Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 17/09/2009 10:27
Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης στο νέο λιμένα Νταλιάν της Κίνας, στις παρυφές της Κίτρινης Θάλασσας, απ' όπου θα μεταφέρεται το εισαγόμενο μετάλλευμα από τις βορειανατολικές ακτές της Κίνας στις χαλυβουργίες της ενδοχώρας.
Η κατασκευή αποτελεί μέρος των σχεδίων του λιμένος να επενδύσει περισσότερο στις υποδομές του για τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος και πετρελαίου.
Η δέσμη οικονομικών μέτρων ύψους 580 δισ. δολαρίων που προώθησε το Πεκίνο φαίνεται να αυξάνει τη ζήτηση για πρώτες ύλες. «Η χρηματοοικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει αναμφισβήτητα.
Τα επενδυτικά μας σχέδια όμως δεν έχουν καθόλου επηρεαστεί», επισημαίνει ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας. Οι επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής που υιοθέτησε η Κίνα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ουσιαστικά, το Πεκίνο δαπάνησε χρήματα για να μπορέσει να εξέλθει από την κρίση. Και οι κινεζικές τράπεζες δάνεισαν συνολικά το ποσό ρεκόρ του 1 τρισ. δολαρίου στο πρώτο εξάμηνο του 2009, αν και τελευταίως εμφανίζονται πιο συγκρατημένες στο δανεισμό.
Κρατικές επιχειρήσεις -περιλαμβανομένου του λιμένος Νταλιάν- υπήρξαν οι κύριοι ωφελημένοι των μέτρων στήριξης της οικονομίας, συνήθως υπό τη μορφή φθηνών και εύκολα διαθέσιμων δανείων.
Στο World Economic Forum της προηγούμενης εβδομάδας που φιλοξενήθηκε στο Νταλιάν, η παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα κινεζικά μέτρα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η δέσμη μέτρων θα βοηθήσει την Κίνα να υποσκελίσει τις ΗΠΑ και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έως το 2030. «Μπορεί η Κίνα να σώσει τον κόσμο; Οχι, αλλά μπορεί να βοηθήσει σε αυτό», ανέφερε ο Τζον Ζάο, διευθύνων σύμβουλος της Hony Capital, μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου της Κίνας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι χώρες με ορυκτό πλούτο, ενέργεια και άλλα εμπορεύματα αναμένεται να ωφεληθούν τα μέγιστα από την αυξανόμενη όρεξη της Κίνας για πρώτες ύλες.
Ο Ζάο όπως και άλλοι συμφωνεί ότι τα μέτρα στήριξης της Κίνας δεν επιλύουν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα, ενώ ο Στέφεν Ρόατς, πρόεδρος της Morgan Stanley για την Ασία, πιστεύει ότι η δυτική κατανάλωση κινεζικών εξαγόμενων προϊόντων θα παραμείνει εξασθενημένη για αρκετά έτη και ότι απλά και μόνο η διοχέτευση περισσότερου χρήματος σε κατασκευές και επενδύσεις δεν ενέχει σταθερότητα.
Πηγή: ΒΒC News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου