Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν ούτε πολιτικές μήτε ποινικές ευθύνες ....


Πώς έκρυψε τις «ιερές» ανταλλαγές ο Μπασιάκος
«E» 20/12
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η απόφαση για μη δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της κυβέρνησης των ανταλλαγών ακινήτων που γίνονταν μεταξύ της ΚΕΔ και της Μονής Βατοπεδίου.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τα δωράκια για τη «μεγάλη ψαριά» στη Βιστωνίδα
«Κυκλοφορούν αδέσποτα δεκάδες εκατ. ευρώ»

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυβέρνηση στην κατάψυξη
Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ
Ξεπέρασαν και τη ΝΔ
Ράπισμα για τη ΝΔ
Εκτακτη «κλειστή» σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας ζητεί το ΠΑΣΟΚ
Ομολογία για «αγκάθια»
Συνάντηση Καραμανλή με Μητσοτάκη
Στο Μαξίμου ο Παυλόπουλος

Η επιλογή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς αδιαφανών διαδικασιών, παρατυπιών και μεθοδεύσεων στις οποίες κατέφυγαν υπουργοί και υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να κρατηθεί μυστική όλη η επιχείρηση, να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις και να μείνει το συντελούμενο σκάνδαλο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η απόφαση του κυρίου Μπασιάκου με την οποία ξεκινά η διαδικασία ανταλλαγής των ακινήτων. Την ίδια μέρα ζητά από τον νομικό σύμβουλο να του πει αν θα πρέπει να τη δημοσιεύσει.
Οπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, αποφασίζοντας η κυβέρνηση να μη δημοσιοποιεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης ως όφειλε τις ανταλλαγές των ακινήτων, ουσιαστικά καθιστούσε αδύνατη οποιαδήποτε προσφυγή από φορείς ή μεμονωμένους θιγόμενους, αφού η δικαστική διαδικασία κινείται μόνο ύστερα από αίτηση ακύρωσης μιας απόφασης η οποία έχει ήδη δημοσιευθεί.
Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια αίτηση αν υπάρχουν μόνον πληροφορίες περί της απόφασης.
Το σχέδιο περί της μη δημοσίευσης των αναθέσεων στην ΚΕΔ καταρτίστηκε στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία του τότε υπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου και του νομικού συμβούλου του κράτους Χρ. Μπότσιου, ο οποίος είχε αναλάβει εργολαβικά τις γνωμοδοτήσεις για τη Μονή Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις 25 Ιανουαρίου 2005 υπογράφει υπουργική απόφαση με την οποία αναθέτει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου τη διαδικασία ανταλλαγής ακινήτων που βρίσκονται στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.
Την ίδια ημέρα ο υπουργός απευθύνει ερώτημα προς τον νομικό σύμβουλο Χρ. Μπότσιο για το αν θα πρέπει να δημοσιευθεί η ανάθεση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας άλλος υπουργός δεν είχε διερωτηθεί ποτέ για ένα παρόμοιο θέμα πλην του κ. Μπασιάκου.
Ο πάντα έτοιμος νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποστέλλει τη γνωμοδότησή του στον υπουργό σε χρόνο-ρεκόρ, την ίδια ημέρα. Επικαλούμενος μια απόφαση του ΣτΕ, κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η δημοσίευση της ανάθεσης στην ΚΕΔ της διαδικασίας ανταλλαγής, γιατί «δεν φέρει τα χαρακτηριστικά εκτέλεσης διοικητικής πράξης».
Ο κ. Καρχιμάκης χαρακτηρίζει παραπλανητική την επίμαχη γνωμοδότηση, αφού αναφέρεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρει ότι δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τη φάμπρικα των ανταλλαγών.
Επιπροσθέτως η πρακτική που ακολουθούσε σε αντίστοιχες περιπτώσεις η κυβέρνηση ήταν άλλη και αυτό φαίνεται από το ΦΕΚ 1509 της 7/10/2004, στο οποίο ο τότε υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης και ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας δημοσιεύουν απόφαση για ανάθεση στην ΚΕΔ της αξιοποίησης ακινήτου του υπ. Υγείας στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Με το τρικ αυτό ολοκληρώθηκε το παζλ των μεθοδεύσεων στα χαρτιά που είχαν ως στόχο την αδιαφάνεια και τη συσκότιση του σκανδάλου και οι οποίες:
Ξεκινούν από την παραγγελία γνωμοδοτήσεων με τις οποίες οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης «καλύπτουν» τις προνομιακές για τη μονή αποφάσεις τους. Συνεχίζουν με την αξιοποίηση του νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία περί μη δημοσίευσης των κοινών υπουργικών αποφάσεων.
Και καταλήγουν στην αυθαίρετη απόφαση της ΚΕΔ να μη διενεργήσει δημόσιους διαγωνισμούς για τα ακίνητα αλλά να επιλέξει την παραχώρησή τους στη Μονή αφού πρώτα αυτά υποεκτιμήθηκαν.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=4750&pubid=2064749

2 σχόλια:

  1. Σε κάθε μεγάλο σόι
    όλοι τους είναι αθώοι!
    Ένοχος; Κάθε φτωχός.
    και συλλήβδην ο λαός!

    Όπου πρέπει να πληρώνει
    Όσα η λαμογιά σουφρώνει...

    Γιατί, αν δεν τα πληρώνει,
    έχει ο τσιφλικάς τους τρόπους
    το λαό να τον σταυρώνει...

    παπα-Ηλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φερέφωνο του Καρχριμάκη έγινε το BLOG σου, και αναδημοσιεύεις την εφημερίδα του ΜΠΌΜΠΟΛΑ και τις απόψεις του Καχριμάκη που βγάζουν στραβό το ΣτΕ .
    Το εσύ τι θα έκανες αν ήσουν Υπουργός και υπήρχε γνωμάτευση ότι δεν χρειάζεται να δημοσιευτεί. Και αν δημοσιευόταν τότε θα ήταν απόδειξη ότι φροντίζουν τους ακτήμονες της περιοχής γιατί γι΄ αυτό έγιναν οι ανταλλαγές. Καλό είναι να περιμένεις το δικαστικό πόρισματακι να μην παρασύρεσαι από τον κατευθυνόμενο Τύπο.
    Σαν ελαχίστη απόδειξη σου λέω ότι παρά την τεράστια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ δεν βρέθηκε κάτι και το αποδεικνύει το ότι ζητά περαιτέρω διερεύνησή της υπόθεσης. Δηλαδή να συνεχίσουμε το νταβαντούρι. Αν είχε βρει κάτι θα στηριζόταν εκεί. Θυμήσου την περιρρέουσα ατμόσφαιρα άλλη ομολογία ανυπαρξίας στοιχείων. Το σκάνδαλο αφορά παπάδες -επιχειρηματίες- και κρατικούς λειτουργους.
    ΘΑΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή