Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στη Νότια Οσετία

ΓΙΑ «ΠΡΟΚΛΗΣΗ» ΜΙΛΑΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ

Στη Νότια Οσετία μετέβη χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά τον πόλεμο του Αυγούστου του 2008 μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας. Ο κ. Μεντβέντεφ έφτασε το πρωί στο Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της αποσχισθείσας επαρχίας, και είχε συνάντηση με τον αυτονομιστή ηγέτη της Ν. Οσετίας Έντουαρντ Κοκόιτι.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που με προσκαλέσατε να επισκεφθώ αυτήν τη νέα χώρα, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα δύσκολων, δραματικών γεγονότων» δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ στον ηγέτη της Νότιας Οσετίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη και συνεργασία στον αμυντικό τομέα. [...] Πιστεύω ότι αυτή η πρώτη, σύντομη επίσκεψη από ένα Ρώσο Πρόεδρο θα θέσει το θεμέλιο για τέτοιου είδους επαφές».

Τα σχέδια της Μόσχας

Η Ρωσία είναι η μία από τις μόλις δύο χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας. Σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, εξακολουθούν να είναι επαρχίες της Γεωργίας, ενώ η ρωσική αναγνώριση θεωρείται από τη Δύση ότι αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Η κυβέρνηση της Γεωργίας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μεντβέντεφ, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την επέτειο της περυσινής σύρραξης, «πρόκληση».

Χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα παραμένουν σήμερα στις δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας. Η Ρωσία έχει χορηγήσει σημαντικά κονδύλια στη Ν. Οσετία, που υποφέρει ακόμα οικονομικά από τις επιπτώσεις του περυσινού πολέμου. Επίσης, η Μόσχα έχει εκφράσει την πρόθεση να ανοίξει εκεί στρατιωτική βάση.

http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=68236


1 σχόλιο:

  1. Το Κόσοβα και η Μεγάλη Κυρία που δημιουργήθηκαν με τις ευλογίες ΗΠΑ & ΕΕ, είναι το σωστό και της περίπτωση της Ν. Οσσετίας είναι λάθος;
    ΣΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή