Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ηχηρό μήνυμα των «4» προς ΗΠΑ, Ισραήλ και Ε.Ε.

Ηχηρό μήνυμα των «4» προς ΗΠΑ, Ισραήλ και Ε.Ε.
H είδηση ότι Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Συρία σχεδιάζουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος, στον αέρα και στα ανοιχτά της τελευταίας, παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση και δείχνει ότι η Μέση Ανατολή παραμένει μια βραδυφλεγής βόμβα.
Οι στενές σχέσεις της Μόσχας με την ανερχόμενη υπερδύναμη του Πεκίνου και με τα δύο μεγάλα αγκάθια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τη Συρία σχηματίζουν έναν ισχυρό «αντίπαλο» πόλο απέναντι στην Ουάσινγκτον, τους ισραηλινούς συμμάχους της και την Ε.Ε., κι ενώ εδώ και μήνες γίνεται συζήτηση για επέμβαση στη Δαμασκό ώστε να σταματήσει η σφαγή του αλ Άσαντ καθώς και για ανάληψη δράσης κατά του Ιράν, για το περιβόητο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Η είδηση που μεταδόθηκε από το αραβικό δίκτυο al-Arabiya και το ιρανικό πρακτορείο Fars έκανε λόγο για τα «μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν γίνει ποτέ στη Μέση Ανατολή», με 90.000 στρατιώτες, 400 μαχητικά αεροπλάνα, 1.000 τανκς, ρωσικά ατομικά υποβρύχια, αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία.
Χθες διαψεύστηκε επίσημα από ρωσικές και συριακές αρχές, όμως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και… φωτιά.
Υπάρχει μία σειρά γεγονότων που δείχνει έντονη κινητικότητα στην περιοχή. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να αποστείλει πολεμικά πλοία του στη Συρία, αλλά σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτά μεταβαίνουν με σκοπό να μεταφέρουν εφόδια και προσωπικό στο λιμάνι Ταρτούς στη Μεσόγειο.
Σημειώνεται ότι χθες, η βρετανική κυβέρνηση σταμάτησε ρωσικό πλοίο ύποπτο για την μεταφορά ελικοπτέρων και πυραύλων για τη Συρία, ενώ η Κίνα έχει ζητήσει ήδη άδεια από την Αίγυπτο για να περάσουν από το Σουέζ 12 πολεμικά της πλοία.
Χθες, εξάλλου, σηκώθηκαν 37 ισραηλινά μαχητικά και πραγματοποίησαν άσκηση πάνω από τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, στέλνοντας μήνυμα όχι τόσο προς την Τουρκία, όσο προς την Ανατολή.
Η Ρωσία είναι στρατιωτικός σύμμαχος της Δαμασκού -εξ ου και η άρνηση της Μόσχας για επέμβαση- ενώ οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ φαίνεται πως βρίσκονται σε περίοδο… ψύχους.
Η Δύση και το Ισραήλ βλέπουν ουσιαστικά να σχηματίζεται μία σινορωσική «ασπίδα» πάνω από Ιράν και Συρία, όπως φυσικά και μία πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη, σε ένα σκηνικό ψυχροπολεμικού τύπου.
Βαγγέλης Βιτζηλαίος για το newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου