Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

«Ναι» Παπαδήμου στο κάλεσμα Γκρούεφσκι για συνάντηση

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 18:21
Τελευταία Ενημέρωση : 15/02/2012 18:46
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή στον Πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Nikola Gruevski.
Πρόταση στον Σκοπιανό ομόλογό του να συναντηθούν στο περιθώριο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Μαρτίου κάνει ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ειδικότερα, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αναφέρει ως προς το ζήτημα της ονομασίας ότι αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». «Ως εκ τούτου», συμπληρώνει, «σας ενθαρρύνω να εργαστείτε με εποικοδομητικό τρόπο προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
«Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην περιοχή μας αναμένεται να συμβάλει στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση», προσθέτει ο Πρωθυπουργός.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε επιστολή του που διαβιβάσθηκε στον κ. Παπαδήμο στις 22 Ιανουαρίου από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Τ. Αρίφι ζητούσε να πραγματοποιηθεί συνάντηση το συντομότερο δυνατό , θεωρώντας πως «θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο και θετικό μήνυμα στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Σας ευχαριστώ για την από 22.01.2012 επιστολή σας την οποία μου διεβίβασε η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Arifi κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.
Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευση της Ελλάδας υπέρ της συνέχισης και της ενίσχυσης της μακροχρόνιας πολιτικής της για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Προς αυτόν το σκοπό, και στο πλαίσιο της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα εργαζόταν ανέκαθεν ενεργά και με συνέπεια υπέρ της προώθησης των καλών σχέσεων με όλους τους γείτονές της και μεταξύ αυτών. Η αρχή αυτή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόοδο και ένα απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: την ευρωαντλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής μας. Το σκοπό αυτόν, άλλωστε, υπηρετεί ξεκάθαρα η πρωτοβουλία μας «Ατζέντα 2014», την οποία θα συνεχίσει να προωθεί ενεργά η επικείμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, στις οποίες η Ελλάδα αποδίδει μείζονα σημασία –όπως αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία μας σε διαφόρους τομείς, προεξάρχοντος του οικονομικού–, ευελπιστώ ότι θα βελτιωθούν περαιτέρω προς όφελος και των δύο λαών μας.
Ως προς το ζήτημα της ονομασίας, θέση μας είναι ότι θα πρέπει να επιλυθεί μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να εργαστείτε με εποικοδομητικό τρόπο προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Nimetz στην περιοχή μας αναμένεται να συμβάλει στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση.
Υπό το φως των ανωτέρω θα ήθελα να προτείνω να συναντηθούμε στο περιθώριο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.
Με εκτίμηση,
Λουκάς Παπαδήμος 

3 σχόλια:

 1. Περιλαμβάνεται στην αποστολή του;
  Ή μήπως τοβ έχουν στείλει και για την επίλυση του Σκοπιανού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ" ΤΑΚΤΙΚΕΣ ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ "ΘΑΨΕΙ" ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ,ΤΟΣΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ,ΟΤΙ ΤΡΕΦΟΥΝ ΜΙΣΟΣ ΑΒΥΣΑΛΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ "ΕΥΓΕΝΕΙΕΣ" ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟΝ.ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΖΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ "ΠΑΣΑ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ,ΚΑΙ "ΦΙΛΙΠΙΝΕΖΟΥ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ" ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΕΊΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ,ΠΑΓΚΑΛΟΣ ,ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΡΟΖΑΚΗΣ ΚΛΠ.ΕΙΤΕ ΔΗΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΟΠΑΙΡΝΑΝΕ .Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ :ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ,ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΦΥΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ, ΜΕΤΡΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΦΑΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΚΟΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΥΝΟΥΝ "ΠΑΤΣΙΕΣ" , ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΑΧΡΗΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ Ή ΤΗΛΕΦΩΝΩΝΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.ΑΝΤΓΟΣ Ν,.ΝΑΟΥΜΤΗΛΕΨΦΩΝΩΝΤΑΣΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο κ. Παπαδήμος ενεργεί παράνομα και έξω απο τα καθήκοντα που του ανατέθησαν απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , που είναι μόνο σχετικά με την εκτέλεση και υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης της 26-10 2011,που αποδέχθηκε ο GAP. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασχοληθεί με θέματα Εξωτερικής πολιτικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή