Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

20100118 Κίνα, ο μεγαλύτερος «χάκερ»

Κίνα, ο μεγαλύτερος «χάκερ»

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 07:00
351 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1766421


Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Google και σε άλλες εταιρείες του Διαδικτύου θεωρούνται μέρος μιας ευρύτερης, «σκιώδους» καμπάνιας στον κυβερνοχώρο από την Κίνα και άλλες χώρες, όπως εκτιμούν αναλυτές και ειδικοί του Internet.

«Η Κίνα δεν αποτελεί τη μοναδική χώρα, στην οποία θα μπορούσε να επιδοθεί κανείς σε τέτοιου είδους κατασκοπεία, σίγουρα όμως υπάρχει έντονη δραστηριότητα», διευκρινίζει ο Τζέιμς Λιούις, ειδικός σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

«Και, όσον αφορά την οικονομική κατασκοπεία, η μεγαλύτερη δραστηριότητα προέρχεται από την Κίνα... οι πρόσφατες επιθέσεις χάκερ στην Google και σε περισσότερες από τριάντα εταιρείες συνοψίζουν το σύνολο των παραπόνων περί παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και πειρατείας», προσθέτει ο κ. Λιούις.

Σύμφωνα με την Έκθεση Εικονικής Εγκληματολογίας της εταιρείας ασφάλειας Διαδικτύου McAfee, Κίνα, Γαλλία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που έχουν αναπτύξει σημαντικές, επιθετικές κυβερνο-δραστηριότητες.

«Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς εστιάζουν σε online κατασκοπεία και διείσδυση σε δίκτυα οργανισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της McAfee.

«Σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία στο να διεισδύουν σε αρχεία και δεδομένα της αμερικανικής κυβέρνησης με διαφόρους τρόπους στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αποκτώντας πρόσβαση σε πολύτιμα, απόρρητα δεδομένα που αφορούν στρατιωτικές επιχειρήσεις κ.λπ.», συμπληρώνει ο κ. Αλπέροβιτς.

Τονίζοντας ότι η McAfee δεν έχει αποδείξεις ότι η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχθηκε η Google, ο κ. Αλπέροβιτς αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται κυβερνητικές αρχές.

Πριν από μερικά χρόνια είχε συνταχθεί η περίφημη έκθεση GhostNet, η οποία είχε αποκαλύψει ένα δίκτυο που είχε τη βάση του στην Κίνα και είχε «εισβάλει» σε 1.295 κρατικούς και ιδιωτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε 103 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και Η/Υ που ανήκαν στον πνευματικό ηγέτη Δαλάι Λάμα.

«Αυτό που συμβαίνει στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να παρομοιασθεί με πόλεμο... οι επιθέσεις κατασκοπείας φαίνεται ότι προέρχονται από την Κίνα, ενώ ταιριάζουν με το γενικότερο στρατηγικό δόγμα της Κίνας στην περιοχή, όπως και με τις προτάσεις πολλών, άλλων χωρών», αναφέρει ο Ρόναλντ Ντίμπερτ, επικεφαλής του Citizen Lab. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής των αμερικανικών, μυστικών υπηρεσιών, Ντένις Μπλερ, έχει τονίσει την ανάγκη επιθετικότερων μέτρων όσον αφορά την κλοπή μυστικών από άλλες χώρες, καταλήγει ο κ. Ντίμπερτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου