Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών τάσσεται ο Ν.Δένδιας

Υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών τάσσεται ο Ν.Δένδιας

Posted: 09 Apr 2009 06:40 AM PDT
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας
Την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του ειδικού νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε, «οι πολιτικοί και οι υπουργοί να υπαχθούν στις κοινές ρυθμίσεις του δικαίου», πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, προαναγγέλλοντας ότι θα επιδιώξει σύντομα κοινή τοποθέτηση των κομμάτων.
«Οι υπάρχουσες ρυθμίσεις έχουν εκμετρήσει το 'χρησίμως ζην'. Βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ εκτίμησε ότι «οι ιστορικοί λόγοι προστασίας εξέλειπαν»
Την ίδια ώρα, ο κ. Δένδιας άφησε ανοιχτό «παράθυρο» πρόωρων εκλογών, αναφερόμενος εμμέσως στην υπόθεση Παυλίδη.
«Ο δε προστατευτικός χαρακτήρας των υπαρχουσών διατάξεων, είναι μάλλον κωμικό εφεύρημα, αν λάβει κάνεις υπόψη ότι η ανεπάρκεια και η συνομολογούμενη από όλες τις πλευρές αντισυνταγματική συμπεριφορά ενός Πρωτοδίκη είναι δυνατό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές» είπε ο κ. Δένδιας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε μιλήσει για αντισυνταγματική πρακτική του ανακριτή, «να πάρει τα στοιχεία, να μην τα στείλει αμελλητί στη Βουλή, να καταλήξει σε οιωνεί πόρισμα και μετά να το στείλει στο Κοινοβούλιο».
«Ανεξάρτητα λοιπόν από τις απόψεις που τυχόν έχει ο καθένας από εμάς για τα θέματα παραγραφής, ή για να το πω πιο σωστά εξάλειψης του αξιοποίνου, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να δείξει γενναιότητα και ιδίως διορατικότητα» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως «θα επιδιώξω σύντομα, να υπάρξει κοινή τοποθέτηση των πολιτικών κομμάτων σαν
ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα αποκατάστασης της εικόνας του πολιτικού κόσμου στην κοινωνία».

Κουκούλες, διαφθορά
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο θέμα «του νόμου για τις κουκούλες» λέγοντας πως τον εξέπληξε αρνητικά ο τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα κόμματα έσπευσαν να αντιμετωπίσουν το θέμα, διευκρίνισε εκ νέου ότι ο νόμος δεν αναφέρεται σε κουκούλες αλλά στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε πως αντίστοιχος νόμος υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης φέροντας ως παράδειγμα την Γερμανία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο αντίστοιχος νόμος υπάρχει ως ιδιώνυμο αδίκημα για να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση του ναζισμού και του ρατσισμού αντίστοιχα.
Ο κ. Δένδιας, τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της διαφθοράς, εκτιμώντας ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα γκρίζο σημείο, όπως είπε, όπου, οι πάντες κατηγορούν τους πάντες για διαφθορά, φτάνοντας σε σημείο όπου δεν υπάρχει πλέον κριτήριο που να διαχωρίζει τους τίμιους από τους διεφθαρμένους.
Ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά και για το φαινόμενο της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το σύστημά μας πάσχει και χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία για να ορθοποδήσει, ενώ τόνισε πως έχουν προταθεί στη Βουλή ειδικές ρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και επαρκές σωφρονιστικό σύστημα.

1 σχόλιο: