Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Το λαμπρό βραβείο Πούλιτζερ της Hürriyet

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 15:30
Νίκος Γεωργιάδης
Δείγμα δημοσιογραφικής ανακρίβειας, εθνικιστικής υστερίας και στοχευμένης παραπληροφόρησης αποτελεί ακόμη και τους γηγενείς καταναλωτές ειδήσεων ο άθλος της εφημερίδας «Hürriyet» της Τουρκίας να «παντρέψει» έναν διάλογο Tούρκου υπουργού με ανύπαρκτο Έλληνα ομόλογο του.

Το «πάντρεμα» έγινε για να «στολίσει» μία σειρά από δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας αλλά και του συνόλου σχεδόν του τουρκικού τύπου εδώ και δεκαπέντε ημέρες. Τα δημοσιεύματα αυτά, καθοδηγούμενα από ένα συνδρομικό πάθος για τη… γειτονική χώρα, την Ελλάδα δηλαδή, βασίζονταν σε ένα φανταστικό τηλεφώνημα που έλαβε χώρα μεταξύ του Έλληνα υπουργού ενέργειας και του τούρκου ομολόγου του.

Το αντικείμενο της συνδιάλεξης αφορούσε τις επίμονες παρακλήσεις ενός κατά τις τουρκικές εφημερίδες επαίτη έλληνα αξιωματούχου ο οποίος παρακαλούσε τον τούρκο υπουργό να μην διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η αρθρογραφία συμπληρωνόταν με εκτιμήσεις και σχόλια που δύσκολα έκρυβαν την ικανοποίηση των αρθρογράφων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την κατάντια των γειτόνων.

Στην έκδοση της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου της εφημερίδας «Hürriyet» ρίχνεται «άπλετο φως» σε αυτήν την διυπουργική συνομιλία. Κατά την εφημερίδα η οποία αποδίδει τα πάντα στον τούρκο υπουργό ενέργειας εξηγεί ότι το… τηλεφώνημα έλαβε χώρα μεταξύ της Τίνας Μπιρμπίλη και του ιδίου πριν από λίγες ημέρες.

Επίσης εξηγεί πώς ο Τούρκος υπουργός ποτέ δεν εκφράστηκε με αυτόν τον τρόπο για την Ελλάδα και ποτέ του δεν είπε πώς η Ελληνίδα ομόλογός του τον εκλιπαρούσε να μην διακόψει την παροχή φυσικού αερίου και πώς τελικά υπέκυψε στα παρακαλετά επειδή ευαισθητοποιήθηκε. Είπε μάλιστα πώς απέστειλε και επιστολή προς την υπουργό...Τίνα Μπιρμπίλη προκειμένου να ξεκαθαρίσει την θέση του μετά μάλιστα τα επίμαχα δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο.

Αιδώς 1

Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι η εν λόγω ναυαρχίδα του τουρκικού Τύπου, η «Hürriyet» αγνοεί σε όλη της την ιεραρχία ότι η Τίνα Μπιρμπίλη εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν είναι Υπουργός, δεν είναι καν μέλος της κυβέρνησης και πώς βρίσκεται κάπου στο Παρίσι έχοντας τοποθετηθεί σε διεθνή οργανισμό.

Αιδώς 2

Είναι απορίας άξιον ότι ο τουρκικός τύπος συλλήβδην αγνοεί πώς η συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι επίσημη και ως εκ τούτου επιβάλλονται ρήτρες, καθορισμένες μάλιστα ,σε περίπτωση που η πλευρά του προμηθευτή ( Τουρκία) δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τις υποχρεώσεις της.

Πιάστηκε στα πράσα

Η εφημερίδα «Hürriyet» η οποία δια του γραφείου της στη Σμύρνη πρωτοστάτησε στο στήσιμο της υπόθεσης των Ιμίων (Kardak τουρκιστί) για να είμεθα κατανοητοί, υψώνοντας την τουρκική σημαία επί της βραχονησίδας από δημοσιογράφο και φωτορεπόρτερ της , έχει την τιμητική σας κάθε φορά που κάτι το σοβαρό ενσκήπτει στην Ελλάδα ή στις διμερείς σχέσεις. Είναι αποτυπωμένα στην συλλογική μνήμη των τούρκων και των ελλήνων πολιτών με δημοκρατική συνείδηση τα πρωτοσέλιδα της κατά την περίοδο των Σεπτεμβριανών.



Θα ήταν φρονιμότερο κατά συνέπεια, έστω για λόγους απλής δημοσιογραφικής αποτελεσματικότητας να διερευνούσε η ναυαρχίδα του τουρκικού τύπου το ποιος είναι, αν είναι, ο συνομιλητής του τούρκου υπουργού και αν εξακολουθεί να είναι υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης.

Κατασκευή

Είναι προφανές πώς το όλο ρεπορτάζ αποτελεί κατασκευή σε συνεννόηση ή όχι με τον Τούρκο αξιωματούχο. Άλλωστε η λεπτομέρεια αυτή δεν ενδιαφέρει κανέναν εκτός, ενδεχομένως, τον εκδότη της τουρκικής εφημερίδας. Όσον αφορά για τους τούρκους συναδέλφους που «έστησαν» την συνομιλία με την ανύπαρκτη κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και αγνοούν βασικά στοιχεία από την διακρατική συμφωνία για το φυσικό αέριο τι να πει κανείς εκτός από ένα μεγάλο «aferim» (ελληνιστί... μπράβο).
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012, 15:42

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκία,μέσω της Χουριέτ, κάνει πολύ καλά τη δουλιά της. Εμείς τι κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή