Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Απρέπεια του Μπαν Κι Μουν δυναμίτισε το κλίμα στην Κύπρο

Απρέπεια του Μπαν Κι Μουν δυναμίτισε το κλίμα στην Κύπρο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010 07:00
1159 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1772738


H επίσκεψη του γενικού γραμματέα σκιάστηκε από το γεγονός ότι η συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον Μεχμετ Αλί Ταλάτ έγινε στο «προεδρικό μέγαρο» των Τουρκοκυπρίων.
«Όραμα» και «ευελιξία» ζήτησε από τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χθες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επανέλαβε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο δείχνει την προσωπική του υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις και τόνισε την ανάγκη μιας «περαιτέρω ώθησης» στη διαδικασία.

«Ηρθε η ώρα για μια κυπριακή λύση από το λαό και για το λαό της Κύπρου. Το μέλλον της Κύπρου είναι στα δικά σας χέρια», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Παράλληλα, με κοινή δήλωσή τους, οι δυο ηγέτες ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό -το Φεβρουάριο και το Μάρτιο- ανεξάρτητα από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα στις 18 Απριλίου.

Ωστόσο, η επίσκεψη του γενικού γραμματέα σκιάστηκε από το γεγονός ότι η συνάντηση του Μπαν Κι Μουν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγινε στο «προεδρικό μέγαρο», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Από τα Ηνωμένα Έθνη διευκρινίστηκε ότι το γεγονός δεν είχε πολιτική σημασία.

Η ανακοίνωση για συνέχιση των συνομιλιών έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που οι δυο ηγέτες έδωσαν με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την τριμερή συνάντησή τους.


Μ.A. Ταλάτ: Oι διαπραγματεύσεις δεν είναι λιγότερο σημαντικές από τις «εκλογές».
«Δεν θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές. Θα πρέπει να τις συνεχίσουμε», δήλωσε ο κ.Ταλάτ.


Δ. Χριστόφιας: Είμαι έτοιμος να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις.
«Είμαι έτοιμος να συνεχίσω με τον κ. Ταλάτ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει εμπόδιο για λύση. Σύντομα θα ανακοινωθεί η επόμενη συνάντησή μας», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Ο γενικός γραμματέας, ο οποίος δεν δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, ανέγνωσε κοινή δήλωση των δύο ηγετών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές, έχουν εργαστεί στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθεί το όλον και κατέγραψαν συγκλίσεις σε αριθμό κεφαλαίων και πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών.

Θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα

Αμφισβητείται η αμεροληψία του ΟΗΕ


Η ενέργεια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συναντηθεί με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα.


Ανεπιτυχή προσπάθεια υποβάθμισης των ενεργειών του γ.γ. του ΟΗΕ έκανε ο σύμβουλός του Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Μάλιστα ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν, Αλεξάντερ Ντάουερ, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είχε οποιαδήποτε πολιτική σημασία η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο λεγόμενο προεδρικό.

«Ο γενικός γραμματέας είδε τον κ. Ταλάτ, ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση Χριστόφια - Μπαν Κι Μουν.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκπροσωπηθούν στη δεξίωση που θα δώσουν για ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο «Λήδρα Πάλας» αργότερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του γ. γραμματέα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι η ενέργεια του κ. Μπαν συνιστά «μέγα ολίσθημα το οποίο μειώνει την αμεροληψία και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε, ακόμη, ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραβίασε τις αρχές, που ο Οργανισμός είναι εντεταλμένος να υπηρετεί και «έπαιξε ένα παιχνίδι της τουρκικής πολιτικής».

«Αν και γνωρίζει ότι το καθεστώς στα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, πλην της Τουρκίας, εντούτοις επέλεξε να έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του και εμμέσως πλην σαφώς να τους αναβαθμίσει σε εκπροσώπους κράτους», είπε ο κ. Καρογιάν και κάλεσε τον γενικό γραμματέα να δώσει εξηγήσεις, να επανορθώσει κατά συγκεκριμένο τρόπο και να δηλώσει τη στήριξή του προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αφορούν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει σαφής διευκρίνιση από τον κ. Μπαν να σταθμίσει τα δεδομένα και να δηλώσει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι συνεργός σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Καρογιάν.

Το ΑΚΕΛ καταδίκασε, αντίστοιχα, την ενέργεια με δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος είπε ότι είχαν γίνει ενέργειες και ότι είχε γίνει ξεκάθαρο «πως δεν μπορεί ο γενικός γραμματέας να γίνεται δεκτός από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους των Ηνωμένων Εθνών και την ίδια στιγμή να γίνεται οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να πληγώσει αυτό το δεδομένο».

Είπε, επίσης, ότι στο επίσημο πρόγραμμα αναφερόταν ότι θα γίνει συνάντηση στην οικία του κ. Ταλάτ και όχι στο λεγόμενο προεδρικό.

Ο αντιπολιτευόμενος Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του αντιπροέδρου του Νίκου Τορναρίτη αποδοκίμασε την ενέργεια του γενικού γραμματέα και έθεσε θέμα ευθυνών της κυβέρνησης, που, όπως είπε, για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατηγόρησε τον Μπαν Κι Μουν ότι« εκτρέπεται από τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού», ενώ ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκος Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι ο Μπαν Κι Μουν ενήργησε με τον τρόπο, που ενήργησε, επειδή «πήρε τα μηνύματα από την κυπριακή κυβέρνηση» ότι δεν θα αντιδρούσε αν πραγματοποιούσε τη συνάντηση αυτή στο λεγόμενο προεδρικό.

Ζήτησε «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο

Ενα «νέο συνεταιρισμό» στην Κύπρο, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν, ζήτησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσφωνώντας σε γεύμα το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε ότι μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της συνεταιριστικής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από την κυβέρνηση.

Ισχυρίσθηκε, ακόμη, ότι οι επιθέσεις αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 1974, όταν έγινε πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιβίωσαν, ως κοινότητα, όταν η Τουρκία, υλοποιώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μέσα από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, επενέβη με «ειρηνευτική επιχείρηση».

Αναφερόμενος επιλεκτικά σε πρόνοιες κατά καιρούς συμφωνιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η δομή του νέου συνεταιρισμού έχει καθορισθεί σαφέστατα, τόσο στο παρελθόν όσο και πιο πρόσφατα από την κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου του 2008, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία αναφέρει ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση διζωνικού δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μια διεθνή προσωπικότητα και ένα τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο με ισότιμο καθεστώς.

Ο Μπαν Κι Μουν, απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Ταλάτ, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία.

Εγκαίνια αναστήλωσης κτηρίων


Μπαν Κι Μουν: Tίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία σε όλα.
Στο σημείο διάβασης από και προς τα κατεχόμενα μετέβη χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και εγκαινίασε τη δεύτερη φάση έργων αναστήλωσης κτηρίων στη «νεκρή ζώνη», τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην τελετή παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Λέοπολντ Μάουρερ, και οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

Σε ομιλία του, ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι το πέρασμα στη οδό Λήδρας συμβολίζει τη θέληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Κυπριακό και να ανοικοδομήσουν ένα κοινό μέλλον.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες, η λύση είναι εφικτή και διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι κυπριακή και ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να δώσει τη στήριξή του στις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου