Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

20100118: Ούτε βήμα πίσω από τον Ομπάμα

Ούτε βήμα πίσω από τον Ομπάμα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 07:00
335 λέξεις, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗ «Ν»
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1766485



«Θα φροντίσουμε η πρόταση για τη φορολόγηση των τραπεζών που δέχθηκαν οικονομική βοήθεια να γίνει νόμος. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με το Κογκρέσο για μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά οι αντιδράσεις από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων είναι πολλές.

Αποφασισμένος εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, να περάσει την πρότασή του για φορολόγηση των τραπεζών που δέχθηκαν οικονομική βοήθεια με χρήματα των φορολογουμένων.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη Wall Street να πάρει τα χρήματα και να φύγει. Θα φροντίσουμε η πρόταση να γίνει νόμος σε νόμο. Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με το Κογκρέσο για εύλογες μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού τομέα, ώστε να προστατεύσω τους πολίτες και την οικονομία από εκείνο το είδος της επώδυνης και δαπανηρής κρίσης που μόλις βιώσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα, στο πλαίσιο της καθιερωμένης, ραδιοφωνικής του ομιλίας προς τον αμερικανικό λαό.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου, κάτι που δεν είναι και τόσο σίγουρο εξαιτίας των αντιρρήσεων από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων.

Ο φόρος υπευθυνότητας για τη χρηματοοικονομική κρίση, που πρότεινε ο κ. Ομπάμα την Πέμπτη, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον σε 90 δισ. δολάρια για την επόμενη δεκαετία, ενώ θα επιβαρύνει χρηματοοικονομικούς οργανισμούς με ενεργητικό μεγαλύτερο των 50 δισ. δολαρίων.

Τρία «λουκέτα»

Εν τω μεταξύ, τρία αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναγκαστεί από τις αρχές του έτους να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους με το συνολικό κόστος για την Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων να υπολογίζεται στα 25 εκατ. δολάρια.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι η Town Community Bank and Trust, στην πολιτεία του Ιλινόι, και η St. Stephen State Bank, στο Σεντ Στίβεν της Μινεσότα, χρεοκόπησαν. Η Barnes Banking Co, στο Κέισβιλ της Γιούτα, επίσης έκλεισε, και η FDIC ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει τους καταθέτες ώσπου να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε άλλες τράπεζες.

Η υπηρεσία δεν εξήγησε τους λόγους που οι τράπεζες χρεοκόπησαν. Ωστόσο, η FDIC είχε προειδοποιήσει ότι αναμένεται σημαντικός αριθμός πτωχεύσεων και φέτος λόγω των εκτεταμένων ζημιών των τραπεζών από επισφαλή δάνεια.

Στη διάρκεια του 2009 κατέρρευσαν συνολικά 140 τράπεζες στις ΗΠΑ, πολλές εξ αυτών εξαιτίας των δανείων που δεν αποπληρώνονταν, συμβάλλοντας στην ύφεση. Ο αριθμός ήταν ο υψηλότερος από την κρίση των δανείων του 1992, όταν είχαν κλείσει 181 τράπεζες. Το 2008 κατέρρευσαν 25 τράπεζες, ενώ μόλις 3 είχαν κλείσει το 2007.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου