Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Παιχνίδια κατά της Ευρώπης με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα





Παιχνίδια κατά της Ευρώπης με αδύναμο κρίκο την Ελλάδα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 07:00
401 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1771370



Από αριστερά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Ισπανός ομόλογός του, Χοσέ Λουίζ Θαπατέρο, ο πρόεδρος της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που γίνεται στο Νταβός της Ελβετίας.
Τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μία επίθεση στην Ευρωζώνη από άλλα συμφέροντα και η Ελλάδα επωμίζεται τις περισσότερες συνέπειες ως «ο αδύναμος κρίκος», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, την ίδια ώρα που τα ελληνικά ομόλογα δεχόταν την ισχυρότερη κερδοσκοπική επίθεση της τελευταίας δεκαετίας.


«Εχουμε γίνει στόχος ως ο πιο αδύναμος κρίκος... με απώτερα κίνητρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ με την αναφορά του περί επίθεσης στο ευρώ συμφώνησε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.


H ομιλία του πρωθυπουργού Νταβός και οι δηλώσεις Τρισέ.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τα περί συζητήσεων με τη Γαλλία και τη Γερμανία, ώστε να εξασφαλίσει η Ελλάδα κάποιο δάνειο, τονίζοντας «δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε ποτέ διμερή δάνεια» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα που έχουμε είναι δικό μας. Εμείς οι Ελληνες είμαστε υπεύθυνοι για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας. Η Ευρωζώνη θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε την απαραίτητη πειθαρχία, για να το κάνουμε αυτό, και θα μας δώσει και το κίνητρο».

Αναφέρθηκε και στην επιτυχία της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου την περασμένη Δευτέρα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, παρά το ότι ο δανεισμός ήταν ακριβός».

Ωστόσο, λόγω των δημοσιευμάτων περί συμφωνίας με την Κίνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, ο κ. Παπανδρέου, εξήγησε ότι «δεν υφίστατο, επίσημα ή ανεπίσημα, τέτοιο θέμα. Δεν είχαμε τέτοιες επαφές. Το αρνηθήκαμε φυσικά και αυτό θεωρήθηκε ως ψήφος δυσπιστίας στην ελληνική οικονομία, που άλλαξε αμέσως τα spreads και μας έφερε σε δύσκολη θέση», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας την αρνητική εξέλιξη των spreads, τόνισε ότι «αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε δύσκολη περίοδο. Μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια. Μας δείχνει ότι ακόμα και φήμες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα». Αλλά, σημείωσε, «είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε ότι η Ευρωζώνη αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες».

Τέλος, επανέλαβε ότι υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, το οποίο θα βελτιωθεί, με την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Eurostat.

Στο Reuters

H Ελλάδα θα επιταχύνει τις προσπάθειες για φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στα μάτια των επενδυτών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι του Reuters ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η χώρα προσβλέπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ειδικές συμβουλές και όχι χρήματα, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου