Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Παρά την κατακραυγή καθυστερούν το πρόστιμο

Posted date: Φεβρουαρίου 08, 2013 2:37 ΜΜ In: Ρεπορτάζ-ειδήσεις | comment : 1
Πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες από τις 15 του περασμένου Ιουνίου, όταν το HOT DOC είχε φέρει στο φως την απάτη των νανοϋλικών, τα οποία η εταιρία παραγωγής τους και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, προωθούσαν μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών του δημοσιογράφου και της ιστοσελίδας του, zougla.gr.
Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο είχε πραγματοποιήσει έρευνα για λογαριασμό του HOT DOC, από την οποία είχε προκύψει ότι τα συγκεκριμένα υφάσματα, τα οποία ο γνωστός δημοσιογράφος διαφήμιζε και πωλούσε, λειτουργούν όπως κάθε άλλο ύφασμα και δεν έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Το επιχείρημα του κ. Τριανταφυλλόπουλου ότι υπήρχε μελέτη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ) και από την οποία προέκυπτε ότι πράγματι τα νανοϋλικά είχαν θαυματουργές ιδιότητες, είχε καταρριφθεί από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Στις 20 Ιουλίου του 2012 η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ είχε αποφανθεί ότι «η επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου, τόσο από την εταιρία που διακινεί τα λεγόμενα νανογιλέκα, όσο και από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, είναι αυθαίρετη και παραπλανητική».
O φάκελος με τις σοβαρότατες αποκαλύψεις του HOT DOC καθώς και τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του περιοδικού είχε διαβιβαστεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο ΕΣΡ, το ΙΝΚΑ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ είχαν φθάσει και στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Τα αποτελέσματα των ερευνών και οι ανακοινώσεις των υπηρεσιών έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, η οποία, αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, να καταθέσει υπόμνημα, προκειμένου οι υπεύθυνοι για την παραπλάνηση του κόσμου, να κληθούν σε απολογία και στη συνέχεια να τους επιβληθούν πρόστιμα.
Παρόλα αυτά, το ερώτημα που προκύπτει, είναι γιατί επτά ολόκληρους μήνες μετά τις, βασισμένες σε επιστημονικές έρευνες, αποκαλύψεις του HOT DOC δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν; Η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή απαντά, στο σχετικό ερώτημα του koutipandoras.gr ότι χειρίζεται περίπου 32.000 υποθέσεις, στις οποίες δίνει σειρά προτεραιότητας. Παραβλέπει ωστόσο το γεγονός ότι από τις δραστηριότητες της εταιρίας Nanobionic και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, προέκυπτε -σύμφωνα με πληροφορίες- τζίρος περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ! Δεν πρόκειται επομένως για μια υπόθεση η οποία μπορεί να μπει, έστω και προσωρινά στο συρτάρι, αλλά για κάτι το οποίο αφορά χιλιάδες κόσμου.
Το koutipandoras.gr θα σας ενημερώνει διαρκώς για την εξέλιξη της υπόθεσης, με την ελπίδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Παρασκευή, να έχει κατατεθεί το υπόμνημα και να έχει δρομολογηθεί η κλίση των εμπλεκομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου