Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

Εμπρηστικές δηλώσεις Μπαγίς για το Κυπριακό - 26/10/2010 10:42:00 μμ

Εμπρηστικές δηλώσεις Μπαγίς για το Κυπριακό - 26/10/2010 10:42:00 μμ

Την αντίδραση Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών προκάλεσαν αναφορές του Τούρκου υπουργού επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς για την Κύπρο στη διάρκεια της συνεδρίασης της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ –Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχει «μια χώρα στο βορρά», το ψευδοκράτος, και «μια χώρα στα νότια, την οποία δεν αναγνωρίζουμε και δεν ξέρουμε εάν είναι καν χώρα».

Παρεμβαίνοντας οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) και Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Ελένη Θεοχάρους και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ζήτησαν, μετά την ανταλλαγή απόψεων με τους κ.κ. Φούλε και Μπαγίς οι οποίοι είχαν ήδη αποχωρήσει, να ανακληθούν από τα πρακτικά της συνεδρίασης οι προσβλητικές αναφορές του Ε. Μπαγίς.

Η συμπρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Ελέν Φλότρ αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο κ. Μπαγίς έκανε ακόμη λόγο «για δυο κράτη, δυο λαούς, δυο Προέδρους και δυο κοινοβούλια» στην Κύπρο, προκαλώντας την αντίδραση του Στέφαν Φούλε, ο οποίος του υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού γίνονται στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου