Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Τι υπομονή είναι αυτή;

Έχουμε παραφρονήσει; Τελείως;
ΣΓΣ

20081003 Ζητεί ματαίωση άσκησης στη Φλώρινα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνθετο… δίλημμα για τον Γκρούεφσκι

Στους ηγέτες η τελική πρόταση

Ως εγγυητής της ηρεμίας στη Φλώρινα επιχείρησε χθες να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι ζητώντας ματαίωση στρατιωτικής εκπαιδευτικής άσκησης στην περιοχή. Επικαλούμενο διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών για περιβαλλοντικούς λόγους στην περιοχή Λόφοι, το γραφείο του πρωθυπουργού των Σκοπίων εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία «για την κατάσταση των Μακεδόνων στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας οι οποίοι διαμαρτύρονται εξαιτίας των ασκήσεων του ελληνικού Στρατού». Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θα βρίσκονται την Τρίτη και την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για να συναντηθούν με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι έτοιμος να καταθέσει επίσημη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητήσει απαντήσεις από τις δύο κυβερνήσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι η επικείμενη πρόταση θα καταχωρισθεί στο αρχείο των Ηνωμένων Εθνών. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν απαισιοδοξία κυρίως λόγω της στάσης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι ο οποίος επανήλθε χθες στη λογική της «διπλής ονομασίας», ζητώντας δηλαδή σύνθετο όνομα για χρήση αποκλειστικά στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ωστόσο, άλλες διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να παρακολουθούμε μια προσυμφωνημένη διαδικασία που θα καταλήξει σε καταρχήν αποδοχή της πρότασης από την ηγεσία της ΠΓΔΜ, προκειμένου να καταλογιστούν οι ευθύνες του αδιεξόδου στην Αθήνα, σε περίπτωση που η πρόταση είναι ετεροβαρής και απορριφθεί αναγκαστικά από την ελληνική πλευρά. Με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο κ. Νίμιτς εισηγείται σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για τη διεθνή επικοινωνία της ΠΓΔΜ (Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας, το επικρατέστερο), αποκήρυξη των εδαφικών διεκδικήσεων, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναγραφή στα διαβατήρια και του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και του ονόματος που θα συμφωνηθεί. «Αγκάθι» είναι ο προσδιορισμός της υπηκοότητας, που συνδέεται ευθέως με την αντίληψη της ΠΓΔΜ για την εθνική ταυτότητα ως «μακεδονική».

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΕΤ στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, ο κ. Τσερβένκοφσκι ύστερα από συνάντησή του με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν εξέφρασε ετοιμότητα για «δίκαιο συμβιβασμό», που «δεν θα θίγει την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα».

ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=54181

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου