Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Γιαβάς γιαβάς θα πάρουν ότι θέλουν ...

Η μέχρι σήμερα ενδοτική (ως φαίνεται) στάση του κ. Χριστόφια θα έχει ως συνέπεια να ... δικαιωθεί η τουρκική εισβολή και κατοχή και τότε ΟΥΕ ΤΟΙΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙΣ.

ΣΓΣ

Έσπασε το εμπάργκο δηλώσεων ο Ταλάτ

Επιμένουν σε τουρκικό ιδρυτικό κράτος

Προβλήματα στο θέμα των περιουσιών

Προεδρικό Συμβούλιο με συμμετοχή τεσσάρων Ελληνοκυπρίων και τριών Τουρκοκυπρίων καθώς και πρόεδρο και αντιπρόεδρο που θα εναλλάσονται κάθε 12 μήνες ζητά η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ. Η εφημερίδα η οποία αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, στην οποία άρχισε η συζήτηση της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, κάνει λόγω για πρόοδο.

Αναφέρεται επίσης σε τουρκικό ιδρυτικό κράτος το οποίο να εκπροσωπείται κατά ένα τρίτο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, η Ε/κ πλευρά ζητεί Πρωθυπουργικό σύστημα και εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου από τους πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. 

Στην εκ περιτροπής προεδρία η Ε/κ πλευρά ζητεί Ε/κ πρόεδρο για 4 χρόνια και Τ/κ για 2. ζητεί επίσης όπως το Υπουργικό αποτελείται από 6 Ε/κ και 3 Τ/κ και όπως η τουρκοκυπριακή ομοσπονδιακή πολιτεία εκπροσωπείται κατά ? στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παραβιάζοντας το εμπάργκο δηλώσεων για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση, παραχώρησε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με τους Ελληνοκυπρίους. Ανέφερε επίσης ότι το θέμα των περιουσιών, θα πάρει περισσότερο χρόνο για να επιλυθεί, καθώς αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θέλησε να κάνει καμία πρόβλεψη για το πόσο χρόνο θα χρειαστεί έως ότου οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Σχετικά με το καθεστώς των εγγυήσεων ο κ. Ταλάτ είπε: "Πρόκειται για διεθνή συμφωνία. Αν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφωνήσουν να τεθεί τέρμα στη συμφωνία εγγυήσεων μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά θα πρέπει να πείσουν εμάς και την Τουρκία.'' τόνισε ο κ. Ταλάτ. 

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. "Η Τουρκία δεν επενέβη στο νησί για το τίποτα το 74. Όλος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία άργησε. Θα έπρεπε να είχε επέμβει το 1963 ή το 1964. Τότε δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να το κάνει αλλά έδειξε τότε εξαιρετική υπομονή για τα γεγονότα στην Κύπρο" ισχυρίστηκε. ''Το 1974 δεν υπήρχε άλλη επιλογή" ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ.

Εξάλλου, κατά τη συνέντευξή του σήμερα στους Financial Times, την οποία παραχώρησε πριν τη χθεσινή έναρξη των απευθείας συνομιλιών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επαναφέρει την προοπτική των νέων χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας.

Είμαι της ιδέας ότι δεν θα είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε τα πάντα μέχρι το τέλος του έτους, γι' αυτό θα χρειασθούμε κάποιου είδους βοήθεια, εάν όχι επιδιαιτησία, είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης. 

Καλεί μάλιστα την Ε.Ε. να ενθαρρύνει τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι μετά την ένταξή τους στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται τη λύση, όπως αναφέρει. Σημειώνει τέλος ότι για τον ίδιο, στις συνομιλίες τα ακανθώδη ζητήματα είναι το περιουσιακό, το εδαφικό και ο διαμοιρασμός εξουσίας.

iKypros

12/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου