Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Το ΝΟΜΙΜΟΝ διαβάζεται αμφίδρομα

Έλαβα το ακόλουθο σχόλιο από τον Γεροπαράξενο και το δημοσιεύω.
ΣΓΣ


Η μέχρι σήμερα παραμονή της δικογραφίας στην εισαγγελία και η μη υποβολή της στη Βουλή, ενόψει μάλιστα της εκ δηλωθείσης πολιτικής διαθέσεως περί συγκρότησης Επιτροπών της Βουλής συνιστά συνταγματική εκτροπή».

Αυτό δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο Γιώργος Ζορμπάς, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις σημερινές εξελίξεις για το θέμα. (Σ. Σ. Ο κ. Ζορμπάς μας παρακάλεσε να διαβιβάσουμε την δήλωσή του προς όλα τα μπλογκς)

Πηγή: http://papaioannou.wordpress.com/

Έχω βαρεθεί να ακούω τα περί συνταγματικότητας ή όχι.

Η εντύπωση που μου δίνουν είναι ότι το Σύνταγμα είναι ένα λαστέξ που τραβώντας το, ο καθένας το φέρνει στα μέτρα του.

Ίσως είναι αντισυνταγματικό ίσως και όχι. Η ερμηνεία εξαρτάται από τη λέξη «αμελλητί». Άλλοι ερμηνεύουν ότι αμέσως μόλις διαπιστωθεί η εμπλοκή πολιτικού, πρέπει ο φάκελος να αποστέλλεται στη Βουλή και κατ’ άλλους μετά από τεκμηρίωση. Διαλέγετε και παίρνετε ,κατά το δοκούν ή κατά το συμφέρον σας, όπερ και συνηθέστερο.

Αλλά για πείτε μου, γιατί θα πρέπει αυτοί οι κύριοι να δικάζουν τους εαυτούς τους;

Γιατί τα δικαστήρια να είναι αναρμόδια;

Πότε οι διάφορες επιτροπές έβγαλαν ομόφωνα πόρισμα χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες;

Γιατί να έχουμε τόσο σύντομη παραγραφή; Και όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα μη πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα ;

Για μένα όλη η ιστορία είναι ότι για μία ακόμα φορά τα κόμματα μας δείχνουν το δέντρο και μας κρύβουν το δάσος. Το πρόβλημα δεν είναι αν φταίνε πιο πολύ οι Πασοκτζήδες υπουργοί ή οι Νεοδημοκράτες Το πρόβλημα είναι να χυθεί φως, πράγμα πιθανό μόνον μετά από δικαστική διερεύνηση και απίθανο μετά από παραπομπή του στη Βουλή.

Τέλος αν κάποιος ενδιαφέρεται πράγματι για ένα Κράτος Δικαίου, θα πρέπει να θέσει θέμα κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και γι’ αυτούς να ερευνά η τακτική δικαιοσύνη και να ισχύουν οι κατά νόμον προθεσμίες παραγραφής.

Ακόμη κάτι: Οι κορώνες περί αλληθωριζόντων δικαστών κατά περίπτωση και συμφέρον , δεν σημαίνουν τίποτα. Πείθουν μόνο τους οπαδούς και όσους θέλουν να πεισθούν. Όποιος θέλει να κάνει κάτι ελάχιστο για τη Δικαιοσύνη ας προτείνει σαν ελάχιστη εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της την κατάργηση του διορισμού των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτά τα ολίγα είχα να πω για το σίριαλ του τρέχοντος και των προσεχών μηνών.

Θ.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου