Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

20091229 Εκρηξη φούσκας απειλεί την Κίνα

Εκρηξη φούσκας απειλεί την Κίνα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009 07:00
346 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1759782

Τo 2009 ήταν η χρονιά της Κίνας, καθώς έγινε σαφές ότι η αναδυόμενη ασιατική δύναμη θα ηγηθεί της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2010, ωστόσο, ενδέχεται να είναι η χρονιά, που η Κίνα θα έρθει αντιμέτωπη με μία κρίση.

Αναλυτές της ΒοfA Merrill Lynch και της Goldman Sachs σε ξεχωριστές τους εκθέσεις προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την έκρηξη μίας φούσκας τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στην αγορά ακινήτων.

«Καθώς τα πραγματικά επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών θα είναι σε αρνητικό έδαφος, οι καταναλωτές θα αποταμιεύουν ολοένα και λιγότερα, ενώ δαπανούν και επενδύουν ολοένα και περισσότερα» εξηγεί ο αναλυτής της Merrill Lynch, Ντέιβιντ Τσούι.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης καταγράφει φέτος κέρδη 75%, ενώ τον περασμένο μήνα οι τιμές των ακινήτων στη χώρα αυξήθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιούλιο του 2008.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του «γενναιόδωρου» του κρατικού σχεδίου τόνωσης της οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 4 τρισ. γιουάν (586 δισ. δολαρίων) καθώς και της αύξησης των χορηγήσεων δανείων σε επίπεδα.

Υπολογίζεται ότι οι κινεζικές τράπεζες έχουν χορηγήσει το 2009 δάνεια ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων- ποσό διπλάσιο σχεδόν συγκριτικά με τις πιστώσεις του 2008.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, δεσμεύθηκε χθες να βάλει φραγμό στις κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά ακινήτων και να λάβει μέτρα για τη σταδιακή απόσυρση της περίσσειας ρευστότητας από τις αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας China Securities Journal τα επιτόκια των αποταμιευτικών λογαριασμών στην Κίνα θα υποχωρήσουν πιθανότατα κάτω από τον πληθωρισμό την επόμενη χρονιά.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3%, ενώ σήμερα τα καταθετικά επιτόκια κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 2,25%.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι περίπου 2 τρισ. γιουάν, που σήμερα βρίσκονται σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς των κινεζικών νοικοκυριών, θα κατευθυνθούν την επόμενη χρονιά σε άλλες επενδύσεις εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού.

Οι αγορές μετοχών και ακινήτων είναι αυτές που προβλέπεται να προσελκύσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι τιμές των συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού, που ήδη «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, θα οδηγηθούν έτσι σε επίπεδα «φούσκας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου