Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ανεξάρτητη Αρχή βάζει τέλος στη σπατάλη χρήματος από κόμματα και πολιτικούς

Ανεξάρτητη Αρχή, που θα εκλέγεται με πλειοψηφία 3/5 της Βουλής συστήνεται με σκοπό τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Νομοθετικό πλαίσιο 70 ρυθμίσεων του υπουργού Εσωτερικών, Χ. Καστανίδη, στοχεύει σε αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σύστημα.





Η ανεξάρτητη Αρχή θα έχει τη δυνατότητα, μεταξύ των άλλων, να κάνει "φύλλο και φτερό" τα βιβλία των πολιτικών κομμάτων, να ανοίγει και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς κομμάτων και φυσικών προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υπόνοιες για παράνομες χρηματοδοτήσεις, να ξεσκονίζει τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, να αποτιμά ακόμη και το κόστος των προεκλογικών συγκεντρώσεων και των διαφημιστικών σποτ και να ανακαλύπτει τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων μέσα από τον αναδρομικό επανέλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες".


Τα 70 σημεία - κλειδιά της νομοθετικής ρύθμισης


Μεταξύ των 70 αλλαγών, περιλαμβάνονται, κατ΄ αρχάς, η μείωση του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων (τακτική, εκλογική και για χρηματοδότηση για επιμορφωτικού λόγους) κατά 20% ή 25%, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβουν οι εκπρόσωποι της Διακομματικής Επιτροπής.


Ακόμη, τα πολιτικά κόμματα θα υποχρεούνται ταυτόχρονα να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, να γνωστοποιούν όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους, να αναρτούν σε ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων τους χρηματοδότες τους, να διακινούν όλα τα ποσά τους μέσω ειδικού τραπεζικού λογαριασμού και να αντικαταστήσουν τα "περιβόητα κουπόνια" με αποδείξεις θεωρημένες από τις κατά τόπους ΔΟΥ.


Η κρατική χρηματοδότηση, από την άλλη πλευρά, δεν θα μειωθεί μόνον, αλλά θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ποσών που δικαιούνται από το κράτος κάθε κόμμα.


Έτσι, η χρηματοδότηση των κομμάτων δεν θα εξαρτάται μόνον από τα ποσοστά που έλαβαν στις (τελευταίες) εκλογές, αλλά και από τα ίδια έσοδα τα οποία διασφαλίζουν. Δηλαδή, τα κόμματα που έχουν αυξημένα έσοδα από τα μέλη και τους οπαδούς τους, που σημαίνει ότι έχουν αυξημένη πρόσβαση στην κοινωνία, θα λαμβάνουν υψηλότερη χρηματοδότηση.


Με τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται και "μηχανισμός οικονομικής εξυγίανσης" των κομμάτων, τα οποία, με εξαίρεση το ΛΑΟΣ, έχουν υποθηκεύσει για δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες την κρατική επιχορήγηση ως το 2019.


"Μαχαίρι" στις προεκλογικές δαπάνες


Ως πρώτο μέτρο είναι η απαγόρευση της μετακίνησης των ετεροδημοτών.


Δεύτερον, θα γίνεται αποτίμηση του κόστους των κεντρικών συγκεντρώσεων των κομμάτων - μικροφωνικές εγκαταστάσεις, μετακινήσεις κ.λ.π


Τρίτον, το κράτος θα πάψει να εξοφλεί - έστω και έμμεσα - προς τα ιδιωτικά κανάλια τον "δωρεάν" χρόνο που διαθέτουν για την προβολή των πολιτικών κομμάτων.


Τέταρτον, θα υπάρξει κατάργηση των γιγαντοαφισσών και δραστικός περιορισμός των τηλεοπτικών σποτ.


Πέμπτον, θα μειωθεί σημαντικά το όριο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων και των πολιτικών κομμάτων.


Επισφράγισμα αυτών των μέτρων θα είναι η υποχρέωση που θα έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι να αναρτούν στο Διαδίκτυο τα έσοδα και τις δαπάνες τους κατά την προεκλογική περίοδο, που θα ελέγχονται από την ανεξάρτητη Αρχή για το πολιτικό χρήμα.


Τυχόν παραβάσεις θα έχουν ως συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.


Το "πόθεν έσχες" των βουλευτών


Από την ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία θα υπαχθεί ουσιαστικά και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που θα αλλάξει σύνθεση, έτσι ώστε να μην έχουν την πλειοψηφία οι βουλευτές, θα πραγματοποιείται και ο έλεγχος του "πόθεν έσχες" των βουλευτών.


Ο έλεγχος θα έχει αναδρομική ισχύ, μια αναδρομική ισχύ που θα επεκτείνεται ακόμη και στα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών προσώπων, με στόχο να εντοπίζονται οι πηγές πλουτισμού.


Τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία θα εντοπίζονται παράνομες πηγές πλουτισμού, θα εκπίπτουν από τα αξιώματά τους, ενώ θα χάνουν ακόμη και τα περιουσιακά τους στοιχεία.


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου