Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Tensions croissantes pour l'énergie en Mer Égée [Réseau Voltaire]

Tensions croissantes pour l'énergie en Mer Égée [Réseau Voltaire]
Η εξόρμηση για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο Η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο Πέλαγος ενέργειας

Μετά τη μελέτη της Ανατολικής Μεσογείου, ο William Enghdal εστιάζει στους πόρους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Αιγαίο, η οποία ανακοίνωσε μια σημαντική αναταραχή στο γεωπολιτικό τοπίο. Στην περίπτωση της Ελλάδα, ενώ η εκμετάλλευση των αποθεμάτων, θα ανακαλύψει τη μείωση του χρέους, οι ξένοι δάσκαλοι του εν λόγω κράτους που έχει χάσει την κυριαρχία της έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα. Και η Χίλαρι Κλίντον ήρθε αυτοπροσώπως στην Αθήνα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ και ο σύζυγός της στην περιοχή, παρέχοντας τουλάχιστον τις εντάσεις με τη Ρωσία.
Βολταίρος Δίκτυο | Φρανκφούρτη (Γερμανία)
+


Για το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, κάντε κλικ εδώ
JPEG - 124,4 kb
Η ανακάλυψη στα τέλη του 2010 των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ισραηλινά ύδατα της Μεσογείου κάλεσε τις γειτονικές χώρες για να επιθεωρήσει πιο στενά δικά τους ύδατα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη από τεράστια αποθέματα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό έχει τεράστιες πολιτικές συνέπειες, γεωπολιτική, οικονομική, και θα μπορούσε να έχει στρατιωτικές συνέπειες.
Οι πρώτες εξερευνήσεις έχουν επιβεβαιώσει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν εντυπωσιακή σε όλα τα ύδατα στα ανοικτά της Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος και Συρία.

Η ελληνική ενεργειακή συρτάκι

Με την καταστροφική οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρά ψάχνοντας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι διαπιστώθηκε, η χώρα άρχισε να χορεύει ένα περίεργο μπαλέτο με το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα είδος «συρτάκι ενέργειας" για να δούμε ποιος θα ελέγχει αυτά τα τεράστια και ανακαλύψεις Έτσι, ο οποίος τελικά ωφελεί.
Τον Δεκέμβριο του 2010, όταν φάνηκε ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε ακόμα να επιλυθούν χωρίς να διασώσεις ή γίγαντας ιδιωτικοποίηση, το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας έχει συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν τις προοπτικές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα νερά της. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας άρχισε να αυξήσει τις επενδύσεις της μετά από μια πρώτη μικρή ανακάλυψη πετρελαίου το 2009. Το πιο σημαντικό γεωλογικές μελέτες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι η ποσότητα του πετρελαίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών θα υπερβαίνει τα 22 δισεκατομμύρια βαρέλια στο Ιόνιο Πέλαγος στα δυτικά και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια στο βόρειο Αιγαίο στα ανατολικά. [ 1 ]
Τα νότια τμήματα του Αιγαίου και το Κρητικό Πέλαγος δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί, και τα στοιχεία που θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί πολύ υψηλότερο. Η προηγούμενη έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου για την ελληνική ενεργειακή πολιτική της ανακοίνωσε: «Η Ελλάδα είναι μία από τις διερευνηθούν τουλάχιστον χώρες της Ευρώπης όσον αφορά πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων» [ 2 ]. Σύμφωνα με τον αναλυτή Αριστοτέλη Βασιλάκη, "έρευνες για τη μέτρηση της ποσότητας των αποθεμάτων φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 9.000 δισεκατομμύρια ευρώ" [ 3 ]. Ακόμα και αν μόνο ένα μικρό μέρος αυτού ήταν διαθέσιμα, θα ήταν αρκετό για να αλλάξει ριζικά τα οικονομικά της Ελλάδα και σε όλη την περιοχή.
Ο David Hynes, ο ειδικός των πόρων πετρελαίου του Πανεπιστημίου Tulane (Νέα Ορλεάνη), δήλωσε πρόσφατα σε ένα ακροατήριο στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λύσει ενδεχομένως την κρίση και να επιστρέψει την τυχόν χρέους μέσω της αξιοποίησης των νέων καταθέσεων φυσικού αερίου και πετρελαίου δείχνει. Πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει στη χώρα πάνω από 300 δισ. ευρώ για 25 χρόνια. Αλλά αντ 'αυτού, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχθεί τις αλλαγές της κυβέρνησης, περικοπές μισθών και αναστολή της πληρωμής των συντάξεων για να αποκτήσουν ένα δεύτερο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην πορεία της οικονομικής παρακμής. [ 4 ]
Είναι γνωστό ότι ο ηγέτης του ΔΝΤ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η Ελλάδα ζήτησε να πωλεί τα λιμάνια της και των δημοσίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά οι πετρελαϊκές εταιρείες του κράτους να μειώσει το χρέος της. Στην καλύτερη περίπτωση, η πώληση των μετοχών που θα φέρει στη χώρα 50 δισεκατομμύρια [ 5 ]. Σύμφωνα με τα σχέδια για την κρατική φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ, ιδιωτικοποιήθηκε το 65% των μετοχών της να αποπληρώσει το χρέος [ 6 ]. Οι αγοραστές θα ήταν πιθανώς έξω από τη χώρα, όπως συνέβη με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Το πρόβλημα, πέρα ​​από την απαίτηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα εκποιεί πετρελαϊκών πόρων της, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς οι περισσότερες άλλες χώρες, οι οποίοι τρυπάνι για το πετρέλαιο . Υπήρχε μεγάλη ανάγκη μέχρι τότε. Μια ΑΟΖ δίνει το κράτος ειδικά δικαιώματα σχετικά με τον πλούτο του υπεδάφους στα νερά της που δηλώθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 1994. Στο πλαίσιο αυτό, ένα έθνος μπορεί να διεκδικήσει μια ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της [ 7 ].
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει μια «πράξη πολέμου», ότι η Ελλάδα διάτρητοι αργότερα στο Αιγαίο [ 8 ]. Μέχρι στιγμής αυτό δεν είχε δανείσει συνέπειες επειδή δεν υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου ήταν γνωστά. Τώρα αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.
Ευάγγελος Κουλουμπής, πρώην υπουργός Βιομηχανίας πρόσφατα δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να "καλύψει το 50% των αναγκών της με το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε σε υπεράκτια πεδία του Αιγαίου, και το μόνο εμπόδιο είναι η αντίθεση προς την Τουρκία να δυνατή αξιοποίηση ελληνική »[ 9 ].

Χίλαρι ξέρει επίσης πώς να χορεύουν

JPEG - 182,4 kb
Επίκαιρα περιοδικό - "Έκθεση: Χίλαρυ ήρθε στην Ελλάδα να συνάπτει συμβάσεις για την εξερεύνηση του πετρελαίου" Ιούλιος 21, 2011.
Τον Ιούλιο του 2011, προσχώρησε στην Ουάσιγκτον ελληνική ενεργειακή συρτάκι. Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ταξίδεψε στην Αθήνα με κορυφαία ζητήματα της ενέργειας. Ήταν συνοδεύεται από τον Ειδικό Απεσταλμένο του για την Ευρασιατική Ενέργεια, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ. Morningstar ήταν ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον, επικεφαλής της διπλωματίας της ενέργειας στη λεκάνη capien, και ένας από τους αστυνομικούς σε στρατηγική γεωπολιτική της Ουάσιγκτον μάχες για να διαμελίσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια για την περικύκλωση της Ρωσίας βύθισε στο χάος από πρώην μέλη της ΕΣΣΔ προ-ΝΑΤΟ.
Morningstar και η αμφιλεγόμενη Matthew Bryza, ήταν οι κύριοι αρχιτέκτονες της σχέδια των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον σε αγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της κοπής της Ρωσίας και των πόρων φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπράιζα είναι ένας ειλικρινής αντίπαλος του ρωσικού αγωγού South Stream, που περνάει μέσα από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου [ 10 ]. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι ουδέτερη για τις νέες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τρεις μέρες μετά η Χίλαρι είχε φύγει από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού οργανισμού για τη διαχείριση της προσφοράς για την αναζήτηση και την εκμετάλλευση.
Morningstar είναι ο ειδικός των αμερικανικών οικονομικών αντάρτες εναντίον ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας. Ήταν καθοριστική για τη διατήρηση του αμφιλεγόμενου αγωγού BTC τρέχει από το Μπακού, Τυφλίδα της Γεωργίας και μπήκε στο λιμάνι του Τσεϊχάν Τουρκίας, μια δαπανηρή επιχείρηση σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να αποφευχθεί η διέλευση από τη Ρωσία. Αυτός πρότεινε ανοιχτά ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αφήνουν Κύπρος για διαφορετικές ιστορικές τους, και πολλά άλλα θέματα και να συμφωνήσουν από κοινού να διαχειριστούν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Είπε, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ξεχνάμε τη συνεργασία με τη Μόσχα για τον αγωγό South Stream και το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη [ 11 ].
Σύμφωνα με μια έκθεση από το Αριστοτέλειο πολιτικός αναλυτής Βασιλάκη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011, ο στόχος της Ουάσιγκτον πιέζει και την Ελλάδα και την Τουρκία να ενώσουν τις δυνάμεις τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βρίσκεται στην κατανομή των αναμενόμενων εσόδων από τις πράξεις αυτές. Σύμφωνα με την έκθεση του, η Ουάσιγκτον προτείνει ότι η Ελλάδα παίρνει το 20% των πωλήσεων, το 20% της Τουρκίας και την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, μια εταιρεία που έχει εξασφαλίσει ήδη γεωτρήσεις στα ύδατα ανοικτά των ισραηλινών και την ελληνική πλευρά, να τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 60% [ 12 ].
Ο Bill, ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι, είναι ένα λόμπυ στην Ουάσιγκτον για λογαριασμό της Noble Energy. [ 13 ]

Επιπλοκές κυπριακή

JPEG - 134,1 kb
Ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρος το Φεβρουάριο του 2012.
Όπως και αν αυτές οι επιπλοκές δεν ήταν αρκετά γεωπολιτική, Noble Energy, έχει ανακαλύψει επίσης τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία της Κύπρος. Τον Δεκέμβριο του 2011, η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχή γεώτρηση σε μια περιοχή η οποία εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Charles Davidson, διευθύνων σύμβουλος της Noble Energy, δήλωσε στον Τύπο ότι "αυτή η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι αυτή η λεκάνη είναι πρωταρχικής σημασίας στον κόσμο, από την άποψη της ποσότητας και της ποιότητας» [ 14 ].
Η Κύπρος είναι ένα περίπλοκο κομμάτι στη σκακιέρα. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970 αποκάλυψε πρόσφατα δείχνουν ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός, έχουν ενεργά ενθαρρύνει και θα διευκολύνει τον εξοπλισμό του τουρκικού καθεστώτος της πρώην μαθητής του Κίσινγκερ στο Χάρβαρντ και πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, να οργανώσει μια στρατιωτική εισβολή Κύπρος το 1974, δίνοντας αφορμή για την εθνική διχοτόμηση του νησιού μεταξύ Τούρκων περιοχή βόρεια και μία ελληνική και κυπριακή νότια και ένα τμήμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στρατηγική του Κίσινγκερ, που υποστηρίζεται από τους Βρετανούς, ήταν να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην αξιοποίηση από το στρατό στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. [ 15 ]
Σήμερα, το ελληνικό νότο, όπου Noble Energy έχει ανακαλύψει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ο μόνος κομμουνιστής ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης στενός φίλος του Ισραήλ, και η Ρωσία. Επιπλέον, είναι πολύ κρίσιμο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και της Τουρκίας [ 16 ].
Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα υποθαλάσσιο αγωγό από το χώρο της Ανατολικής Μεσογείου του Ισραήλ μέσα από τα νερά της Κύπρος προς την ελληνική ηπειρωτική χώρα, για τον εφοδιασμό της κοινοτικής αγοράς. Οι κυβερνήσεις των Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν για την οριοθέτηση των αντίστοιχων οικονομικών ζωνών τους, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Ο τελευταίος έχει απειλήσει ανοιχτά Κύπρος, λόγω της συμφωνίας της με την Noble Energy. Η Ρωσία αντέδρασε λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί τις τουρκικές απειλές εναντίον Κύπρος, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις [ 17 ].
Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις από την άλλη πλευρά, οι φίλοι στο παρελθόν, έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Η Άγκυρα έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και την πρόσφατη ιστορική τους αντιπάλους του, Ελλάδα και Κύπρος ελληνική. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρος, σύμμαχος της Τουρκίας, οι φόβοι του δεν είναι να εκπροσωπούνται αρκετά στη διανομή του φυσικού αερίου μετά το Ισραήλ και τη Λευκωσία έχουν υπογράψει μια συμφωνία για να χωρίσει τα 250 μίλια από τη θάλασσα που τους χωρίζουν. [ 18 ]
Γίνεται φανερό, ειδικά όταν παίρνουμε μια παράλληλη ματιά στο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, η ακόρεστη πείνα για την εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και θέτει τα θεμέλια για μια μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή, για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Συρία και το Λίβανο.
[ 1 ] " Ελληνικές Εταιρείες Βήμα Μέχρι Offshore Oil Exploration, μεγάλα αποθέματα Πιθανή "από τον Ιωάννη Michaletos, balkanalysis.com, 8 Δεκεμβρίου 2010.
[ 2 ] Ό.π..
[ 3 ] " Χίλαρι cam στην Ελλάδα για να σφραγίσει ευκαιρίες εξερεύνησης πετρελαίου! "Απεργία από την Hellas, hellasfrappe.blogspot.com, 21 Ιουλίου 2011.
[ 4 ] « Γεωτρήσεις για πετρέλαιο στο Αιγαίο μπορεί να συμβάλει στη μείωση κρίση του χρέους στην Ελλάδα ", από τον Chris Blake, hellenext.org, 7 Ιουλίου 2011.
[ 5 ] Ό.π..
[ 6 ] " Λαμβάνοντας υπόψη Ελλάδα Νησιά Αιγαίου σύνδεση στον τουρκικό ενεργειακό δίκτυο ", από τον John Daly, businessinsider.com, 22 Νοεμβρίου 2011.
[ 7 ] Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας , Μέρος 6, το άρθρο 76 Ορισμός της υφαλοκρηπίδας.
[ 8 ] Κρις Μπλέικ, op. cit.
[ 9 ] Ιωάννης Michaletos, op. cit.
[ 10 ] Απεργία Ελλάς, op. cit.
[ 11 ] Ό.π..
[ 12 ] Ό.π..
[ 13 ] " τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στις ακτές του Ισραήλ, διότι το πρόβλημα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό »από το Hugh Naylor, thenational.ae, 34 Ιανουαρίου 2011.
[ 14 ] " Σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης Δημοκρατία της Κύπρος ", Δελτίο Τύπου της Noble Energy, θάλασσα-executive.com, 28 Δεκεμβρίου, 2011.
[ 15 ] " Νέα σύνδεση Κίσινγκερ έγγραφο με δύο επιτυχίες της δεκαετίας του 1970 "από την Λάρισα και Αλεξάντροβνα Muriel Kane, rawstory.com, 26 Ιουνίου 2007. Η Συνωμοσία Κύπρος, Αμερική Κατασκοπεία και την τουρκική εισβολή, ο Brendan O'Malley και Ian Craig, ΙΒ συντάκτης Ταύροις, 1999.
[ 16 ] " ... http://turkeymacedonia.wordpress.co από Yilan turkeymacedonia.wordpress.com, 30 Μαΐου 2011.
[ 17 ] " Η Τουρκία και η Κύπρος Αέριο: περισσότερα προβλήματα Πριν το 2012 "από τον Stephen Λευκά, silkroadstudies.org, 9 Ιανουαρίου 2011.
[ 18 ] Ο Hugh Naylor, op. cit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου