Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Καθηγητής John Keane: Ένα νέο είδος δημοσιογραφίας γεννιέται


Posted date: Νοεμβρίου 28, 2012 3:59 ΜΜ In: Ρεπορτάζ-Ειδήσεις | comment : 3

Ο John Keane καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία αφιερώνει ένα εκτενές άρθρο στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και στις αποκαλύψεις του περιοδικού HOTDOC κάνοντας ταυτόχρονα και μια ιστορική αναδρομή στην «ερευνητική» δημοσιογραφία από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο Keane που είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πνεύμα και οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας αργοπεθαίνουν. Αλλά ποιος νοιάζεται; Ένας από αυτούς που σίγουρα νοιάζονται είναι ο Κώστας Βαξεβάνης. Το όνομα του αξίζει παγκόσμιας προσοχής γιατί μέσα από το περιοδικό του το HOTDOC δημοσίευσε μια σειρά από τολμηρά ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν πως η Ελλάδα έφτασε στα όρια της οικονομικής, πολιτικής και ψυχολογικής κατάρρευσης.»
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Keane δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ που το περιοδικό δημοσιοποίησε και έτυχε παγκόσμιας προσοχής λόγω και της δίκης που ακολούθησε αλλά και οι αποκαλύψεις για την Τράπεζα της Ελλάδας, τα οικονομικά σκάνδαλα, η διαπλοκή των τραπεζών και τα θαλασσοδάνεια, το ημερολόγιο του Τσοχατζόπουλου που δίνουν νέο νόημα σε ένα ξεχασμένο είδος δημοσιογραφίας, την ερευνητική δημοσιογραφία.
Αυτού του είδους η έρευνα και η δημοσίευση είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία επισημαίνει ο Keane. «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Δημοκρατία». Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε χρειάζονται δημοσιογράφοι που τολμούν να αποκαλύπτουν ακόμη και αν αυτό τους φέρνει αντιμέτωπους με ισχυρά συμφέροντα και την Εξουσία. Όταν τα κυρίαρχα Μέσα σιωπούν η κοινωνία απαιτεί αποκαλύψεις.
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ http://theconversation.edu.au/the-new-muckraking-journalism-10118

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου