Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον εαυτό του | ANTINEWS

Το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον εαυτό του | ANTINEWS
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον εαυτό του

Share

Αντιμέτωπο με τον εαυτό του, την ιστορία του, την ιδεολογία του και τα ίδια του τα στελέχη έρχεται το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Hδη, οι κορυφαίοι συνδικαλιστές του Κινήματος απειλούν με εμφύλιο και πιέζουν τις προσβάσεις τους στην Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική Ομάδα. Αποτέλεσμα είναι όσοι προέρχονται από συνδικάτα ή στηρίζουν την εκλογή τους σε ψήφους συνδικαλιστών να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Κλίμα σύγκρουσης
Το θέμα απασχόλησε ειδική σύσκεψη των συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «μας παίρνει». Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είχαν μπροστά τους, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι απαξιωμένες και η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη με προνόμια του παρελθόντος.

Ακόμη και οι κακά αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη «ζήλια» ή την «εκδικητικότητα» άλλων λιγότερο προνομιούχων κοινωνικών ομάδων. Αμέσως, όμως, εντόπισαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αυτοματισμού. Που θέλει κοινωνικές ομάδες να συγκρούονται μεταξύ τους δημιουργώντας συνθήκες γενικευμένης αναστάτωσης. «Εδώ δεν μας παίρνει» επισημάνθηκε στη σύσκεψη που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση θέλει συμμαχίες, θέλει στηρίγματα, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιδιώκει τον διχασμό της κοινωνίας. Γνωρίζει, άλλωστε, πως τα ισχυρά συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα κρατούν στα χέρια τους άσους όπως οι διακόπτες της ΔΕΗ και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Τον χειρισμό των πράσινων συνδικαλιστών έχουν αναλάβει έμπειρα στελέχη, καθώς όσοι έχουν αναδειχθεί την τελευταία πενταετία, μέσα από το σύστημα Παπανδρέου, δεν έχουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας μαζί τους.

Οι «ειρηνοποιοί»
Κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι πρώην πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο Χρ. Πρωτόπαπας είναι πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Κουτσούκος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη μάχη βρίσκονται και στελέχη που διαθέτουν κύρος και προσβάσεις στους χώρους των εργαζομένων, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Α. Διαμαντοπούλου.

Εντός του σχεδιασμού της προσέγγισης των πράσινων εργαζομένων που χάνουν από τις μεταρρυθμίσεις έχουν ριχθεί και τα στελέχη που απολαμβάνουν υψηλής δημοφιλίας στους κόλπους του Κινήματος, όπως ο Α. Λοβέρδος και η Φ. Γεννηματά. Το επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλία διαλόγου θα αναλάβει και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, καθώς πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί με το κύρος του να μετριάσει τις αντιδράσεις τους.

Ο Ν. Φωτόπουλος
Ρυθμίζει τον διακόπτη των κινητοποιήσεων

Ο Ν. Φωτόπουλος της ΔΕΗ είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Η επιχείρηση στην οποία είναι πρόεδρος των εργαζομένων θεωρείται ιερή αγελάδα για το Δημόσιο, ενώ οι εκρηκτικές του δηλώσεις δείχνουν ότι η σύγκρουσή του με την κυβέρνηση θα είναι σφοδρή. Η ΓΕΝΟΠ, πέραν της δυνατότητας που έχει να γυρίζει τον διακόπτη, διαθέτει και αυξημένες δυνατότητες κινητοποιήσεων, καθώς ο κύριος όγκος των εργαζομένων στην επιχείρηση βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο και την Κοζάνη.

ΓΣΕΕ
Η συνδικαλιστική οργάνωση, που πλαγιοκοπήθηκε από το ΠΑΜΕ, έχει δει την επιρροή της να μειώνεται, αλλά παραμένει σημείο αναφοράς. Το σίγουρο είναι πως ο Γ. Παναγόπουλος θα ανοίξει ομπρέλα προστασίας σε όποια ομοσπονδία του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεχθεί επίθεση. Από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ μέχρι και τον ΟΤΕ, ο οποίος έχει πλέον περάσει στα χέρια των Γερμανών, που σύντομα θα κληθούν να αγοράσουν και άλλο ποσοστό από το Δημόσιο.

ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρος έχει από καιρό διασφαλίσει την ανεξαρτησία του έναντι της Ιπποκράτους. Αν και η σχέση του με τον Γ. Ραγκούση είναι καλή και ο ίδιος επιθυμεί μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, έχει ξεκαθαρίσει πως θα υπερασπιστεί τα δημόσια αγαθά. Αυτό σημαίνει πως όποια κίνηση θίξει τους ευαίσθητους κλάδους της υγείας και της παιδείας θα βρει απέναντί της και τις ισχυρές ομοσπονδίες, αλλά και τη συνομοσπονδία. Την απόλυτη κάλυψη της ΑΔΕΔΥ διαθέτουν και οι εφοριακοί, που κρατούν στα χέρια του το 50% της επιτυχίας του προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Την κυβέρνηση απασχολεί και η διάταξη δυνάμεων στα συνδικάτα των μεταφορών. Εκεί ξεχωρίζουν οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, που μπορούν να προκαλέσουν χάος όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και στην «επικοινωνία» μεταξύ των μεγάλων πόλεων της χώρας. Στον ίδιο χορό, ρόλο έχουν και οι αγρότες, αν και η κυβέρνηση έχει αποφύγει τα μπλόκα μέχρι στιγμής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

14 σχόλια στο Το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον εαυτό του

  1. aris. A είπε:

    Αυτός ο Παναγόπουλος που έχει εξαφανισθεί;;

  2. ΣΠΥΡΟΣ είπε:

    ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ=ΓΕΝΟΠ,ΔΕΗ=ΠΑΣΟΚ=ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ…..

    • rizospastikos είπε:

      Ο Φωτοπουλος υπαρχει επειδη οι “γαλαζιοι” ειναι (ως συνηθως) διασπασμενοι.
      Καθε πικραμενος ΔΑΚιτης εχει και τη δικη του ομοσπονδια.
      Τελος, να σας δω λεβεντες μου που χαιρεστε για το ξεπουλημα της ΔΕΗ επειδη ταχα θα “γλυτωσετε” απο τη ΓΕΝΟΠ, να πληρωνετε το ρευμα 120% πανω και να σκουζετε για το κακο μνημονιο.

      Αληθεια ξερει κανεις τη θεση της ΝΔ για το τι ποσοστο θα πρεπει να κατεχει το Δημοσιο σε επιχειρησεις Κοινης Ωφελειας (ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ Συγκοινωνιες)??

      • Αλέξης είπε:

        0%
        Παντως στις Τηλεπικοινωνίες η απελευθερωση των υπηρεσιων λειτουργησε μια χαρά. Αντί να εξαρτώμαστε από τον ΟΤΕ και τα λαμόγια του μπορούμε να επιλέξουμε πάροχο ελεύθερα και οικονομικότερα. Ο ΟΤΕ παραμένει ο ακριβότερος και αναχρονιστικότερος στις υπηρεσίες του.
        Το θέμα είναι πως όπου μπαίνει το κράτος φέρνει μαζί του διαφθορά, σπατάλη κι αναποτελεσματικότητα. Το κράτος πρέπει να είναι απλά ρυθμιστής κι όταν δεν παίζει σωστά αυτό το ρόλο του η οικονομία υποφέρει.

  3. kiki είπε:

    Δεν εχει εξαφανιστει, στην Πατησιων ειναι και δεχεται επισκεψεις συνδικαλιστων που τον επιβραβευουν για το εργο που παραγει για την υπερασπιση των εργαζομενων.
    Και επειδη ειχε υπερβαση εξοδων εφαγε και τον ενοχλητικο Ρωμανια, και αλλους ενοχλητικους επιστημονες εργατολογους, και τωρα κανει οικονομιες, στους αλλους, αλλα και στον εαυτο του, πιστευω.
    Μες την μαυρη φτωχια ειναι ο ανθρωπος ,οπως και ολοι οι κρατικοδιαιτοι συνδικαλιστες μας, της ΓΣΕΕ.
    αφου να σκεφτεις επισκεπτεται συχνα και πυκνα τον Δασκαλοπουλο που παρ ολο που δεν εχει την ΔΕΛΤΑ, ολο και καποιο γιουρτι του περισευει ,τετοια ανεχεια.

  4. kiki είπε:

    Καλα τωρα διαβασα οτι ο ΠΑΠ, εκτος που εφυγε με το προεδρικο αεροπλανο, πηρε και τον γιοκα του μαζι για ψωνια.
    Μας κοστισε λεει 150.000 ευρω το ταξιδακι.

    • Πιθανότατα πήρε το γιόκα του μαζί προκειμένου να δει αν αρέσει στο μικρό η ζωή στην Αμερική, όπου του έχουν τάξει θέση υπαλλήλου οι πάτρωνές του όταν ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας.

  5. pizza είπε:

    Οι συνδικαλιστες ειναι ενα μερος του πελατιακου συστηματος που εχει φερει την χωρα σε τετοια χαλια. Οπως ο ηλιος του ΠΑΣΟΚ αρχησε να δυη, τοσο και αυτοι. Ο κοσμος εχει καταλαβει τα παιχνιδια των κομματων και των μπραβων που τους ακολουθουν

  6. Ο Θείος είπε:

    Μάλλον και αυτός όπως ο άλλος, “θέλει το Γερμανό” του.

  7. κωστας είπε:

    Πολύ γουστάρω, να βγάζουν τα μάτια μεταξύ τους τα ΠΑΣΟκια τόσα χρόνια και για κανένα λόγω σκαρφάλοναν στα κεραμύδια. Θα τους δώ τώρα στην εξέλιξη τους. Είναι να γελάει κανείς ….. Σκίστους ΓΑΠ,,,, μπράβο σου!!!!!!!!!

  8. ΠαναγιώτηςΖΜεσ είπε:

    Οι συγκεκριμένοι και άλλοι πολλοί όσο και αν φωνάξουν στο τέλος πάλι ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν και με τα 2 χέρια πιθανόν. Οπότε όλα αυτά οι διαφωνίες, οι φωνές, οι διαμαρτυρίες είναι για το θεαθήναι. Απλά προσπαθούν να κρατήσουν τις ενδοσυνδικαλιστικές και ενδοπαραταξιακές τους ισορροπίες. Προσπαθούν λοιπόν απλά να επανεκλεγούν γιατί είναι γνωστά τα προνόμια των συνδικαλιστών ειδικά στις ΔΕΚΟ.

  9. Zafeiriou είπε:

    Το τι χρειάζεται αυτή ή χώρα για να σωθεί είναι γνωστό…….

  10. Ναυσικά... είπε:

    Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελες, λέει ο σοφός λαός…

  11. Στέργιος είπε:

    Ε, εντάξει. Θα τους τάξουν βουλευτιλίκια, ευρωβουλευτιλίκια, γενικές γραμματείες, διευθύνσεις ΥΠΕ, και όλοι οι μαχητικοί συνδικαλιστές τού ΠΑΣΟΚ θα το κάνουν για ακόμη μια φορά τουμπεκί ψιλοκομμένο, όπως επί Σημίτη.

http://www.antinews.gr/2011/04/17/97181/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου