Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

WSJ: Εγκαταλείπει το σχέδιο πυραυλικής ασπίδας η Ουάσινγκτον

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 10:47

Τελευταία Ενημέρωση : 17/09/2009 12:07

Ο Λευκός Οίκος θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη δημιουργία πυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

H απόφαση θα στηρίζεται στην διαπίστωση των ΗΠΑ ότι «το πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς του Ιράν δεν έχει προχωρήσει όσο γρήγορα αναμενόταν, μειώνοντας τον κίνδυνο για τις ΗΠΑ και τις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», όπως αναφέρει η εφημερίδα, που επικαλείται ανώνυμους νυν και πρώην αξιωματούχους στην Αμερική.

Ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας που διέταξε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Γνωρίζουμε ότι η έρευνα για την πυραυλική ασπίδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και σε δέκα ημέρα ο υφυπουργός Άμυνας κι εγώ θα πάμε στην Ουάσινγκτον για να μάθουμε. Από διαφορετικές πηγές ακούμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην αναπτυχθεί η ασπίδα εδώ», όπως είπε στο Reuters ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ.

Ο υπαρχηγός του Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας της Πολωνίας Βίτολντ Βασικόφσκι ανέφερε ότι η Βαρσοβία δεν θα εκπλησσόταν αν οι ΗΠΑ εγκατέλειπαν το σχέδιο για τη δημιουργία πυραυλικής ασπίδας.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακό. Χωρίς την ασπίδα θα χάναμε ντε φάκτο μία στρατηγική συνεργασία με την Ουάσινγκτον», όπως είπε.

Στην Πολωνία και τις δημοκρατίες της Βαλτικής υπάρχει ανησυχία για αυτό που θεωρούν ως ρωσικό «νέο-ιμπεριαλισμό» στους χειρισμούς της Μόσχας σε σχέση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Γεωργία.

Για τη Βαρσοβία, η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαδιακή, καθώς σήμερα είναι η 70η επέτειος από τη σοβιετική εισβολή στην ανατολική Πολωνία μετά τη συμφωνία Μόσχας-Ναζιστικής Γερμανίας, που οι Πολωνοί θεωρούν «πισώπλατη μαχαιριά»

Η κυβέρνηση Μπους είχε προωθήσει το πρόγραμμα πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Ουάσινγκτον επέμενε ότι το πρόγραμμα δεν είχε στόχο τη Ρωσία, ωστόσο τα αμερικανικά σχέδια είχαν οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση «αναμένεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολωνικού και τσεχικού συστήματος εάν το Ιράν σημειώσει προόδους στην ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο μέλλον».

Επίσης το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα προωθήσει μία μεταστροφή προς την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων σε τοπικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής πρωθυπουργίας, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Τσέχος πρωθυπουργός είχαν χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με το ζήτημα.

Πηγές: Reuters, BBC

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/09/17/1716215.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου