Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Σκαλώνουν στη γραφειοκρατία οι τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις

Σκαλώνουν στη γραφειοκρατία οι τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 07:00
Τέτη Ηγουμενίδη, 622 λέξεις, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1771335


Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με την κυβέρνηση μέχρι στιγμής απλώς να παρακολουθεί, εξακολουθούν να βρίσκονται επενδύσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Αν και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων έχει λάβει την αναγκαία ενημέρωση, δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει καμιά πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της λύσης του μεγάλου προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και 12 χρόνια σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει χωρίς υπηρεσίες ακόμα και η περιοχή της Αθήνας.

Γενικότερα όμως, όπως φάνηκε χθες από τις εισηγήσεις των στελεχών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σε σχετική εκδήλωση που οργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), ολόκληρος ο κλάδος της Αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ασφυκτιά από τις ελλείψεις στο δευτερογενές νομοθετικό πλαίσιο, τις πολύπλοκες και ανομοιογενείς διαδικασίες χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης και την αναποτελεσματική διαδικασία προσφυγών και εκδίκασης εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, Μ. Τσαμάζ, στην προαναφερόμενη εκδήλωση οι επενδύσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας συνεχίζουν να βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν έχει θεσμοθετηθεί το αναγκαίο ξεκάθαρο πλαίσιο. Οπως διαπίστωσε, το πρόβλημα παραμένει άλυτο εδώ και 12 χρόνια.

Αναφορικά με την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων, σημείωσε πως ήδη έχουν κατακλύσει την αγορά καρτοκινητά ξένων χωρών, όπου ουσιαστικά καθιστούν κενό γράμμα τα όσα νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ, σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ψηφιακή σύγκλιση, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν υποχρεωθεί να διατηρούν ολόκληρο το αρχείο της ταυτοποίησης σε χαρτί και όχι ψηφιακά!

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν, ενώ, όπως τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Δουκίδης, η κινητή τηλεφωνία αντιστοιχεί στο 1,88% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), συνεισφέρει 1,9 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα (εκ των οποίων το 1,55 δισ. είναι φορολογικά έσοδα και περίπου 400 εκατ. αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές) και έχει δημιουργήσει (άμεσα και έμμεσα) 85.000 θέσεις εργασίας με ακαθάριστο εισόδημα 2,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δουκίδης, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσης των νέων τεχνολογιών προς όφελος της οικονομίας, είπε ότι μόνον από την καθιέρωση του ηλεκτρονικού παράβολου θα μειωθεί η σχετική δαπάνη από 220 εκατ. ευρώ, σε 46 εκατ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet και πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος), Π. Τζωρτζάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη διαφάνειας δεν επιτρέπει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, παραθέτοντας το στοιχείο ότι, παγκοσμίως, το 2009, έγιναν 1,697 τρισ. ευρώ επενδύσεις, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 503 δισ. και στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις ήταν μόλις 5 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης, ενώ την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος. Ο υφυπουργός είπε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του δικτύου οπτικών ινών, που θα φθάνει μέχρι τα νοικοκυριά, καθώς και η κατανομή του ψηφιακού μερίσματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΤΕ, Π. Κούτρας, μίλησε για τη σπουδαιότητα του Οργανισμού στην εθνική οικονομία και το ρόλο των εργαζομένων. Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο κ. Μ. Σακκάς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η κα Λ. Αναούνη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Cosmote, ο κ. Στ. Τσιτομενέας, καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και ο κ. Κ. Κάππος, γενικός διευθυντής Τεχνολογιών Πληροφορικής ΟΤΕ.

Hellas Sat: Πρoς δεύτερο δορυφόρο

Η εταιρεία Hellas Sat, θυγατρική του ΟΤΕ που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά και δεύτερου δορυφόρου. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο, Χρ. Πρωτοπαπά, και τα όσα είπε χθες στην εκδήλωση της ΟΚΕ, το θέμα διερευνάται όσον αφορά στις δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ελληνικός δορυφόρος είναι γεμάτος, ενώ η Hellas Sat είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με καθαρά κέρδη, το 2009, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, έσοδα 27,5 εκατ. ευρώ και με ταμιακά διαθέσιμα της τάξης των 31 εκατ. ευρώ.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου