Εκτιμώ ότι με την παρούσα κατάσταση ότι χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η διενέργεια εκλογών.
Θλιβερή οικονομική κατάσταση. Κυβερνητική ισορροπία σε σχοινί 151 βουλευτών. Η Τουρκία η οποία διαπιστώνει την κυβερνητική αδυναμία αλωνίζει στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, πατριωτικά και εθνικά σκεπτόμενος, θα πρέπει να συνδράμει παντοιοτρόπως την παρούσα κυβέρνηση για να βγούμε από την οικονομική κρίση και μέχρι την εκπνοή της 4ετίας.
Τυχόν εκλογές -- όπως φαίνεται -- δεν πρόκειται να δώσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα παρουσιαστεί κενό δυνάμεως/πολιτικής εξουσίας και οι άσπονδοι φίλοι μας θα επαναλάβουν τα καμώματα τους κατά το πρότυπο του 1955 (βανδαλισμοί Κπολης), 1967 (απόσυρσης μεραρχίας από Κύπρος), 1974 (επιστολή Μακαρίου και πραξικόπημα Σαμψών), 1996 (Ίμια).
Προσοχή.
ΣΓΣ
Οι Βρυξέλλες θέλουν εκλογές στην Ελλάδα
Εθνική ανεξαρτησία; Τι είναι αυτό;
Στήστε κάλπες, πάρτε μέτρα
Αυτό ανέφεραν κοινοτικές πηγές με αρμοδιότητα στα οικονομικά, προσθέτοντας ότι ένα σκληρό πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τον Ιούνιο, για παράδειγμα, εφόσον οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, είναι προτιμότερο (για όλους) από το να μην μπορεί λίγο αργότερα η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της. Στην τελευταία εκδοχή, θα έπρεπε να προστρέξει σε βοήθεια της χώρας η υπόλοιπη ευρωζώνη μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, επιβάλλοντας ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας με τις συνακόλουθες κοινωνικές αντιδράσεις. «Μια τέτοια εξέλιξη», έλεγαν, «δεν την επιθυμεί κανείς».
Οι ίδιες πηγές επέμεναν πως τόσο η Ελλάδα όσο και κάποιες άλλες χώρες θα πρέπει να τεθούν σε επιτήρηση τον Μάρτιο, έπειτα από εισήγηση της Κομισιόν και απόφαση του ΕCΟFΙΝ. Κι εξηγούσαν ότι αυτό είναι η ειλημμένη απόφαση του επιτρόπου Αλμούνια, που θεωρεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέρρεε ολόκληρο το οικοδόμημα του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της ευρωζώνης- και ακόμη πιο απαραίτητο στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Απαντώντας μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δόθηκαν στις 19 Ιανουαρίου είναι «υπερβολικά»- κυρίως, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη 0,2%-, επιμένουν πως όχι μόνο είναι αντικειμενικά αλλά θα μπορούσαν και να επιδεινωθούν μέχρι τον Απρίλιο, οπότε ανακοινώνονται οι εαρινές προβλέψεις. Επισημαίνουν άλλωστε με νόημα πως μόλις προχθές η Εurostat δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις νέες βιομηχανικές παραγγελίες- ουσιαστικός συνεισφορέας στον δείκτη ανάπτυξης- και η Ελλάδα παρουσίασε τον Νοέμβριο ακόμη μεγαλύτερη μείωση (-4,7%) από τον προηγούμενο μήνα (-3,4%).
Βέβαια, με τον τρόπο αυτό οι κοινοτικοί απαντούν και στις επικρίσεις που δέχονται από αλλού ότι «ωραιοποίησαν» την κατάσταση τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα και η Ελλάδα και άλλες χώρες να συντάξουν ανεδαφικούς προϋπολογισμούς, που τώρα όχι μόνο ανατρέπουν, αλλά κάποιες εισέρχονται και σε επιτήρηση.
Πρόγραμμα λιτότητας. Όταν κανείς επισημαίνει στις Βρυξέλλες ότι καμιά κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε κάλπη έχοντας την επιτήρηση και ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, οι κοινοτικοί απαντούν ρεαλιστικά πως η περίφημη επιτήρηση, όταν αποφασίζεται, προβλέπει απλώς περιστολή δαπανών και αύξηση εσόδων. «Η εξειδίκευση των μέτρων», λένε κυνικά, «μπορεί να γίνει μετά τις κάλπες και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της προσφυγής στο ΔΝΤ».
Σημειώνουν επίσης ότι τα μέτρα που θα επιλεγούν τότε, θα είναι στην επιλογή της νέας κυβέρνησης- η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και σε ποια κατεύθυνση, η αναλογία άμεσων κι έμμεσων φόρων, ποιες δαπάνες θα περικοπούν (επενδύσεις ή κοινωνικές), πού θα κινηθούν μισθοί και συντάξεις κ.λπ.
Η προτίμηση των Βρυξελλών σε εκλογές και μέτρα από τη νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να εξηγεί και τα... στραβά μάτια προς τις πάσης φύσεως παροχές που τάζει η νυν κυβέρνηση: ο λογαριασμός, ούτως ή άλλως, θα έρθει και τριών μηνών καθυστέρηση δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα.
Η Ελλάδα και άλλες χώρες θα τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης από τον Μάρτιο.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4498340
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου