Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

kathimerini.gr | Ισκαντάρ: Η νέα Σιγκαπούρη

kathimerini.gr | Ισκαντάρ: Η νέα Σιγκαπούρη
Ισκαντάρ: Η νέα Σιγκαπούρη
Με αργά αλλά σταθερά βήματα, η Μαλαισία κατασκευάζει το νέο της οικονομικό κέντρο.


Οπως ένα γιγάντιο εργοτάξιο από τα δημοφιλή παιδικά τουβλάκια Lego, η Μαλαισία συναρμολογεί τη νέα της επενδυτική ζώνη, που μόλις ολοκληρωθεί θα γίνει μία νέα μητρόπολη τρεις φορές μεγαλύτερη από τη γειτονική της Σιγκαπούρη.

Εκταση εμβαδού 2.217 τετρ. χλμ, που καταλαμβάνεται σήμερα φυτείες καουτσούκ και φοινικόδενδρων στην πολιτεία της Τζοχόρ στα νότια της χώρας, θα φιλοξενήσει οσονούπω διεθνή σχολεία, πάρκα ψυχαγωγίας, πολυτελείς κατοικίες και οικονομική ζώνη. Ενα από τα πρώτα έργα είναι πάρκο των τούβλων Lego, το οποίο όταν ανοίξει τις πόρτες του του χρόνου, θα προσφέρει 40 διαδραστικά παιχνίδια, καθώς και 15.000 ομοιώματα διάσημων κτιρίων από όλο τον κόσμο, κατασκευασμένα βέβαια με Lego. Αυτό θα είναι ένα από τα τρία λούνα παρκ, που έχουν προγραμματισθεί για την Ισκαντάρ Μαλαισίας, που πήρε το όνομά της από τον αποθανόντα σουλτάνο του Τζοχόρ.

Η ζώνη της Ισκαντάρ, τα έργα κατασκευής της οποίας εγκαινιάσθηκαν το 2006, είναι ένας από τους πέντε «διαδρόμους οικονομικής ανάπτυξης» της Μαλαισίας, φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της χώρας στο κλαμπ των αναπτυγμένων κρατών μέχρι το 2020. «Αυτή τη στιγμή, η βιομηχανία συνεισφέρει κατά 70% στο ΑΕΠ της περιοχής. Ελπίζουμε ότι το 2025, ο σημαντικότερος τομέας θα είναι εκείνος των υπηρεσιών», λέει ο Ισμαήλ Ιμπραήμ, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης εκμετάλλευσης της ζώνης Ισκαντάρ.

Η περιοχή ευελπιστεί να ανταγωνισθεί τη γειτονική της Σιγκαπούρη, προσελκύοντας επιχειρήσεις και ιδιώτες, χάρη στις σημαντικές φοροαπαλλαγές που προσφέρει. Η ζώνη της Ισκαντάρ έχει ήδη εξασφαλίσει 23 δισ. δολάρια σε επενδύσεις, με ποσοστό 39% του ποσού αυτού να έχει ήδη επενδυθεί και το υπόλοιπο να περιλαμβάνεται σε συμβατικές δεσμεύσεις.

Την ίδια στιγμή, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μαλαισίας και Σιγκαπούρης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις φιλοδοξίες της Ισκαντάρ, καθώς το εύπορο γειτονικό νησιωτικό έθνος αναμένεται να καταστεί ο σημαντικότερος επενδυτής στη ζώνη.

Η Σιγκαπούρη αποσχίσθηκε από την Ομοσπονδία της Μαλαισίας το 1965, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν αντιμετωπίσει έκτοτε πολλαπλά προβλήματα. Πέρσι, όμως, οι δύο χώρες υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες, που ανοίγουν τώρα το δρόμο για κοινές επενδύσεις.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου