Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Το κόμμα των χιλιετηρίδων ... συνέχεια

Για τη συγκεκριμένη μονή τυχαίνει να έχω προσωπική εμπειρία που φθάνει πίσω στο 1967.

Τότε έτυχε λόγω κακοκαιρίας να καταφύγω στον όρμο Βάι, μπροστά από το θαυμάσιο φοινικόδασος. Αναμένοντας τη βελτίωση του καιρού εκμεταλλεύτηκα το νεκρό χρόνο για να επισκεφθώ τη μονή που δέσποζε της περιοχής.

Εκεί έτυχε να συναντήσω το Ηγούμενο, ήταν νέος μικρότερο των 40 ετών, και η μαύρη του Mercedes τον περίμενε σταθμευμένη μπροστά τη κεντρική είσοδο του μοναστηριού-μουσείου. Αφού με γύρισε στα διάφορα μέρη και ειδικότερα αφού μου επέδειξε το οθωμανικό έγγραφο που καθιστούσε τη μονή αυτόνομη και ανεξάρτητη και μου έδειξε την αχανή περιοχή που ανήκε στη Μονή. Όσο μπορούσε να δει το μάτι υπήρχε μπροστά στη μονή ένας τεράστιος αμπελώνας τον οποίο φρόντιζαν ντόπιοι χωρικοί.

Όταν τον ρώτησα πως αξιοποιούσε τα τεράστια έσοδα που είχε η Μονή, αυτομάτως άλλαξε η συμπεριφορά του Ηγούμενου απέναντί μου. Μου είπε ότι είχε δουλειά στη Σητεία και μπήκε στη Mercedes του και απομακρύνθηκε.

ΣΓΣ

20080925 Την υπόθεση της Μονής Τοπλού επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιαννη Γουλιελμου

Στο προσκήνιο επανέφερε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, με αφορμή και τον συνεχιζόμενο θόρυβο για τις οικονομικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου.

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι «θέτει εν κινδύνω το σύνολο του εθνικού πλούτου», υποστηρίζοντας πως ευθύνες για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχουν και για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε παράλληλα ότι όλα τα σχετικά στοιχεία θα τα καταθέσει εντός των ημερών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. «Είναι μια μακρόχρονη ιστορία για γέλια, αλλά κυρίως για κλάματα» η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του κ. Αλ. Αλαβάνου έρχεται εκ νέου στη δημοσιότητα, λόγω της παγκόσμιας κινητοποίησης για τη διάσωση αυτής της περιοχής από αρχαιολόγους όλου του κόσμου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση όπου η Εκκλησία προσπαθεί να βρει επενδυτές για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της.

Ομως, όπως ανέφερε ο κ. Αλ. Αλαβάνος πρόκειται για περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη NATURA και η οποία περιλαμβάνει το μοναδικό στην Ελλάδα φοινικόδασος του Βάι και η οποία εντάσσεται στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου.

Παραθέτοντας μια σειρά από έγγραφα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίχθηκαν οι νομικές διαδικασίες από το 1991 έως και σήμερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως πρόκειται για μια δημόσια έκταση 30.000 περίπου στρεμμάτων, στο χώρο της οποίας σχεδιαζόταν (ακόμα τίποτα δεν έχει συμβεί) η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας επτά χιλιάδων κλινών και τριών γηπέδων γκολφ.

Η μονή της οποίας ηγείται ο μοναχός κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο τον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της περιοχής, καθώς όπως προκύπτει και από άλλες πηγές έχει στην ιδιοκτησία της το 1/4 περίπου της επαρχίας Σητείας. Το 1992, μάλιστα, η Μονή είχε συστήσει ίδρυμα με την επωνυμία «Παναγία η Ακρωτηριανή» που σκοπό είχε την παραχώρηση 26.000 στρεμμάτων σε βρετανική εταιρεία του ομίλου Minoan Group PLC, προκειμένου αυτή να εκμεταλλευθεί την μοναστική περιουσία. Η βρετανική εταιρεία, η αξιοπιστία της οποίας αμφισβητείται τόσο από τον κ. Αλαβάνο όσο και από τοπικούς φορείς, θα εκμεταλλεύεται αυτή την έκταση στο ανατολικότερο κομμάτι της επαρχίας Σητείας για 80 χρόνια. Ο κ. Αλαβάνος, ωστόσο, τόνισε πως ένα τέτοιας κλίμακας έργο, πέραν της σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής που θα επιφέρει στο οικοσύστημα, είναι σχεδιασμένο να λειτουργήσει με τέτοια μορφή (πέντε all-inclusive χωριά), που ούτε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας θα μπορέσει να συμβάλλει. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Αλαβάνος εγκάλεσε και τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ακόμα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή που του απηύθυνε το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο με την οποία του ζητούσε να παύσει την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης.

Απαντώντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η εταιρεία Minoan Group PLC εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αμφισβητεί τις αιτιάσεις του κ. Αλαβάνου καταλογίζοντάς του πως έχει στη διάθεσή του ανεπαρκή αλλά και ανακριβή στοιχεία. Η εταιρεία υπερασπίστηκε τη νομική της υπόσταση και, επικαλούμενη αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστήριξε πως «η γη ουδέποτε ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο». Προσθέτει δε ότι «η ιδιοκτησία της Μονής επί της εκτάσεως έχει αναγνωρισθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση», αλλά και ότι οι έως τώρα δικαστικές αποφάσεις την έχουν δικαιώσει.

Τέλος, η Minoan Group PLC εξέφρασε τη βεβαιότητα πως παρά την εκκρεμή αίτηση εκδίκασης που αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους, θα δικαιωθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/09/2008_286066

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου