Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα

Η κρίση χτυπάει και το φακελάκι

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 16:44
Τελευταία Ενημέρωση : 15/03/2011 17:14
Η «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» για τέταρτη συνεχή χρονιά διεξάγει Εθνική Έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Ο Κ. Μπακούρης, Πρόεδρος της οργάνωσης και ο Γ. Μαυρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Public Issue που εκπόνησε την έρευνα, παρουσιάζουν και ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2010.
Μείωση παρουσίασαν τα περιστατικά διαφθοράς τον τελευταίο χρόνο, με τα νοσοκομεία και τις εφορίες να παραμένουν, ωστόσο, στην κορυφή της λίστας σε ό,τι αφορά τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα για το 2010, την οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδας, Κώστας Μπακούρης, και ο πρόεδρος της εταιρείας Public Issue, Γιάννης Μαυρής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, καταγράφεται αξιοσημείωτη μεταβολή της έκτασης της συνολικής διαφθοράς, η οποία απεικονίζεται τόσο στα ποσοστά των αναφερόμενων περιστατικών διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (από 13,4% που ήταν το 2009 σε 10,4% για το 2010) όσο και στο εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς (632 εκατομμύρια ευρώ, για το 2010 έναντι 787 εκατομμύριων ευρώ για το 2009).
Η ευρύτερη οικονομική κρίση φαίνεται ότι χτυπάει και το μέτωπο της μικρο-διαφθοράς, με τα μέτρα λιτότητας να επηρεάζουν και το φακελάκι.
Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των πιο διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών, τα Νοσοκομεία είναι στην κορυφή της λίστας, ενώ στη δεύτερη θέση είναι οι Εφορίες, ξεπερνώντας τις Πολεοδομίες.
Σύμφωνα με το φετινό τιμοκατάλογο της διαφθοράς, ξοδεύονται από 150 ευρώ έως 7.500 ευρώ για μια εγχειρητική επέμβαση, ενώ το ποσό για τον έλεγχο ή κλείσιμο βιβλίων στις Εφορίες κυμαίνεται από 300 - 15.000 ευρώ.
Στον ιδιωτικό τομέα, πρωταγωνιστούν και πάλι οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι, ενώ σημαντική μείωση περιστατικών διαφθοράς εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα (4,9% για το 2010 έναντι του 10,8% για το 2009).
Αναφορικά με τη στάση του κόσμου απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς,το 92% των ερωτωμένων θεωρεί την ελληνική κοινωνία διεφθαρμένη, ενώ ως προς την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου, αξιοσημείωτη είναι η αυξανόμενη απαίτηση των πολιτών για ουσιαστική δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων (από 47% που ήταν το 2008 σε 61% το 2010).
Για τέταρτη συνεχή χρονιά (από το 2007), η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς σε συνεργασία με την Public Issue διεξάγει την Εθνική Έρευνα για τη Διαφθορά στην Ελλάδα. Η έρευνα του 2010 υλοποιήθηκε σε έξι μηνιαία κύματα και βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 6.114 ατόμων.
Δημοκρατική Αριστερά: Απαιτούνται άμεσα θεσμικά και πολιτικά μέτρα
«Η αντιμετώπιση της διαφθοράς πρέπει να αποτελέσει πρωταρχική επιλογή για την κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «απαιτούνται άμεσα θεσμικά και πολιτικά μέτρα».
Επισημαίνει ακόμη πως «την ώρα που τα κοινωνικά στρώματα δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, η διαφθορά πλήττει το σύνολο της κοινωνίας, δεδομένου ότι απλώνεται από τα νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ έως τις δημοτικές επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το σύνολο του ιδιωτικού τομέα». 

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου