Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κέρι - Λαβρόφ: Στόχος η διοργάνωση συνδιάσκεψης για τη Συρία στα τέλη του μήνα Συνάντηση Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι στη Μόσχα


Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 23:17
UPD:08/05/2013 08:30
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) και των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στη Μόσχα, στην ανάγκη να διοργανωθεί διεθνής συνδιάσκεψη για τον τερματισμό της σύρραξης στη Συρία και την αποτροπή του κινδύνου διάσπασης της χώρας.
Στόχος, τόνισε ο Τζον Κέρι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο ομόλογό του, είναι να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στη συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στα τέλη του μηνός.
Μία πολιτική λύση που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, πρόσθεσε, θα βοηθήσει να αποτραπεί ο κίνδυνος διάσπασης της χώρας και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους αντάρτες.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, αμφότεροι οι υπουργοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη βελτίωσή τους.
«Ήρθα εδώ προσηλωμένος στην ιδέα πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργασθούν ενάντια στις κοινές προκλήσεις», υπογράμμισε ο Κέρι κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Λαβρόφ από την πλευρά του επεσήμανε πως οι συνομιλίες που είχε νωρίτερα ο Κέρι με τον ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο έγιναν μέσα σε καλό κλίμα: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τον τόνο και την ατμόσφαιρα της συζήτησης», δήλωσε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο Ιtar Tass.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου