Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πολιτικός Όμιλος από το Νίκο Κοτζιά και διανοούμενους της αριστεράς | ANTINEWS

Πολιτικός Όμιλος από το Νίκο Κοτζιά και διανοούμενους της αριστεράς | ANTINEWS

Πολιτικός Όμιλος από το Νίκο Κοτζιά και διανοούμενους της αριστεράς

Share

Έντονες είναι οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, στα «υπόγεια» της οποίας κυκλοφορούν ανήσυχα ρεύματα και όλο και κάτι «μαγειρεύεται». Αυτή τη φορά ετοιμάζεται νέα κίνηση με τη δημιουργία πολιτικού ομίλου που θα κινείται στον ιδεολογικό χώρο του σοσιαλισμού και θα συγκροτείται από προσωπικότητες που προέρχονται από την αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται κυρίως για διανοούμενους, πρόσωπα με αντιδικτατορική δράση, αλλά και νεότερους, που κανείς τους όμως δεν βρέθηκε ποτέ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μεταξύ τους και ο Νίκος Κοτζιάς

Ο χαρακτήρας του πολιτικού ομίλου που ετοιμάζεται θα έχει χαρακτήρα αντιμνημονιακό, πατριωτικό και κεντροαριστερό.

Αλέξανδρος Σγουρός

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

40 σχόλια στο Πολιτικός Όμιλος από το Νίκο Κοτζιά και διανοούμενους της αριστεράς

  1. kargia είπε:

    Εγώ πάντως όπου ακούω διανοούμενους κουμπώνομαι. Άλλωστε σήμερα η λέξη αυτή έχει χάσει την έννοια της. Μέχρι και ο ΓΑΠ έχει μπει στην 100αδα των “διανοούμενων”

  2. Tassos είπε:

    Οπιος πιστεύει ότι η Κεντροαριστερά είναι πια για οτιδήποτε άλλο εκτός από τους φτύνεις στο δρόμο να σηκώσει το χέρι.

  3. alvita είπε:

    Η Αριστερά (και κεντρο-αριστερα) ως παρεμβατικός παράγων κινητοποίησης και πρότασης ανατροπής της σημερινής κατάστασης, είναι πολύ πίσω από τα γεγονότα. Ο Ομιλος δεν αρκεί. Ωστόσο, πολύ καλοδεχούμενος.

  4. neotera είπε:

    Το συστημα πλαστόκ ανοίγεται και μαλακώνει, σαν το χταπόδι όταν το χτυπάς στα βράχια…

  5. Ιεροκλής Παπαδιαμάντης ierokliss.pblogs.gr είπε:

    Κάθε πατριωτικού χαρακτήρα προσπάθειες είναι καλοδεχούμενες και κυρίως επιβεβλημένες στις μέρες μας. Να αναδέιξουμε όσα μας ενώνουν υπερβαίνοντας κομματικές και ιδεολογικές αγκιλώσεις.

  6. Μάϊκ Λαμάρ είπε:

    Προς Θεού ΟΧΙ άλλους αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, κεντροαριστερούς, κεντροδεξιούς, μεσαίους, δημοκρατικούς, προοδευτικούς, συντηρητικούς, διανοούμενους, και όλους αυτούς τους παράγοντες της διχόνοιας, της εθνικής ξεφτίλας και κατάντιας. Έλληνες ηγέτες πατριώτες ζητούνται που νοιώθουν την αγωνία του απροστάτευτου λαού, που τον ταπείνωσαν και κακομεταχειρίστηκαν όλοι οι παραπάνω, να τον ενώσουν τώρα και μ’ ένα πρόσταγμα να τον ξεσηκώσουν βάζοντας οι ίδιοι τα στήθη τους μπροστά τώρα που κινδυνεύουμε να αφανιστούμε τώρα που χάνουμε την γλυκειά μας πατρίδα.

    • Brankaleon είπε:

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
      Φίλε μου, μπράβο τα είπες όλα.
      Ο κόσμος της ζωντανής και της πραγματικής εργασίας μόνον θα σώσει τους Έλληνες και την Ελλάδα.
      ΚΑΤΩ ΟΙ ΜΟΛΥΒΟΣΜΠΡΩΧΤΕΣ.

      • Κώστας Σταματάκης είπε:

        Φτάνει, όχι άλλο διανόηση της αριστεράς και της προόδου! Κατέστρεψαν τα πανεπιστήμια, αποδομούν την ιστορία της πατρίδας μας, κατέστρεψαν την οικονομική και βιομηχανική υποδομή της χώρας χάριν της ιδεοληψίας τους, κατέστρεψαν τη χώρα.

        Οι πραγματικοί εκπρόσωποι της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης!

        Συμφωνώ απόλυτα:
        «Ο κόσμος της ζωντανής και της πραγματικής εργασίας μόνον θα σώσει τους Έλληνες και την Ελλάδα.
        ΚΑΤΩ ΟΙ ΜΟΛΥΒΟΣΜΠΡΩΧΤΕΣ.»
        Και συμπληρώνω: και οι άξιοι Έλληνες του εξωτερικού!

  7. Υπάρχει πάντα και η άλλη άποψη είπε:

    Πατριωτικό καθήκον δεξιών αριστερών και κεντρώων είναι να απαλλαγούμε από το μνημόνιο να επαναξιολογήσουμε το σύνολο του χρέους μας ,να κηρύξουμε επαχθές αυτό που είναι επαχθές και να το θέσουμε ως μη πληρωτέο και να φροντίσουμε να κάνουμε την αποπληρωμή του υπόλοιπου σε συνθήκες πολιτικοκοινωνικής διαβίωσης ανάπτυξης με όραμα και μέλλον.Αν το τελευταίο δεν μπορεί να συμβεί τότε θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε και το υπόλοιπο του χρέους σε συνεννόηση με τους νόμιμους πλέον δανειστές μας.Οποιαδήποτε άλλο ιδεολογικό τοίχος που μπορεί να υψωθεί θα υψωθεί με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό καλό του εκφραστή και της ράτσας των κεφαλαιοκρατών. Όλες οι επιλογές που παραθέτω μπορούν να συμβούν αρκεί ο εκλεγμένος πρωθυπουργός ή συνασπισμός κομμάτων να βγει με το παραπάνω σύνθημα και να φροντίσει να το κάνει πράξη.Αν αφήσουμε τις αγορές να μας κυβερνούν θα γίνουμε απλά προϊόντα στα ράφια τους.Ας ξεκινήσει από την Ελλάδα η αλλαγή του διεφθαρμένου τραπεζικού συστήματος που καπηλεύεται τις παγκόσμιες οικονομίες χαλώντας τους τα σχέδια.

    http://greekmindgarage.blogspot.com/2011/04/blog-post_9094.html

  8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε:

    Ομιλος Αντισφαιρησης Συνιστωσών.

    Δε βαρέθηκαν πια??

    Πάντως το ΜΕΓΚΑ σημερα οταν εδειχνε την καρτα της Ερευνας του Βηματος…..
    Ειχε στη σειρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ-ΛΑΟΣ-Θοδωρα-Κουβελη-Οικολογους
    οι δε Κουβελης και Οικολογοι ειχαν 2.7 και 2.8 αντίστοιχα ΕΝΩ Η θΟΔΩΡΑ 2.2!!! χαχαααααααα την εβαλαν 5 η με το ζορι !!! ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩ !!

    ΠΠ

    • kiki είπε:

      @ πορτα-πορτα,
      απο την πολυ διανοηση και το ψαξιμο φτασαμε ως εδω.
      Η πρεσβεια τι λεει αραγε?

  9. αλλενάκι είπε:

    του Ά.Ραβανού από το Βήμα της Κυριακής
    Με ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία- όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είναι φίλοι από παιδιά- και λάβρος κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ εμφανίζεται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής κ. Ν. Κ., άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου. Αυτό έπραξε και προ ημερών σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου νομικοί και πανεπιστημιακοί, όπως οι κκ. Γ. Κασιμάτης, Κ.Μπέης κ.ά., στηλίτευσαν με σφοδρότητα το μνημόνιο, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη ότι ουδέποτε υπέστησαν τόσο σοβαρό πλήγμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και των πολιτών.

    Με αντιδικτατορική δράση στην ΚΝΕ και με πολυετή πορεία μεταπολιτευτικά στο ΚΚΕ, εξέπληξε πολλούς εντός της ΝΔ όταν προ ημερών σε άρθρο του αναφέρθηκε στις εξωτερικές δυνάμεις και στο εγχώριο κατεστημένο που προσπαθούν να πριονίσουν τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο άλλοτε «θεωρητικός» του ΚΚΕ και κατοπινός πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ- «Ανδρέας Παπανδρέου» βρέθηκε ουσιαστικά στο ίδιο… μετερίζι χωρίς να έχει και καμία ιδεολογική συγγένεια με πολιτικούς φίλους του κ. Σαμαρά, όπως ο πρόεδρος του «ΔIKTYOY 21» κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος διατυπώνει παρεμφερή άποψη: ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται από εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο. Πριν από έξι ημέρες μάλιστα ο κ. Κρανιδιώτης (δικηγόρος του κ. Κοτζιά σε αντιδικία του με περιοδικό), επί πολλά έτη φίλος του κ. Σαμαρά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Κοτζιά, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες «δυνάμεις» «επιδιώκουνεπιπλέοννα ελέγξουν σημαντικά πόστα εντός της ΝΔ, ιδιαίτερα στο περιβάλλον του αρχηγού της», άδραξε την ευκαιρία για ένα σχόλιούμνο . «Ο Κοτζιάς,παίδες,δεν είναι τυχαία περίπτωση.Εχει συγκρότηση,πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό» ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος με τη στάση του προκαλεί συχνά εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ.

    Και πώς να μη γίνει το θετικό σχόλιο από τον κ. Κρανιδιώτη όταν ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος είναι στην αντίπερα πολιτικά όχθη, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, εξηγώντας γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο προσπαθούν να πριονίσουν- κατ΄ αυτόν- τον κ. Σαμαρά, ανέφερε: «Διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεηλασία των 50 και άλλων τινών δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση τους κάνει δώρο».

    Η τριανδρία ΚοτζιάςΠαπανδρέου- Σαμαράς
    Η σημερινή αναφορά του κ. Κοτζιά θυμίζει μια παλαιότερη- παρεμφερήφράση του για τον κ. Παπανδρέου, όταν ήταν από τους τακτικούς συνομιλητές. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στο παρασκήνιο που δεν θα ήθελαν να γίνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της χώρας. Θα αποτύχουν όμως» σημείωνε.

    Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2009 και προτού κερδίσει τις εκλογές το ΠαΣοΚ, ο κ. Κοτζιάς παρουσίαζε το βιβλίο του στην Παλαιά Βουλή. Εκεί ήταν παρόντες και μίλησαν οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος. «Εκτιμώ αυτό που προσπαθεί και αυτό που επιτυγχάνει,άσχετα με το αν συμφωνώ με όλες τις αναλύσεις και τα συμπεράσματά του» είχε πει ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του και ο κ. Κοτζιάς λίγους μήνες αργότερα είχε σχολιάσει θετικά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.

    Οι κκ. Σαμαράς και Κοτζιάς γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία και υπάρχει αλληλεκτίμηση και σεβασμός, αν και ξεκαθαρίζεται από κάθε πλευρά πως δεν υπάρχει πολιτική φιλία. Εξάλλου, σε όποιον τον ρωτάει λέει ευθέως ότι δεν είναι υπέρ του Σαμαρά, από τον οποίο τον χωρίζει πολιτικό χάσμα.

    «Εγώ παραμένω στην ίδια όχθη»
    Με τον κ. Παπανδρέου η σχέση τους ξεκίνησε το 1996, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Κοτζιάς εργαζόταν εκεί, από το 1993- είχε μπει στο υπουργείο με διαγωνισμό ως εμπειρογνώμων. «Η φιλία μου με τον Γιώργο Παπανδρέου στηριζόταν σε μια συναντίληψηότι στην Ελλάδα η πολιτική πρέπει να είναι αυτόνομη από τα συμφέροντα. Ολα αυτάμετά το Πάσχα του 2009, όταν η κυβερνητική εξουσία έγινε ορατή, χάθηκαν» είχε πει παλαιότερα, προφανώς πριν από την παρουσία του σημερινού Πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου του τον Απρίλιο του 2009.

    Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξακολουθεί και αποτελεί ένα ιδιότυπο «σημείο αναφοράς» για κάποια στελέχη εντός ΠαΣοΚ, έχει πει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει πει πικρή και κακή κουβέντα προσωπικά για τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο αποκαλεί Γιώργο. «Εγώ έμεινα στην ίδια όχθη.Δεν άλλαξα απόψεις, άλλοι άλλαξαν. Βρέθηκα με τον Παπανδρέου στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή» είναι μία από τις εξηγήσεις του.
    «Χτυπάνε τα περιβάλλοντα των αρχηγών»
    Ο κ. Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι στόχος είναι τα περιβάλλοντα των αρχηγών, όπως είχε γίνει και την περίοδο που ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Υποστηρίζει ότι βλέπει ακριβώς την ίδια μεθόδευση που είχε γίνει με τον κ. Παπανδρέου και η άποψή του είναι πως όταν δεν μπορούν τα συστήματα να ελέγξουν τους προέδρους των κομμάτων επιχειρούν να ελέγξουν το περιβάλλον εξοβελίζοντας τους στενούς τους συνεργάτες. Αυτό πιστεύει ότι γίνεται και σήμερα στη ΝΔ και γι΄ αυτό βάλλονται διάφοροι, όπως ο λογογράφος του κ. Σαμαρά και εκ των εμπίστων του κ.Χρυσ. Λαζαρίδης,για τον οποίο λέει ο κ. Κοτζιάς ότι δεν έχει κανέναν δεσμό μαζί του, αφού από τα φοιτητικά τους χρόνια ήταν σε διαφορετικά μετερίζια (αυτός στην ΚΝΕ και ο κ. Λαζαρίδης στον Ρήγα Φεραίο).
    _________________________________________________________
    διανοούμενα φουρφούρια

  10. αλλενάκι είπε:

    Διανοούμενα φουρφούρια

  11. Y. είπε:

    Δεν τους εμπιστεύομαι. Μακάρι να κάνω λάθος

  12. Enjoy Capitalism είπε:

    Την είδαμε την προκοπή μας με τους “διανοούμενους της Αριστεράς” . Ουτε δύο γαϊδουριών άχυρο δεν μπορούν να χωρίσουν….

  13. Δημήτρης Ιατρόπουλος είπε:

    Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα! Όλοι μας, κάποτε κάτι ψηφίσαμε,κάπου προσδιορίσαμε την πολιτική μας διαδρομή. ΄ Ομως, τα πράγματα είναι πολύ απλά,απλούστατα, και μονάχα όποιος είναι ΄Ελληνας “κατά δελτίον αστυνομικής ταυτότητος ή διαβατήριον” και όχι μέχρι τα μπούνια της ψυχής του, θα επέτρεπε το ανούσιο κουβεντολόϊ για αριστεροδεξιόστροφα, κεντροακραιοαριστερά, δεξιοκεντροακραία “σχήματα”!
    Εδώ οφείλουμε όλοι μας, όχι μονάχα να καταθέσουμε αλλά ΝΑ ΞΕΣΚΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΙΔΕΣ, στο όνομα του μοναδικού κόμματος που υπάρχει πλέον: Του Κόμματος της Ελλάδας.

    Χρειαζόμαστε ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    Μια Εθνική Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων Πανελλήνιας Αποδοχής, ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ( όχι “δήθεν” και βαλτούς απ΄το Σύστημα) που απλώς να συντονίσει για λίγο μόνο καιρό, τα πράγματα, για μια Συνταγματική Ανατροπή,ώστε από την Προεδρευόμενη, να πάμε σε Προεδρική Δημοκρατία.
    Ο Πρόεδρος απ΄το λαό, να ορίζει την Κυβέρνηση από τους αξιότερους.
    Οι Βουλευτές απευθείας απ το λαό, ως προσωπικότητες,ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.
    150 Βουλευτές απ’ ‘όλες τις περιφέρειες της Επικράτειας.
    Και αμ’ έπος,αμ’ έργον: Απεχθές το δήθεν “Χρέος”, δεν πληρώνουμε σε κανέναν και τίποτε! Και ξαναστήνουμε τη χώρα, ακόμη κι αν χρειαστεί να βγούμε απ το Ευρώ.
    Αφήστε που δεν μας αφήνουν να φύγουμε απ το Ευρώ,γιατί τους καίει η ισοτιμία με το Δολάριο αυτούς και τίποτε άλλο, ούτε λαούς λογαριάζουν,ούτε θεό,ούτε πατρίδα. Υπάλληλοι της Παγκόσμιας Συμμορίας είναι,τίποτε άλλο,όλοι αυτοί οι ψευτοηγέτες-προδότες των λαών τους.

    Όμως για να γίνουν όλα αυτά και μάλιστα γρήγορα, πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου, μακριά από ΑΤΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΜΩΡΟΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.
    Εδώ είναι το δύσκολο: Πώς να πείσεις μια ψωνάρα του κοινωνικού, πνευματικού,επιστημονικού ιστού, ότι θα δουλέψει μαζί με όλους τους άλλους, θα προσφέρει τις γνώσεις του, και μετά θα καθίσει στην άκρη να βοηθάει κι όχι να “προεδρεύει”, να “υπουργεύει”, να “εξουσιάζει”..

    Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο Καποδίστρια. Ακόμη κι αν στο τέλος, τον σκοτώσουνε κι αυτόν!
    Αρκεί να πάρει ο τόπος μπροστά,μακριά απ τους μακελλάρηδες της Ελληνοσύνης.
    (Δε λέω “Ρωμιοσύνη” ήτανε ιστορικό λάθος αυτή η λέξη, του μακαρίτη του μπάρμπα Γιάννη του Ρίτσου..)

    • noldor είπε:

      “Ο Πρόεδρος απ΄το λαό, να ορίζει την Κυβέρνηση από τους αξιότερους.”

      Μόνο μη δούμε τον Ανατολάκη ή την “Σελήνη” Πρόεδρο από τον λαό!!

    • Κώστας είπε:

      Kαθόλου λάθος δεν είναι η λέξη Ρωμιοσύνη κ.Ιατρόπουλε.
      Αν δεν σας αρέσει εσάς, είναι άλλο θέμα…
      Να κοιτάξετε τι γράφει ο Παλαμάς για την λέξη Ρωμιοσύνη.
      Να κοιτάξετε τι αναφέρει το Χρονικό του Μορέως.
      Και εν πάσει περιπτώσει, ανθ’ υμών θα προτιμήσουμε Ρίτσο…

      • Δημήτρης Ιατρόπουλος είπε:

        κ.Κώστα,
        δεν θέλω να απασχολήσω το ιστολόγιο με εκτός θέματος παρεμβάσεις, όμως, με προκαλέσατε στην τελευταία φράση σας. Δεν μπήκε ζήτημα να “προτιμήσετε” κάποιον, ανάμεσα στον μεγάλο μας ποιητή και την ταπεινότητά μου, και “εν πάσει περιπτώσει” όπως λέτε κι εσείς, τουλάχιστον εγώ δεν είμαι ο… Γουλιμής για τον χώρο στον οποίο αναφερθήκατε.
        Απλώς,αναδημοσιεύω εδώ μια συζήτηση από το πολύ καλό ιστολόγιο “Πάρε-Δώσε”, γύρω απ το θέμα που ανοίξατε με την παρέμβασή σας.
        Και ζητώ συγγνώμη από τους διαλεγομένους, αλλά ας με ανεχτούν επί του προκειμένου, αφού εξελίχτηκε…επί προσωπικού, η μεταξύ μας διελκυστίνδα..

        —————————————————————–

        Ερώτηση: Έλληνας ή Ρωμιός;
        Απάντηση: Έλληνας.
        Ερώτηση: Έτσι απλά;
        Απάντηση: Ναι. Στο χέρι σας είναι να το κάνετε πιο πολύπλοκο, αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο, ή οπουδήποτε αλλού. Αναλύσεις επί αναλύσεων και αντιπαράθεση πλήθους ιστορικών πηγών, που αρχικά θα επιφέρουν την σύγχυση, αλλά στο τέλος, μάλλον θα δώσετε εσείς οι ίδιοι αυτή την απάντηση στον εαυτό σας.
        Ερώτηση: Και Έλληνας και Ρωμιός δεν γίνεται;
        Απάντηση: Όχι. Την εποχή του Βυζαντίου και με την επικράτηση του Χριστιανισμού, ο όρος «Έλληνας» είχε εξοστρακιστεί με ποινή θανάτου και ο όρος «Ρωμιός», στην ουσία επιβλήθηκε με (αν)«ορθόδοξους» τρόπους, ενώ δεν έχει ελληνικές καταβολές.
        Ερώτηση: Γιατί;
        Απάντηση: Γιατί η ονομασία «Ρωμιός», είναι παραφθορά του όρου «Ρωμαίος», δηλαδή ο κάτοικος της Ρωμανίας, δηλαδή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δηλαδή αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία δημιουργήθηκε ως συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από μη Έλληνες, με πρωτεύουσα την Νέα Ρώμη, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη.
        Ερώτηση: Και τι σημαίνει αυτό;
        Απάντηση: Ο όρος «Ρωμιός» (Ρωμαίος) σήμαινε αρχικά οποιονδήποτε ελεύθερο πολίτη κατοικούσε στα όρια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ανεξαρτήτως εθνικής προέλευσης και θρησκεύματος. Αργότερα ο όρος ταυτίστηκε με το κυρίαρχο στοιχείο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τους Έλληνες χριστιανούς.
        Ερώτηση: Και τι δήλωνε τότε ο όρος «Έλληνας»;
        Απάντηση: Με την επικράτηση του Χριστιανισμού και με την «ευγενική» συνδρομή της Εκκλησίας (οι ηγέτες της οποίας, στην πλειοψηφία τους δεν ήταν Έλληνες), «Έλληνας» ονομάζονταν ο μη χριστιανός «Ρωμιός» και κατ’ επέκτασιν ο αλλόφυλος κι αλλόθρησκος παγανιστής. Ας θυμίσουμε εδώ, ότι πέρα απ’ τους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες («εθνικούς» τους αποκαλούσαν οι χριστιανοί) από τους ομοεθνείς τους, ισχυρότατο καταστροφικό πλήγμα δέχτηκε και η πολιτιστική μας κληρονομιά (υλική και πνευματική) από τα θρησκευτικά ιερατεία της εποχής. Κι αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι υπήρχαν ακόμα κι απαγορεύσεις στο να δίνονται ελληνικά ονόματα στα παιδιά των χριστιανών του Βυζαντίου. Κι όλα αυτά στο όνομα της θρησκείας που ευαγγελίζεται την «αγάπη».
        Ερώτηση: Όποιος ήταν «Έλληνας», δεν μπορούσε να είναι χριστιανός και το αντίστροφο;
        Απάντηση: Αυτή την απορία, μας την λύνει αργότερα ο «Άγιος» (με την βούλα του Πατριαρχείου) Κοσμάς ο Αιτωλός: «…με την χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού, δεν είσθενε Έλληνες (δηλ. ειδωλολάτρες), δεν είσθενε ασεβείς αιρετικοί άθεοι, αλλ’ είσθενε ευσεβείς ορθόδοξοι Χριστιανοί, πιστεύετε και είσθενε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είσθενε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας…».
        Ερώτηση: Δηλαδή ο όρος «Έλληνας» την εποχή του Βυζαντίου, είχε θρησκευτική σημασία κι όχι εθνική;
        Απάντηση: Ακριβώς. Ο όρος «Έλληνας» ταυτίστηκε με την έννοια του ειδωλολάτρη, σε αντιδιαστολή με τον χριστιανό Έλληνα, τον«Ρωμιό». Οι χριστιανοί Έλληνες-Ρωμιοί μάλιστα, δεν αποδέχονταν να αποκαλούν εαυτούς «Έλληνες».
        Ερώτηση: Έτσι από περιέργεια… Οι ξένοι πως αποκαλούσαν τότε τους κάτοικους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας; Βυζαντινούς, ή Ρωμιούς;…
        Απάντηση: Ο όρος «Βυζάντιο» και «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» δεν υπήρχε τότε. Καθιερώθηκε, όταν πλέον αυτή είχε καταρρεύσει, από τον Γερμανό ιστορικό Ιερώνυμο Βολφ τον 16ο αιώνα. Οι δυτικοί, τους Βυζαντινούς τους ονόμαζαν Γραικούς (Graeci), δηλαδή Έλληνες και όχι Ρωμιούς ή Βυζαντινούς, τη χώρα τους Γραικία (Graecia) και όχι Ρωμανία ή Βυζάντιο, και τον αυτοκράτορα, Βασιλέα των Ελλήνων (Imperator Graecorum) και όχι Βασιλέα των Ρωμαίων (Imperator Romanorum).
        Φυσικά, μπορεί να πει κάποιος, πως οι δυτικοί (και ειδικότερα οι Φράγκοι), αποκαλούσαν έτσι το Βυζάντιο για «σπάσιμο», καθώς θεωρούσαν εαυτούς ως συνεχιστές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κι όχι τους «γιαλαντζί Ρωμαίους» του Βυζαντίου. Ενδεχομένως έτσι είναι, αλλά η ιδιοτέλειά τους δεν στηρίχτηκε σε ένα ανύπαρκτο δεδομένο. Οι κάτοικοι του Βυζαντίου (οι Ρωμιοί ντε…) ήταν κατά ένα σημαντικό ποσοστό, εθνικά Έλληνες, είτε το αποδέχονταν είτε όχι, ενώ η ελληνική γλώσσα ήταν η καθομιλουμένη.
        Ερώτηση: Πως συνδέθηκε το Βυζάντιο, στην σύγχρονη ελληνική ιστορία με τον Ελληνισμό, που τόσο είχε υποτιμηθεί τότε;
        Απάντηση: Ο όρος «Έλληνας», άρχισε δειλά-δειλά να χρησιμοποιείται ξανά στο Βυζάντιο, όταν είχε πάψει πια να αποτελεί «απειλή» και κυρίως όταν αυτό (το Βυζάντιο) άρχισε να κλονίζεται και να βρίσκεται στα «τελευταία» του. Το 1821, όταν οι «Ρουμ» (Ρωμιοί=έτσι αποκαλούσαν οι Τούρκοι τους χριστιανούς της άλλοτε Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τότε Οθωμανικής) αποφάσισαν να επαναστατήσουν και ανέτρεξαν στις προγονικές ελληνικές ρίζες τους, θέλοντας να αποτινάξουν από πάνω τους τον μειωτικό αυτό χαρακτηρισμό, που σήμαινε πλέον τον υπόδουλο. Την βασική ευθύνη όμως για το «ελληνοχριστιανικό Βυζάντιο» που γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες (και αγνοούν οι ξένοι) φέρει ο «εθνικός ιστορικός» Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ο οποίος τον 19ο αιώνα, μετά την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους, γράφει ουσιαστικά κατ΄επιταγήν της Εκκλησίας, την «Ιστορία του ελληνικού έθνους». Κι ενώ στις υπόλοιπες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ο Παπαρρηγόπουλος είναι σχετικά αντικειμενικός, όταν φτάνει στο κεφάλαιο «Βυζάντιο», κάνει το άσπρο-μαύρο, τους Ρωμαιο-σλαβο-αρμένιους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, Έλληνες και την ίδια την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Ελληνική. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Τσεμίσκε ήταν ο εξελληνισμένος Ιωάννης Τσιμισκής, ή ότι ο Κονσταντίν Ντράγκατς ήταν ο γνωστός Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
        Ερώτηση: Τελικά αποτελεί το Βυζάντιο μέρος της ελληνικής ιστορίας;
        Απάντηση: Φυσικά και αποτελεί. Ή για να το θέσουμε αλλιώς, ένα μέρος της ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έχει και ελληνική ταυτότητα. Το κατοικούσαν και Έλληνες (κι ας «μεταλλάχτηκαν» με τον ένα ή άλλο τρόπο σε «Ρωμιούς»), ελληνική ήταν η καθομιλουμένη γλώσσα και ελληνικός ο γραπτός λόγος από ένα σημείο και μετά.
        Ερώτηση: Θα πρέπει να αισθάνομαι περήφανος αν με αποκαλούν σήμερα «Ρωμιό»;
        Απάντηση: Καθόλου. Αν σε αποκαλέσουν Ρωμιό, να απαντήσεις «Ρωμιός είσαι και φαίνεσαι!». Ο Ρωμιός ταυτίζεται κατά κύριον λόγο με τον χριστιανό Έλληνα. Η έννοια «Έλληνας» όμως, είναι σίγουρα διαχρονική και πάνω από θρησκείες κι οποιαδήποτε άλλα «διακριτικά».
        ——————————————————————

        Αυτή είναι και η δική μου άποψη κ.Κώστα. Γι αυτό προτιμώ (και γράφω επίσης) τον όρο:ΕΛΛΗΛΟΣΥΝΗ, στη θέση της “Ρωμιοσύνης”.

        • Δημήτρης Ιατρόπουλος είπε:

          ΕΛΛΗΝΟΣΥΝΗ, συγγνώμη, ο Δαίμων του Πληκτρολογίου,ξέρετε..
          Ευχαριστώ.
          Ο Δημήτρης.

        • Δημήτρης είπε:

          Το ’1204′ του Καραμπελιά δείχνει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. To Bυζάντιο πολιτισμικά μόνο στα τελευταία του δεν ήταν τους τελευταίους αιώνες της ιστορίας του. Και ο όρος ‘Ελληνας’ δε χρησιμοποιούνταν τόσο απλά και μονοδιάστατα. Αυτό δείχνουν οι πρωτογενείς πηγές. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει σε επεξηγηματικά σχήματα του τύπο ‘ή α ή β’. Οι συλλογικές ταυτότητες είναι πιο σύνθετο πράγμα από ό,τι νομίζουμε και όχι κάτι στατικό.

          • Δημήτρης είπε:

            Και κάτι ακόμη. Η θρησκεία δεν είναι ‘διακριτικό’, όπως π.χ. το τι χρώμα μπλούζα φοράμε. Αν δεν έχουμε καταλάβει ότι είναι ουσιαστικό, θεμελιώδες και αδιαχώριστο στοιχείο της ταυτότητας, τότε μάλλον μας έχει διαφύγει όλη η ιστορία του πολιτισμού των διαφόρων λαών του κόσμου.

      • ΣΟΝ ΠΕΝ είπε:

        Κώστα
        Το χρονικό του Μωρέως γράφτηκε από ανώνυμο…γραικύλο.
        Το ποιόν προτιμάμε από τους ποιητές είναι προσωπικό θέμα.
        Πάντως πιο δογματική άποψη ότι προτιμάς το Ρίτσο δεν έχω δει.
        Αποτελεί αυτό τεκμήριο υποστήριξης της άποψής σου?
        Εν τω μεταξύ, άλλο η ποιητική αξία ενός Ποιητή και άλλο η ιδεολογική ή η Ιστορική αξία των λεγομένων του, ιδίως όταν έχει τιμηθεί με Λένιν.

  14. Ο Θείος είπε:

    Θα είναι και οι άλλοι μεταχειρισμέμοι από τέταρτο χέρι, όπως ο εικονιζόμενος;

  15. Ο Θείος είπε:

    Κάποιο προβληματάκι στο GPS (“false coordinates”), είναι σύνηθες στα παλιά μοντέλα.

  16. ΝΙΚΟΛΑΣ είπε:

    Το ότι έτσι κινείται ο Κοτζιάς, κάτι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ και τη χούντα που μας καβαλίκεψε. Μικρές οι ρωγμές στο ψεύτικο σύστημα του, αλλά καλοδεχούμενες και ας πληθαίνουν..

  17. χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι

  18. φωνη είπε:

    Πάντως εγώ δεν καταλαβαίνω τι θα πει της αριστεράς και της προόδου. Έίναι δυνατόν να μονοπωλεί κανείς τέτοιες έννοιες? Δηλαδή ο Κουβέλης που είναι γιουσουφάκι του ΠΑΣΟΚ είναι και αυτός της αριστεράς και της προόδου? Άσε που σήμερα η αριστερά είναι εξίσου συντηρητική με την άκρα δεξιά. Έχουν ένα ευαγγέλιο και το ερμηνεύει ο καθένας με το δικό του τρόπο. Εχουν ένα είδος θρησκευτικού φανατισμού. Και έχουν και ένα άλλο κοινό με τη θρησκεία, έχουν πολλές αιρέσεις. Ο καθένας μια δικιά του άποψη, ένα δικό του κόμμα, μια ζωη διεσπασμένοι..θέλουν να βγάλουν και αυλάκι. Εδώ δε συμφωνούν μεταξύ τους, θέλουν να πείσουν και τον κόσμο. Και η αριστερά κάνει μόκο, δεν προτείνει τίποτα ρεαλιστικό και είναι εξίσου υπεύθυνη για το χάλι μας. Δεν κατανοώ γιατί να εξαιρείται από το πολιτικό σκηνικό, όταν μιλάμε για τις ευθύνες. Δεν υπήρχε αριστερά στο κοινοβούλιο? Και πιο ακριβώς είναι το μέλλον της αριστεράς αν δεν καταφέρνει ούτε σε αυτές τις συνθήκες να ανεβάσει τα ποσοστά της? Τώρα που ο λαός υποφέρει όσο ποτέ η αριστερά δεν ανεβάζει ποσοστά. Πότε οραματίζεται να κερδίσει έδαφος αν όχι τώρα? Νομίζω ότι όποιος δεν κατάλαβε ότι η αριστερά και η πρόοδος ο σοσιαλισμός και η δεξιά στην Ελλαδίτσα φάγανε τα ψωμιά τους, δεν πρόκειται να κάνει καμία σοβαρή προσπάθεια. Είμαστε Έλληνες πολίτες και όποιος θέλει να απευθυνθεί σε μας να μας φωνάξει με το όνομα μας. Ελάχιστοι μέινανε που απαντούν στην προσφώνηση: ¨Δεξιε”…”Αριστερε”….”Σοσιαλιστη”

  19. kapsiotis είπε:

    Πάλι στήνονται παντού “αριστερά αναχώματα” μην τύχει και λακκίσουν (οι ψηφοφόροι) από το μαντρί του νεοφιλελεύθερου σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ και περάσουν στην αντίπερα όχθη που στέκει η “επάρατη”, η “συντηρητική”, η “κακιά” δεξιά, που δεν ξέμεινε ποτέ από ιδεολογία, που’ χε πάντα πολιτική άποψη αλλά φοβόταν να την πει, που δικαιώνεται πανυγηρικά αλλά και πάλι διστάζει να βγει μπροστά μην την κατηγορήσουν “οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις” για ανευθυνότητα, λαϊκισμό, πατριδοκαπηλεία και τα συναφή. Πού ήταν όλοι αυτοί (Δημαράδες, Κοτζιάδες, Κουβέληδες) τόσον καιρό. Τώρα που χρεοκόπησε η αρρωστημένη σοσιαλιστική ιδεολογία τους συμπεριφέρονται σαν τα μπακακάκια. .. όταν στερεέυει το νερό από τη μια γούρνα πηδάνε στη άλλη…!

    • αλλενάκι είπε:

      Τι πάει να πει που ήταν…
      Δεν έφυγαν και ποτέ…
      Παρακολουθήματα του πασοκ ήταν, είναι και θα είναι…

      Κάτι ναζάκια κάνουν μόνο πότε πότε, όταν δεν τους παίζουν…

  20. ο Μήτσος είπε:

    Από τα καλύτερα άτομα! Αν ήταν κότα, θα μπορούσε χαλαρά να είναι Ευροβουλευτής του πασόκ σήμερα, αλλά τους τα έχωσε!Καλή επιτυχία.

  21. Ναυσικά... είπε:

    ” ετοιμάζεται νέα κίνηση με τη δημιουργία πολιτικού ομίλου που θα κινείται στον ιδεολογικό χώρο του σοσιαλισμού και θα συγκροτείται από προσωπικότητες που προέρχονται από την αριστερά και το ΠΑΣΟΚ”
    ΕΛΕΟΣ! Έχουν λυσάξει και λένε ότι να’ ναι. Σου λέει αντιμνημόνειο αυτοί και μεις το ίδιο. Πατριώτες αυτοί και μεις το ίδιο. Αλλά! εμείς είμαστε οι λίγο πιο λαικοί, οι λίγο πιο προοδευτικοί, οι λίγο “πιο δικοί σας”. Θυμίζει εκείνο το παιχνίδι που παίζαμε παιδιά με το σχοινί, που το τραβούσαν δυο ομάδες και όποιου η μύτη του παπουτσιού πατούσε τη γραμμή στο χώμα, έχανε και η ομάδα του. Δεν ντρέπονται καθόλου και σε τέτοιες στιγμές που ζούμε τολμούν να λένε τέτοιες αρλούμπες. Δηλαδή εγώ φταίω που μου ‘χεται αυτόματα ο συνειρμός; “στις εξωτερικές δυνάμεις και στο εγχώριο κατεστημένο που προσπαθούν να πριονίσουν τον κ. Αντ. Σαμαρά”.

    • αλλενάκι είπε:

      Έτσι ακριβώς, έλεος με τα πνευματικά ανεμοδούρια.
      Το άρθρο από το βήμα είναι δηλητηριώδες μεν, ευστοχότατο δε.
      Αλλά πρέπει να διαβαστεί από αυτόν που πρέπει να το διαβάσει, χωρίς φιλικές “παρωπίδες”, και ας τον στενοχωρήσει.

      Τα λέμε εδώ μέσα και τα ξαναλέμε…

  22. Νίκος είπε:

    Εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο για μας τους “απ’ έξω”.

    Μία παρατήρηση μόνο:

    Η “συναντήληψη διαζυγίου συμφερόντων-πολιτικής” είναι ΧΙΜΑΙΡΑ, με όλο το σεβασμό στον Κο. Κοτζια, 2 βιβλία του οποίου έχω μελετήσει. Γι’ αυτό και στις “ώριμες” Δυτικές δημοκρατίες τα δύο αυτά εξισορροπούνται με θεσμικούς μηχανισμούς που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

  23. Ἂν βρεῖ μερικοὺς σὰν κι αὐτὸν ὁ Κοτζιᾶς (πανδύσκολο), τότε χαίρομαι γιὰ τὸ νέο ἐγχείρημα. Μοιάζει νὰ εἶναι ἡ “ἀνάποδη” (δηλαδὴ ἡ σωστὴ) ἐκδοχὴ τῆς ΔΗΜ.ΑΡ..

    Ἀλλὰ πολὺς κατακερματισμὸς ἀντιμνημονιακῶν καὶ πατριωτικῶν δυνάμεων βρὲ παιδί μου. Αὐτὸς ὁ πατριωτικὸς χῶρος ἔχει γίνει… lounge

  24. Nebula είπε:

    Οχι άλλο κάρβουνο..!!

  25. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ είπε:

    Σωπα ρε!
    Ξυπνησαν και οι διανοουμενοι !!
    Παλια ξυπνουσαν νωριτερα.
    Αργησαν και καποιοι δεν εχουν να φανε.
    Δεν μαζευουν κανενα φραγκο καλυτερα, για τους πεινασμενους που κυκλοφορουν διπλα τους και δεν εχουνε και τα ‘Απαντα’ του Ριτσου να παρηγορηθουνε….

http://www.antinews.gr/2011/04/17/97189/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου