Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η GOLDMAN SACSH ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Τον τελευταίο καιρό κάθε μέρα ακούμε από τα κανάλια, και διαβαθμίζουμε στις εφημερίδες πως πρέπει να πάρουμε το Α ή Β μετρό και τότε θα πείσουμε τις αγορές. Άλλα η θέση αυτή ότι από εμάς και μόνο εξαρτάται η στάσις τους έχει μια προϋπόθεση. Ότι αυτές αδέκαστα και με ψύχραιμο μάτι ανεπηρέαστες κρίνουν τα πράματα. Έτσι κατ αρχήν πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα κατά πόσο οι αγορές αποφασίζουν ελεύθερα ή είναι καθοδηγούμενες.
Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό αλλά ουσιαστικό γιατί αν όλοι αυτοί οι κεφαλαιούχοι (Τράπεζες, ιδιώτες, ασφαλιστικά Ταμεία), ψάχνουν να τοποθετήσουν κάπου τα χρήματα τους εναγωνίως διότι ένα ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο το ροκανίζει ο πληθωρισμός. Και εδώ αρχίζει ο ρόλος των συμβούλων και επενδυτικών οίκων, που τελικά συγκεντρώνουν και διαχειρίζονται υπό τη μορφή υποδείξεων και συμβούλων ή και μονοί τους τεράστια κεφάλαια, τα οποία τελικά δεν τα διαχειρίζονται μόνο προς όφελος των πελατών τους, άλλα και εις βάρος τους αν οι ίδιοι έχουν κέρδος. Καιν όχι βέβαια κατά τη δική μου ασήμαντη άποψη ,άλλα του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί που στο βιβλίο του ¨ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ¨ ζητάει την αναβίωση της καταργηθείσης κρατικής εποπτείας .
(Σ 461 ). Και όχι μόνο αυτό αλλά αναγνωρίζοντας ότι το μέγεθός των είναι τεράστιο και σε περίπτωση περίπτωση χρεοκοπίας των θα προκαλούσαν ένα τεράστιο οικονομικό τσουνάμι. Αυτό το τελευταίο είναι που ανάγκασε την Αμερικάνικη κυβέρνηση να τις στηρίξει με εκατοντάδες δις δολ. Πράμα που δεν έκανε με 1400 άλλες μικρότερες αφήνοντας τες να χρεοκοπήσουν. Τα τεράστια αυτά οικονομικά τέρατα τα ονομάζει ΠΜΓΝΧ (πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν), και ζητά τη διάσπαση τους σε άλλες μικρότερες.
Ειδική μνεία κάνει για την Golgman Sachs λόγω του μεγέθους της όσο και γιατί ότι έχει πρόσβαση σε δανεισμό ύστατης ανάγκης από Ομοσπονδιακή Τράπεζα, και ζητά τη διάσπασή της σε τουλάχιστον δέκα κομμάτια. Το ίδιο ζητα και για τις Bank of America , UBS, Wells Fargo, ING, Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας, Dexia, Paribas, JPMorgan και άλλες. (Σ 398 ). Άρα όταν κάθε μια από αυτές
μπορούν να προκαλέσουν μία παγκόσμια κατάρρευση της οικονομίας καταλαβαίνετε ότι πόσο μπορούν να καταδυναστεύσουν εκβιάσουν και ίσως τιμωρήσουν μία μικρή χώρα που είχε την ατυχία να ζητήσει αρχικά τη συνεργασία τους και τις συμβουλές τους, και μετά διέκοψε τον αρραβώνα.
Την τι συνέβη περιγράφει στο βιβλίο του ΅ Η ΤΡΑΠΕΖΑ Πως Η GOLDMAN SACSH ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ¨ ο Γάλλος δημοσιογράφος MARC ROCHE. Στις σελίδες 22 έως 30 πως μια Ελληνικής καταγωγής υπάλληλος της G-S (το ονομά της αναφέρεται στη σ 24) κάνει τα προξενιά με την κυβέρνηση Σιμίτη , και η συνεργασία συνεχίζεται και με τη κυβέρνηση Καραμανλή.
Το 2009 ο Γκαρι Κον νούμερο συνοδευόμενος με επενδύτες. Δεν τα βρίσκουν με τον Παπανδρέου και απο τότε αρχίζει η υποβάθμιση της Ελλάδος. Με ταυτόχρονη δια του τύπου προπαγάνδα.(Στους Finantial Times στις 15 Φεβρ. 2010 ο Οτμαρ Ισινκγ πρώην μέλος του διευθυντηρίου της Bundesbank επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γράφει ένα βιτριολικό κείμενο κατά της Ελληνικής διάσωσης , παραλείπει να μας πει ότι είναι διεθνής σύμβουλος της G-S .
Το όλο χρονικό περιγράφεται στο εμπεριστατωμένο βιβλίο του Πάνου Παναγιώτου
¨Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΅ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ . Θα μου επιτρέψει ελπίζω να αντιγράψω από τον ιστότοπό του
το χρονικό της κρίσης που θεμελιώνει την επίθεση που δεχτήκαμε. Αυτό δεν αναιρεί ούτε δίνει άλλοθι στις τωρινές ή προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι η αδύνατη οικονομική θέση μας έδωσε την ευκαιρία .

Παραθέτω το κείμενο του Πάνου Παναγιώτου

Στα μέσα του Οκτωβρίου του 2009 η Goldman πρότεινε στην Ελλάδα τη χρήση ενός νέου χρηματιστηριακού προϊόντος το οποίο θα διευκόλυνε, σε σημαντικό βαθμό, την κάλυψη των τεράστιων δανειακών της αναγκών για το υπόλοιπο του 2009 και για το 2010, δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό έληγαν παλαιότερα ομόλογα πολύ μεγάλης αξίας. Ωστόσο η πρόταση Goldman δε βρήκε θερμή ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά (πληροφορίες από αξιόπιστη ελληνική πηγή). Λίγες ημέρες αργότερα η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Α- από Α, σπρώχνοντας την στα όρια της εξόδου της από την ‘Α εθνική’ κατηγορία πιστοληπτικής βαθμολογίας. Παράλληλα, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφηκαν μαζικές πωλήσεις της μετοχής της ΕΤΕ οι οποίες μεταφέρθηκαν και στο ΧΑ, οδηγώντας το σε σημαντική πτώση ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές των ελληνικών CDS, μειώθηκαν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και αυξήθηκε το επιτόκιο και κατά συνέπεια το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.
Στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου μία αποστολή της Goldman έφτασε στην Αθήνα με σκοπό να μεταπείσει την ελληνική πλευρά και να κλείσει τη νέα συμφωνία χρηματιστηριακού δανεισμού, στην οποία περιλαμβάνονταν πρόταση για λήψη κεφαλαίων από την Τράπεζα της Κίνας με αντάλλαγμα μερίδιο στην ΕΤΕ αλλά και τον ΟΣΕ (πληροφορίες από Financial Times και Der Spiegel και από αξιόπιστες πηγές σε Ελλάδα και εξωτερικό). Όσο οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη η τιμή της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη άρχισε να αυξάνεται προκαλώντας άνοδο και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα σταμάτησε και η πίεση στην αγορά ομολόγων και CDS. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει την πρόταση Goldman οριστικά.

Χρηματιστηριακός / χρηματοπιστωτικός πόλεμος εναντίον της Ελλάδας

Την επομένη, σχεδόν, της απόρριψης της συμφωνίας καταγράφηκαν αθρόες πωλήσεις μετοχών της ΕΤΕ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και μετοχών της ALPHA, της Eurobank και τελικά συνολικά του τραπεζικού κλάδου του ΧΑ, ενώ οι τιμές των CDS απογειώθηκαν, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων βούλιαξαν και τα επιτόκια δανεισμού πήραν την ανιούσα οδηγώντας την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Στις 12 Δεκεμβρίου η Fitch προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας βαθμολογώντας την με BBB+ και οδηγώντας την έτσι εκτός Α εθνικής κατηγορίας στην αγορά ομολόγων, ενώ το χτύπημα έγινε ακόμη πιο σημαντικό καθώς η Fitch δήλωσε πως επόμενες υποβαθμίσεις ήταν πιθανές. Στο χορό των υποβαθμίσεων μπήκαν οι άλλοι δύο γίγαντες πιστοληπτικής αξιολόγησης, S&P και Moody’s, υποβαθμίζοντας την Ελλάδα μέσα στο Δεκέμβριο και προκαλώντας έτσι ένα γενικό ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων της και πυροδοτώντας την απογείωση του κόστους δανεισμού της.

Ακολούθησε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 2010, σε BBB- από τη Fitch, η οποία σήμανε και τυπικά τη χρηματοπιστωτική πτώχευση της χώρας προκαλώντας ένα νέο, βάναυσο, γύρο πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων από επενδυτικά ταμεία σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την κλιμάκωση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού εις βάρος της.

Neuberger Berman – Goldman - XA – αγορά CDS – αγορά ομολόγων

Μία από τις πρώτες εταιρίες που ξεπούλησαν την ΕΤΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 ήταν Neuberger Berman, (συμφερόντων Rothschild), η οποία πούλησε 1,7 εκ μετοχές από τον Οκτώβριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους.
Στο ίδιο διάστημα του 2009 αλλά και κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2010, η Goldman, επένδυε στο ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας τόσο μέσω της αγοράς ομολόγων όσο και μέσω της αγοράς CDS (πληροφορίες από διεθνή και γαλλικό τύπο και από συνέντευξη γάλλου τραπεζίτη στον κλάδο επενδύσεων).

Σύμφωνα με στοιχεία για την αγορά CDS σε πολλές περιπτώσεις το 75% του όγκου συναλλαγών σε αυτά, στο κρίσιμο διάστημα Οκτωβρίου 2009 – Απριλίου 2010, γινόταν μέσω 6 μεγάλων παικτών με τον μεγαλύτερο αυτών να είναι η Goldman Sacks.
Οι 2 μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτές στο ΧΑ – οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης – Goldman

η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας . Ο ΓΑΠ άρχισε να μιλάει για κερδοσκόπους , να ζητάει μπιστόλια οπλισμένα και από τους Ευρωπαίους να πολεμήσουν τον εχθρό. Οι δικοί μας πάντως μπήκαν στα καταφύγια ελπίζοντας να βγουν αλώβητοι από το πόλεμο που προκάλεσε η στάση τους και οι συνθήκες που δημιούργησαν ,αρνούμενοι να πάρουν οπουδήποτε δυσάρεστο μέτρο μέχρι που τα πήραν με το μπιστόλι στον κρόταφο .
Τώρα ο δανεισμός μας κατέστει αδύνατος λόγω των υψηλών επιτοκίων , και το φιλί της ζωής μας το δίνει η ΕΕ . Είναι ουτοπία να περιμένουμε να γυρίσουμε στις αγορές ,μια και ο πόλεμος έχει κλιμακωθεί μετατρεπόμενος σε ευρωπαϊκό και τις υποβαθμίσεις των χώρων του Νότου η μια κατόπιν της άλλης, ,καθώς και Γαλλικών Τραπεζών.
Ο θείος ΣΑΜ τώρα και μετά τις δυσκολίες και αντιδράσεις στους σχεδιασμούς του ΟΒΑΜΑ ξύπνησε και άρχισε να διερευνά τα πράματα . Τι θα γίνει άγνωστο γιατί μπροστά στη δική τους η δική μας διαπλοκή είναι νηπιαγωγείο.
Αυτό τα λίγα ή πολλά και γι΄αυτό όταν ακουω για αγορές ξέρω ότι είναι όρος φερετζές που κρύβει και εξωραΐζει την πραγματικότητα

ενδιαφεροντες ιστοτοποι του Π Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου