουργικό ΣΑΑ έως το τέλος του 2008, με στόχο τη διόρθωση των ατελειών του υφιστάμενου ΣΑΑ. Πρόσφατος έλεγχος εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας απέδειξε ότι αυτό το βασικό στοιχείο του ελληνικού σχεδίου δράσης δεν υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

Δηλαδή οι Έλληνες αγρότες χάνουν λεφτά από επιδοτήσεις και οι φορολογούμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα πρόστιμα για την πρωτοφανή ανικανότητα και διαχειριστική ανεπάρκεια των κουμανταδόρων της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των οικονομικών και πολιτικών κυκλωμάτων, τα οποία ροκανίζουν επιδοτήσεις που δεν... δικαιούνται.

Μας πήρανε χαμπάρι και οι... κουτόφραγκοι και μας κράζουν!

(Ποντίκι, 2.10.2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου