Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Προκλητικοί πάλι οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 07:00

Με την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας συνάρτησε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, το θέμα του Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπ. Οζούγκιερκιν, λέγοντας ότι «τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν αν οι δύο χώρες αποδεχθούν ότι πορεύονται προς ένα συνεταιρισμό εντός της Ε.Ε.»

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Είπε ακόμη ότι «θέματα στα οποία δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές», καθώς και ότι ήδη «υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο», χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επανέφερε, τέλος, τη γνωστή τουρκική πρόταση για «λύση-πακέτο», λέγοντας ότι εάν εξετάσει κανείς «τη δομή του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του, αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν εξεταστεί στο σύνολό του».

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η τουρκική ένταξη βασίζεται στην εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ότι «η εκπεφρασμένη βούληση των δύο κυβερνήσεων για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν συνάδει με την απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου συμπεριφορά που φθάνει στο σημείο υπέρπτησης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη».

Ο εκπρόσωπος επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να παράσχει πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τη «συμφωνία» Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/16/1690806.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου