Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

E.Bενιζέλος για S-300ΡMU1: "Στη στέππα για εκπαίδευση; Ε, όχι"!

Με μία κίνηση που σηκώνει πολύ … κουβέντα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής μέσω της παρουσίασης της Δομής Δυνάμεων να εγκρίνει και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους περίπου 13,5 δις. (τα γνωστά 29 προγράμματα).
Από όλες τους τις προσεγγίσεις του υπουργού, ξεχωρίζει αυτή για τους.....
S-300PMU1, όταν ερωτήθηκε από τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Π.Καμμένο αν τους S-300 τους περιλαμβάνει στη Νέα Δημή «Ξαπλωτούς ή όρθιους» και απάντησε «Όπως είναι τώρα». «Δηλαδή "ξαπλωτούς"» του παρατήρησε ο βουλευτής της Ν.Δ., αφού ως γνωστόν δεν έχει γίνει δοκιμή επιχειρησιακής αποδοχής και το σύστημα χρειάζεται επειγόντως συντήρηση και επιθεώρηση των βλημάτων για να μπορέσει να καταστεί πάλι επιχειρησιακό.

Το ΓΕΕΘΑ προβάλει … αδυναμία του Πεδίου Βολής Κρήτης λόγω διαφορετικών παραμέτρων. Δηλαδή μεγαλύτερος χρόνος ενεργοποίησης χρόνου αυτοκαταστροφής του βλήματος από αυτούς που ισχύουν στο ΝΑΤΟ για τις δοκιμές (σ.σ. όσο και αν ακούγεται τρελό αυτός είναι ο λόγος που προβάλλεται ως αιτία μη ενεργοποίησης των S-300).

Οι Ρώσοι απορρίπτουν την αιτιολογία, κάποια στιγμή τέθηκε θέμα να πάει μελληνική ομάδα να εκπαιδευτεί στην Ρωσία και να γίνει εκεί η δοκιμή και σήμερ αο υπουργός φέρεται αν απάντησε σε αυτό το ενδεχόμενο: «Και τι να κάνω, να τους στείλω στη στέππα να εκπαιδευτούν;»

Κατόπιν αυτού, καλύτερα ας μην περιμένει κανένας ότι οι S-300PMU1 το πλέον εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που υπηρετεί σε χώρα του ΝΑΤΟ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, θα καταστεί επιχειρησιακό. Λεπτομέρεια: Το κόστος επιθεώρησης από την Ρωσία έχει συμπιεστεί σε κάτω από 800.000 ευρώ!

Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι η προσπάθεια του υπουργού να υπάρξει διακομματική «δια της πλαγίας» έγκριση του νέου εξοπλιστικού, δεν πέρασε. Η νέα Δομή Δυνάμεων θα εγκριθεί πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οι νέες οροφές σε προσωπικό και μέσα σχετίζονται άμεσα με την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η προσπάθεια εκλογίκευσης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής, με στόχο τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους, χωρίς να παραβλάπτεται σε τίποτε η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ.»

Με 0,3% του ΑΕΠ εξοπλιστικές δαπάνες; Πως θα γίνει αυτό δεν το είπε. Ίσως με ψυχοτρονικά όπλα! Άλλωστε δεν τον αφορά γιατί πιθανότατα δεν θα είναι υπουργός Άμυνας, όταν θα χρειαστεί να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των Ε.Δ.

Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, «που ήδη έχουν περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το 2009», ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών της επόμενης 15ετίας έχει ως οροφή τα 14,5 δις ευρώ έτσι ώστε, σε ετήσια βάση, η σχετική δαπάνη να μην υπερβαίνει το … 0,3% του ΑΕΠ! Επιπέδου Βελγίου, δηλαδή…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου