Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Η Ελλάδα «διώχνει» τους τουρίστες

Στο ναδίρ οι κρατήσεις, στα ύψη οι τιμές αναγκάζουν τους τουρίστες να αναζητήσουν άλλα μέρη γύρω από τη Μεσόγειο «E» 5/6

Στο ναδίρ ο τουρισμός στην Ελλάδα, στο ζενίθ οι τιμές στα ξενοδοχεία. Αισθητή μείωση παρουσιάζουν οι κρατήσεις στη χώρα μας για την καλοκαιρινή περίοδο, ανοδική η πορεία, όμως, για τις τιμές στις τουριστικές περιοχές.

Γύρω στο 30% αναμένεται να αυξηθεί ο τουρισμός στη γειτονική Τουρκία, ακάθεκτοι οι Ελληνες ξενοδόχοι όχι μόνο δεν παγώνουν τις περσινές τιμές, αντιθέτως τις απογειώνουν. Και όλα αυτά, όχι εν όψει αλλά εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης για την οποία εμείς μόνο συζητάμε και δεν κάνουμε την παραμικρή προσπάθεια να την αντιμετωπίσουμε.
Καλά, εμάς -τους εγχώριους τουρίστες- χρόνια τώρα δεν μας υπολογίζουν και μας χρεώνουν διπλές τιμές, αλλά τους τουρίστες από το εξωτερικό γιατί τους κατευθύνουν προς τις γειτονικές χώρες όπου εφάμιλλα ξενοδοχεία προσφέρονται σε καλύτερες τιμές;

Γιατί πάντα να αιωρείται η απειλή για περιορισμό του προσωπικού αν μειωθούν οι τιμές, ενώ αν τα δωμάτια εξαιτίας της υπερβολικής κοστολόγησης παραμείνουν άδεια εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε απολύσεις;

Επειτα από έναν δύσκολο οικονομικά χειμώνα και με την προοπτική ενός εξίσου επιβαρημένου, αυτό που τον ενδιαφέρει τον τουρίστα -Ελληνα ή ξένο- δεν είναι τόσο η περιοχή όσο η ξεκούραση και η ηρεμία. Κατά συνέπεια, δεν τον απασχολεί αν θα κάνει τις βουτιές του από την πλευρά της Ελλάδας ή της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας ή ακόμα και της Αλβανίας.

Η αρχή γίνεται από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ενα δίκλινο σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κω για δύο διανυκτερεύσεις, 6 με 8 Ιουνίου, κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση 250 ευρώ με το πρωινό.

Στην απέναντι πλευρά, όμως, στην Αλικαρνασσό, τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες μπορεί κάποιος να απολαύσει το τριήμερό του σε 5 αστέρων ξενοδοχείο με μόλις 180 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της ημιδιατροφής.

Στην Κρήτη αποδεικνύονται κατάτι πιο συγκρατημένοι στις τιμές τους, αλλά πάλι υπάρχει διαφορά από το Κάιρο και την Τυνησία. Μία πολύ καλή τιμή -πάντα σε 5 αστέρων ξενοδοχείο για δύο βράδια- είναι αυτή των 200 ευρώ με πρωινό.

Εξαιρετικά ανταγωνίσιμες καθίστανται οι προσφορές στην Αίγυπτο όπου για τρία βράδια και με το αεροπορικό εισιτήριο η τιμή φθάνει τα 325 ευρώ, ενώ για την Τυνησία για τέσσερις διανυκτερεύσεις μαζί με το εισιτήριο αλλά και με ημιδιατροφή το κόστος αγγίζει τα 285 ευρώ.

Στον στίβο του αναβαθμισμένου τουρισμού εισέρχεται και η Αλβανία με τους Αγίους Σαράντα να προσπαθούν να εξελιχθούν σε μία εφάμιλλη παραθεριστική μητρόπολη και να προσελκύσουν τουρίστες από τη γείτονα Κέρκυρα.

Στο μοναδικό μέχρι στιγμής 5 αστέρων ξενοδοχείο στους Αγίους Σαράντα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η τιμή για ένα δίκλινο είναι 100 ευρώ τη βραδιά, ενώ στην Κέρκυρα οι τιμές ξεκινούν από 140 ευρώ.

Αν βέβαια κάποιος επιλέξει 4 ή 3 αστέρων κατάλυμα, η διαφορά αμβλύνεται περισσότερο και τα οικονομικά δεδομένα των τουριστών, ακόμα και των Ελλήνων, καταδεικνύουν ως ελκυστικότερο τουριστικό προορισμό σίγουρα κάποιον εκτός ελληνικού εδάφους.

Κάποιοι ξενοδόχοι ή τουριστικοί πράκτορες διαφημίζουν μειώσεις στις φετινές τιμές, αλλά επί της ουσίας και ύστερα από σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές διαπιστώνεται ότι φέτος έχουν αυξηθεί ή παραμένουν ίδιες με λιγότερες όμως μέρες ή σε υποδεέστερης κατηγορίας ξενοδοχείο.

Επιπλέον, οι όποιες προσφορές και χαμηλές τιμές αφορούν στην περίοδο μέχρι και τις 14 Ιουνίου, ενώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι και μάλιστα για τον Αύγουστο -μήνα διακοπών των Ελλήνων- οι τιμές εκτοξεύονται πέρα από κάθε λογική. Ολο αυτό το σκηνικό λειτουργεί αποτρεπτικά για όλους τους τουρίστες καθώς βλέπουν ότι κάποιοι προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν και να τους εξαπατήσουν.

Μήπως υπάρχουν ακόμα τα χρονικά περιθώρια ώστε να αναλογιστούμε τις συνέπειες αυτής της τόσο αδιάλλακτης στάσης των υπευθύνων προκειμένου να βελτιωθούν οι τιμές και να παραμείνει το τουριστικό ενδιαφέρον επί ελληνικού εδάφους;

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ

v4.ethnos.gr - Η Ελλάδα «διώχνει» τους τουρίστες - ειδησεις , κοινωνια (6 June 2009)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=4750&pubid=3984858


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου