Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι ηγεσίες να δώσουν το καλό παράδειγμα

ΤΕΤΆΡΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2012

του Νίκου Παππά*
Στον θαλασσινό πολιτισμό που βίωσα σε όλη τη διάρκεια των 82 χρόνων μου, το πρώτο αξίωμα που ενστερνιστήκαμε ήταν αυτό του «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα». Και το υπηρετήσαμε με ήθος και ανιδιοτέλεια στα οποία μας γαλούχησαν άξιοι γονείς και ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί δάσκαλοι.
Η σημερινή κρίση της πατρίδας μας, πέρα από οικονομική, χαρακτηρίζεται και από την κοινωνική αποσύνθεση, κατάσταση που οδηγεί, αν και σφόδρα απεύχομαι, σε τραγικά αδιέξοδα και εθνική καταστροφή.
Κύριος παράγοντας στην επικίνδυνη αυτή φάση του Ελληνισμού είναι και η διαχείριση της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη ηγετών- ινδαλμάτων, που να δείχνουν στην πράξη ότι συμμερίζονται και συμμετέχουν έμπρακτα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός του οποίου ηγούνται.
Η ασυλία και η ατιμωρησία των ηγητόρων που έπραξαν ιδιοτελώς, η διατήρηση προνομίων, απολαβών και προκλητικών περιουσιών εξοργίζουν τους πολίτες που βλέπουν τις δικές τους να εξαϋλώνονται και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη προς τους ηγέτες οδηγώντας τους μαζικά, ιδίως τους νέους χωρίς μέλλον, προς την αναρχία και την αυτοδικία.
Είναι καιρός να ενστερνιστείτε κι εσείς το «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την παραίτησή του από την προεδρική αποζημίωση ας είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους σας.
Πάρτε σκληρά μέτρα και για εσάς. Εφαρμόστε άμεσα τη δυνατότητα που σας δίνει το Σύνταγμα ώστε η επόμενη Βουλή να έχει 200 μόνο βουλευτές. Μειώστε τις υπουργικές και βουλευτικές αποζημιώσεις σας στον μέσο όρο μισθοδοσίας του Δημοσίου. Καταργείστε τις βουλευτικές συντάξεις και θεωρείστε τον βουλευτικό χρόνο αντίστοιχο του επαγγέλματος ενός εκάστου βουλευτή με τις ανάλογες κρατήσεις για την επαγγελματική και μόνο σύνταξή του.
Περιορίστε τους υπουργούς σε 15. Είναι τραγικός εμπαιγμός να κόβετε τις συντάξεις των πολιτών και να διατηρείτε τέσσερις υπουργούς Εθνικής Αμυνας!
Περιορίστε τις στρατιές των αυλικών, συμβούλων και φυλάκων σας. Καταργείστε επιτέλους τους γενικούς γραμματείς, διευθυντές και διοικητές που διορίζονται στις θέσεις αυτές με μόνο κριτήριο την αποτυχία τους να εκλεγούν βουλευτές και διορίστε μόνιμους γενικούς γραμματείς με αξιοκρατικά κριτήρια και ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη.
Μόνο από αυτά τα μέτρα θα εξοικονομούσατε περισσότερα από τα 300 εκατομμύρια που ψάχνετε ευτελίζοντάς μας στην παγκόσμια κοινότητα.
Τιμωρείστε επιτέλους τους ανάμεσά σας ευρισκόμενους ιδιοτελείς εκμεταλλευτές του δημόσιου χρήματος.
Μόνον έτσι έχετε ελπίδα να καταστείτε ηγήτορες που θα εμπνέουν τον θαυμασμό και την αγάπη, κυρίως δε την εμπιστοσύνη των πολιτών που σας ακολουθούν.
Αγάθων έφη: « Ο άρχων τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει, Δεύτερον ότι κατά Νόμον άρχει, και Τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει.»

* O ναύαρχος Νίκος Παππάς Π.Ν. ε.α. είναι επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ. Το κείμενο αυτό απευθύνεται εν είδει ανοιχτής επιστολής στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στους προέδρους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και στους 300 βουλευτές.


8 σχόλια:

Ηλειος Ολυμπιος 22 Φεβρουαρίου 2012 5:54:00 μ.μ. EET
Σωθηκες τωρα αγαπητε κ Ναυαρχε.
Εδω ο κ Βενιζελος δηλωσε 3.000.000 εισοδημα για το 2011, και δεν φιλοτιμηθηκε να αποποιηθει την βουλευτικη του αποζημιωση, γραφοντας στα παλιοτερα των υποδηματων του το παραδειγμα του προεδρου.
Δεν ειναι ολοι μεγαλοψυχοι και μεγαλοι ηγετες, να χυσουν το νερο απο το κρανος τους αφου δεν φτανει για ολους...
Επειδη ακριβως ειναι αντιστροφως αναλογο το ηθικο αναστημα απο το φυσικο στην περιπτωση του υπ. Οικονομικων, και επειδη μας κυβερνουν μικροψυχοι και λαπαδες για αυτο φτασαμε ως εδω.
Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 7:03:00 μ.μ. EET
ΤΟ 1967,68-72,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Α/Τ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΣΤΗ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΜΕ ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΚ.ΟΤΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Οδυσσέας 22 Φεβρουαρίου 2012 7:50:00 μ.μ. EET
Βλέπω ότι μερικοί είναι αμετανόητοι. 
Λοιπόν ανώνυμε 7.03, κατ' αρχήν έχεις άγνοια της ορολογίας. "Ανταρσία" δεν έκανε ποτέ ο Παππάς, γιατί ανταρσία λέγεται η στάση του πληρώματος κατά του κυβερνήτη, και τέτοιο πράγμα δεν έγινε στο Βέλος. Η σωστή λέξη που ψάχνεις είναι "στάση". Αλλά η στάση για να είναι έγκλημα πρέπει να στρέφεται κατά νόμιμης εξουσίας. Η χούντα ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΗ εξουσία, και η αντίσταση εναντίον παράνομης εξουσίας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάθε στρατιωτικού. Άρα ο Παππάς όχι μόνο δεν έκανε ανταρσία, στάση ή προδοσία (όπως υπονοείς με τα "τριάντα αργύρια") αλλά εκπλήρωσε το καθήκον του προς την Πατρίδα. Και γι' αυτό ορθότατα η Πατρίδα τον αντάμειψε με θέση αρχηγού.
Το έχω πει και θα το ξαναπώ: εδώ είμαστε πατριωτικό ιστολόγιο, όχι χουντικό. Να είμαστε εξηγημένοι.
Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 8:11:00 μ.μ. EET
ΑΝΤΑΡΣΙΑ, Η ΣΤΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣTΟ Α/Τ ΒΕΛΟΣ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΩΝ ΝΑ ακολουθήσουν ΤΟΝ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ.ΤΟ 1967,68-72,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Π.Ν ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ;;;
KAI ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ Η ΚΑΙ ΧΘΕΣΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.
Οδυσσέας 22 Φεβρουαρίου 2012 8:23:00 μ.μ. EET
Εξαντλείς την υπομονή μου...
Κανένας δεν εξαναγκάστηκε. Όσο ήταν ο Παππάς επί του Α/Τ Βέλος, το πλήρωμα του όφειλε υπακοή, όπως οφείλει κάθε πλήρωμα στον κυβερνήτη. Όταν έφτασαν στην Ιταλία, βγήκαν έξω και ζήτησαν πολιτικό άσυλο όσοι επιθυμούσαν, δεν εξαναγκάστηκε κανείς. Μάλιστα ένας κελευστής βγήκε την τελευταία στιγμή και παρακάλεσε τον Παππά να φύγει κι αυτός.
Από κει και πέρα, στο ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκε το '67-68 και προτίμησε να προάγεται από τη χούντα, η απάντηση είναι ότι η σειρά του Παππά έγιναν κυβερνήτες το 1973, και άρα τότε απέκτησαν τη δυνατότητα να αντιδράσουν στη χούντα - όπως και έκαναν, με το κίνημα του Ναυτικού. Θυμίζω ότι ο Παππάς δεν ήταν μόνος του. Υπήρχε ένα ολόκληρο Κίνημα του Ναυτικού, που είχε στόχο να αποπλεύσει ο Στόλος, να καταλάβει τη Σύρο και να διαπραγματευτεί από εκεί με τη χούντα. Όταν προδόθηκε το Κίνημα, ο Παππάς κατέφυγε στην Ιταλία με το Α/Τ Βέλος. 
Να τελειώνουμε με τη χουντική προπαγάνδα παρακαλώ...
Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 8:37:00 μ.μ. EET
ΚΑΙ ΑΠΛΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ ,ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ,ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΟΣ, ΥΠΟΒΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΣΟΥ.....Η χούντα ήταν(ειναι) ΠΑΡΑΝΟΜΗ εξουσία, και η αντίσταση εναντίον παράνομης εξουσίας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ κάθε στρατιωτικού. Να τελειώνουμε με τη χουντική προπαγάνδα παρακαλώ...
ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.-
Οδυσσέας 22 Φεβρουαρίου 2012 8:59:00 μ.μ. EET
Με παραίτηση δεν θα μπορούσαν να πετύχουν το σκοπό, που ήταν η ανατροπή της χούντας. Η παραίτηση είναι σεβαστή, αλλά η αντίσταση ακόμα πιο σεβαστή.
Και δε με νοιάζει ποιον εκπροσωπείς - με νοιάζει ότι εκφράζεις απόψεις φιλοχουντικές, οι οποίες δεν είναι ευπρόσδεκτες εδώ.
Ανώνυμος 22 Φεβρουαρίου 2012 11:43:00 μ.μ. EET
Μιας και η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τη χούντα, χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου κ. Πάγκαλου, ο οποίος σε γαλλικό μέσο τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι ήταν ανέκαθεν υπέρ της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Γίνεται κατανοητός ο ρόλος του στις υποθέσεις των Ιμίων-Οτσαλάν, όχι ως απόρροια εγκληματικής ανικανότητας και ανεπάρκειας, αλλά ως σκόπιμη τακτική. Αν, φίλτατοι, αυτός ο άνθρωπος βρει στην κάλπη άλλη ψήφο εκτός από τη δική του, και θα βρει, αυτό σημαίνει ότι ο λαός μας πάσχει από αθεράπευτη ΒΛΑΚΕΙΑ. Ας μην κατηγορούμε καμία Μέρκελ και κανένα Σόιμπλε, γιατί από αυτούς μπορεί να γλυτώσουμε κάποτε, από τον εαυτό μας όμως ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου