Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Gmail - Ο πρύτανης «προσγειώθηκε» σε έδρανο από σπρ�

Εντοπίστηκε "ο εκ λάθους στρώξας" φοιτητής;
Έγιναν τα προβλεπόμενα για να εντοπιστεί;
Ήξερα ότι μέχρι σήμερα οι καθηγητές ήταν του φτυσίματος, τώρα έμαθα ότι είναι του κλώτσου και του μπάτσου.
Κατήφορος ....
ΣΓΣ

Ο πρύτανης «προσγειώθηκε» σε έδρανο από σπρωξιά φοιτητή

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 29 Μαϊου 2008 07:00
432 λέξεις, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1518275


Θεσσαλονίκη,

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ διακομίστηκε χθες ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μάνθος, μετά από διαπληκτισμούς που σημειώθηκαν μεταξύ συγκλητικών και φοιτητών κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Συγκλήτου του ιδρύματος.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν περισσότεροι από 100 φοιτητές εισέβαλαν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της Συγκλήτου να συζητήσει το επιχειρησιακό πλάνο για το τετραετή ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ. Οι διαπληκτισμοί που ακολούθησαν οδήγησαν στη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ λίγο αργότερα ο πρύτανης στην προσπάθειά του να διασώσει τα πρακτικά, σπρώχτηκε από κάποιον φοιτητή και χτύπησε το κεφάλι του σε έδρανο με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλευόταν χθες με εγκεφαλική διάσειση μετρίου βαθμού και σπασμό των αυχενικών μυών.

Με ανακοίνωση της η Πρυτανεία του ΑΠΘ χαρακτηρίζει ακραίες και άνανδρες πράξεις βίας όπως η χθεσινή, «που παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές λειτουργίες και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, καταπατούν το ?συλο, απαξιώνουν το θεσμό του δημόσιου Πανεπιστημίου τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται και καταδεικνύουν το αδιέξοδο και την παρακμή της ελληνικής κοινωνίας». Παράλληλα καλεί «τόσο την κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν επιτέλους πάνω στο εθνικό ζήτημα της δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης, να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία τους και να συμβάλουν στην εξομάλυνση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων χωρίς να παίζουν εν ου παικτοίς».

Επίσης, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας λίγο μετά τα γεγονότα συνήλθε εκτάκτως και καταδίκασε τα επεισόδια, καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα «να στιγματίσει τέτοιες πρακτικές και να απομονώσει τους φορείς της βίας και τους όποιους υποστηρικτές τους».

Παράλληλα, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα έκτροπα που οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου και στον τραυματισμό του πρύτανη. Μεταξύ άλλων, τον πρύτανη του ΑΠΘ επισκέφτηκε χθες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε άνανδρη την επίθεση κατά της Συγκλήτου και του πρύτανη και τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της παιδείας και της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς επιχείρησε να εισέλθει στο ίδρυμα για να διακόψει την εκλογική διαδικασία ανάδειξης της νέας διοίκησης του ιδρύματος, αλλά απωθήθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ με τη χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές τελικά απομακρύνθηκαν από το ΤΕΙ και η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Σημειώνεται πως οι παρατάξεις της Πανσπουδαστικής Κίνησης και της ΠΑΣΠ με απόφαση γενικών τους συνελεύσεων, απείχαν από τη διαδικασία (η τελευταία αντίθετα από την επίσημη γραμμή του κόμματος), εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο εκλογής που προβλέπει ο νέος νόμος - πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου