Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τα πετρέλαια, η Τουρκία και η ανακήρυξη ΑΟΖ

Τα πετρέλαια, η Τουρκία και η ανακήρυξη ΑΟΖ
Σταύρος Δήμας, Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Ν.Δ.
«Η νέα κυβέρνηση θα έχει καθήκον να διαπραγματευτεί», δηλώνει στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, συμπληρώνοντας πως, «ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία της Ν.Δ., είναι κοινή παραδοχή ότι χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Συνέντευξη στη Μάρια Σπυράκη
«Η νέα κυβέρνηση θα έχει καθήκον να διαπραγματευτεί», δηλώνει στην «Ημερησία του Σαββάτου» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, συμπληρώνοντας πως, «ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία της Ν.Δ., είναι κοινή παραδοχή ότι χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
Η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου χαιρετίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως παράθυρο ευκαιρίας. Ωστόσο παρά τη δραστική μείωση του χρέους, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ούτε το μηχανισμό μόνιμης επιτήρησης ούτε τη νομοθετική υποχρέωση για την προτεραιότητα της εξυπηρέτησης του χρέους ούτε ακόμη το γεγονός ότι η έκθεση των εκπροσώπων των δανειστών εκτιμά ότι ως χώρα είμαστε επιρρεπής σε ατύχημα. Τελικά, πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μήπως τα ακόμη δυσκολότερα έπονται;
Στην Ελλάδα δόθηκε μια ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη.
Και σίγουρα στις συμφωνίες υπάρχουν πράγματα που δεν αρέσουν σε κανέναν. Όμως πλέον υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η ανάσχεση της ύφεσης, η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, διότι αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κι αυτό μπορεί να φέρει πίσω την ελπίδα και να αναδείξει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της Ελλάδας.
Από την εμπειρία σας στην Κομισιόν θα ήθελα να μου απαντήσετε ρεαλιστικά, υπάρχει περιθώριο αλλαγής της συνταγής για να επιτύχουμε τους στόχους του Μνημονίου; Εν ολίγοις, μπορεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση;
Η νέα κυβέρνηση θα έχει καθήκον να διαπραγματευθεί. Άλλωστε, έτσι λειτουργεί η Ε.Ε. Δεν υπάρχει διαφορά στους στόχους. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμόσει τις δαπάνες της στις πραγματικές της δυνατότητες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πίτα πρέπει να συρρικνώνεται.
Το αντίθετο, η πίτα πρέπει να μεγαλώσει. Αυτό είναι προς το συμφέρον το δικό μας, αλλά και των πιστωτών μας. Μπορούμε λοιπόν να βελτιώσουμε το μείγμα και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα, που θα μας βγάλουν και πιο γρήγορα από την κρίση.
Η επιλογή της Ν.Δ. να πει «ναι» στο δεύτερο Μνημόνιο οδήγησε εκτός Κ.Ο. και εκτός κόμματος τελικά 21 βουλευτές. Εάν ορισμένοι εξ αυτών δεν επιμείνουν σ' αυτή τη στάση, ψηφίσουν για παράδειγμα τον εφαρμοστικό νόμο, πιστεύετε ότι μπορούν να επανενταχθούν στο κόμμα πριν από τις εκλογές;
Αυτό είναι θέμα των οργάνων της Ν.Δ. Εκτίμησή μου είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Αρκεί να είναι σαφές ότι εργαζόμαστε όλοι για τον ίδιο σκοπό. Χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις.
Η Τουρκία ενοχλήθηκε πρόσφατα από τις δηλώσεις σας για τη στάση της με αφορμή την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων και τη θεαματική προσέγγιση της τελευταίας διετίας, σε πιο στάδιο βρίσκονται τώρα οι σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα; Υπάρχει ουσιαστική πρόοδος ή οι σχέσεις εξαντλούνται στο πεδίο των συμβολισμών;
Τουρκικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις την παραμονή της έλευσης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκησηκυριαρχικών δικαιωμάτων της, ενώ προχώρησαν και σε αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Εμείς είμαστε ενοχλημένοι. Αυτή η συμπεριφορά πρέπει να σταματήσει, διότι προκαλεί ένταση σε όλη την περιοχή. Είναι αυτονόητο ότι θα αντιδράσουμε. Η Ελλάδα θέλει βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και υπάρχουν πραγματικά δυνατότητες αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Αλλά η εμβάθυνση των σχέσεών μας μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας της κάθε πλευράς.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί με τον κ. Παπαδήμο, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει εμφανίσει κανένα σημάδι καλής θέλησης για τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας. Ο νέος γύρος επαφών του κ. Νίμιτς, σας κάνει πιο αισιόδοξο ή στην ουσία έχουμε να κάνουμε για άλλη μια προσπάθεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άλλοθι από τους γείτονες;
Άλλοθι για την κυβέρνηση των Σκοπίων δεν υπάρχει και οι ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ ισχύουν στο ακέραιο. Τις επιβεβαιώσαμε το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Υπουργών. Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμεί λύση. Αντίθετα, τα Σκόπια δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό όλα αυτά τα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή προβαίνουν συνεχώς σε προκλητικές ενέργειες. Αυτό πλέον το γνωρίζουν όλοι και δυστυχώς εμποδίζει την επίτευξη λύσης. Η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της για πρόοδο, τη στήριξή της στη διαδικασία του ΟΗΕ και θα ζητήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Δεν μπορείς να λες ότι θέλεις πρόοδο και την ίδια στιγμή να δυσφημίζεις και να προκαλείς το συνομιλητή σου.
Ο κ. Σαμαράς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, επικέντρωσε τις επαφές του στο θέμα της ΑΟΖ. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να προχωρήσει στην κίνηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ και πώς προγραμματίζει τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Ελλάδα έχει μια συνολική στρατηγική και κάνει τις κινήσεις της με αποφασιστικότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες και γι΄αυτό υπάρχει στενός συντονισμός.
Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας είναι κορυφαία προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας.
Ταυτόχρονα, προχωρεί η διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, εκεί που έχουμε καλές ενδείξεις. Ως προς την ΑΟΖ, παρέχει οφέλη τα οποία δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν τα απεμπολούμε.
Συναίνεση, ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία
Εχετε ήδη δηλώσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επιδιώξει συναίνεση μετά τις εκλογές, ακόμη και εάν έχει κερδίσει την αυτοδυναμία. Τώρα που οι πλειονότητα των πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας, πόσο πιθανό είναι να δημιουργηθεί σε ένα σχήμα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ μετά τις κάλπες;
Είναι παρακινδυνευμένο να προσπαθεί κάποιος να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα βάσει δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα σε μια έντονη περίοδο σαν τη σημερινή. Είναι άλλο πράγμα να απαντάς σε μια δημοσκόπηση και άλλο να ρίχνεις την ψήφο σου στην κάλπη, για να επιλέξεις την κυβέρνηση που θα καθοδηγεί τη χώρα στη μεγαλύτερη μάχη της πρόσφατης ιστορίας της. Η ευθύνη της ψήφου, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, είναι τεράστια. Η ώρα της κάλπης δεν είναι ώρα διαμαρτυρίας, είναι ώρα επιλογής για το μέλλον του τόπου. Οι Έλληνες έχουν πλήρη συναίσθηση του διακυβεύματος. Πάντως, και ανεξάρτητα από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, είναι κοινή παραδοχή ότι χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να μπορέσουμε να δώσουμε με επιτυχία τον αγώνα εξόδου της χώρας από την κρίση.
Ενόχληση και υπενθύμιση 
Ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, δεν κρύβει την ενόχλησή του για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και υπενθυμίζει στα Σκόπια ότι η απόφαση του Βουκουρεστίου επιβεβαιώθηκε, λέγοντας πως «δεν μπορείς να λες ότι θέλεις την πρόοδο και την ίδια στιγμή να δυσφημίζεις και να προκαλείς το συνομιλητή σου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου